Πολλές συνταγές υπάρχουν εκεί έξω για το λατρεμένο γλυκό ψυγείου με επικάλυψη ζελέ. Αυτή εδώ όμως είναι εκείνη που γνωρίσαμε όταν ήμασταν παιδιά.
Μια στρώση τραγανή, βελούδινη λευκή κρέμα και δροσιστικό ζελέ. Αυτές είναι οι τρεις στρώσεις της απόλαυσης, απλής και καθόλου περίπλοκης, που αποτελούσε μόνιμη επωδό σε δεκάδες οικογενειακά τραπέζια.
Οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων από τα πολύβουα τραπέζια στον κήπο ή τη βεράντα ολοκληρώνονταν πάντα με ένα κομμάτι γλυκό. Ξέρετε εκείνη η ώρα που μια έντονη βαβούρα, σαν να ελευθερώθηκε μελίσσι πάνω από αγρό λουλουδιών, καθώς έβγαινε η μαμά με το πυρέξ στο χέρι, Κι ύστερα πάλι σιωπή, καθώς ο καθένας έστρεφε όλη του την προσοχή στο πιάτο του.
Πριν ακόμη λοιπόν τα μπισκότα digestive γίνουν της μόδας, πριν καν σκεφτεί κανείς να στρώσει πτι-μπερ στη βάση αυτής της κλασικής συνταγής για γλυκό ψυγείου, οι παλιές νοικοκυρές το έφτιαχναν με το πιο απλό, φτωχικό υλικό του κόσμου: τη φρυγανιά.
Υλικά
- 16 κλασικές φρυγανιές (όχι στρογγυλές)
- Το σιρόπι από ένα βάζο κομπόστα βερίκοκο ή ανανά
- 2 συσκευασίες άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια
- Γάλα (ανάλογα με τη συσκευασία)
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος 250ml
- 1 φακελάκι φρουί ζελέ
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το ζελέ, βάζοντας τη μισή ποσότητα νερού από εκείνη που συνιστά η συσκευασία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (καθώς χρειάζεται ένα μέρος ζεστό νερό για να λιώσει το ζελέ)
- Βουτάμε τις φρυγανιές στο σιρόπι της κομπόστας για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις στρώνουμε σε πυρέξ (15X30 εκατοστών ιδανικά) σε δύο στρώσεις.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και ανακατεύουμε με την κρέμα. Στρώνουμε καλά πάνω από τις φρυγανιές
- Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει καλά το ζελέ, αλλά πριν πήξει
- Γυρίζουμε το ζελέ με προσοχή πάνω από το γλυκό και αφήνουμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει καλά