Ο σομελιέ Χρ. Θεοδωρόπουλος μάς προτείνει 6 wine bar και με ποια κρασιά να συνδυάσουμε τυριά, φαγητά, γλυκά - iefimerida.gr

Ο σομελιέ Χρ. Θεοδωρόπουλος μάς προτείνει 6 wine bar και με ποια κρασιά να συνδυάσουμε τυριά, φαγητά, γλυκά

Wine bar με ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες
Wine bar με ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες /Φωτογραφία: Unsplash

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι μόλις 25 ετών και είναι σομελιέ. Έχει καταφέρει σε λίγα χρόνια να συνεργαστεί με γνωστά wine bar αλλά και εστιατόρια και να βάλει το λιθαράκι του στο να εκτιμήσει το κοινό το κρασί.

Ξεκίνησε από το γνωστό Warehouse στα Εξάρχεια, ένα από τα μεγαλύτερα talk of the town στα wine bar της πόλης ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Έκτορα Μποντρίνι στο εστιατόριο «Σελήνη» στην Σαντορίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, είναι ο σομελιέ του Herve Restaurant στα Πετράλωνα, που μάλιστα διακρίθηκε με «Χρυσό Σκούφο». Του αρέσει να ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανακαλύπτει οινοποιεία και να μαθαίνει την ιστορία του κρασιού.

Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος μίλησε στο iefimerida.gr και μάς πρότεινε 6 wine bar στην Αθήνα αλλά και ποια οινοποιεία να επισκεφθούμε. Ακόμη, μας έδωσε συμβουλές για food & wine pairing, ποια κρασιά, δηλαδή, ταιριάζουν με το φαγητό.

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς ξεκίνησε να ασχολείσαι με το κρασί;

Η αγάπη μου για την γαστρονομία ξεκίνησε γύρω στα 16-17 μου, βλέποντας τη μητέρα και τη γιαγιά μου να μαγειρεύουν. Τότε ήθελα και εγώ να ασχοληθώ με την κουζίνα. Προσπάθησα να μαγειρέψω και δούλεψα σε μια ταβέρνα στο Λεωνίδιο, το χωριό μου, αλλά είδα ότι δεν με κέρδισε η κουζίνα καθώς μου άρεσε πιο πολύ το έξω, έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το κρασί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιο σοβαρή ενασχόλησή μου με το κρασί ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα με τεσσεράμισι χρόνια, όταν τελείωσα τις τουριστικές σπουδές μου και στη συνέχεια δύο σχολές πάνω στη γαστρονομία. Εκεί έμαθα πράγματα, αγάπησα το κρασί και προσπαθώ κάθε μέρα από τότε να το εξελίξω.

Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Πρώτη επαγγελματική μου στάση στον χώρο του κρασιού ήταν στο Warehouse στα Εξάρχεια, όπου έμαθα και δοκίμασα πολλά πράγματα. Στη συνέχεια, είχα μια πολύ ωραία συνεργασία το προηγούμενο καλοκαίρι στο «νησί του ηφαιστείου», τη Σαντορίνη, όπου δούλεψα στη «Σελήνη» του Έκτορα Μποντρίνι.

Τώρα βρίσκομαι στο Herve Restaurant στα Πετράλωνα, όπου κάνουμε μια πολύ αξιόλογη δουλειά. Διαθέτουμε 300 ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα και επιλογές για όλα τα στιλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος στο Herve
Ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος στο Herve

Πες μας μερικές ποικιλίες κρασιού που προτιμάς και θα μας πρότεινες

Μία από τις αγαπημένες μου ποικιλίες από τις λευκές, ελληνικές είναι το Σαββατιανό από τη Αττική αλλά και η Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά, που μπορεί να δώσει πολύ αξιόλογα κρασιά. Στις ερυθρές ποικιλίες, το ξινόμαυρο και η μαυροδάφνη στην ξηρή της εκδοχή από την Κεφαλλονιά και τη Βόρεια Πελοπόννησο μπορούν να μας δώσουν καταπληκτικά κόκκινα κρασιά παλαίωσης.

Από τον διεθνή αμπελώνα, το Gruner Veltliner από την Αυστρία και το Chardonnay από περιοχές της βόρειας Βουργουνδίας, κυρίως από το Σαμπλί, κοντά στη Ντιζόν. Από ερυθρές επιλογές, το Nebbiolo από την Ιταλία αλλά και ένα πιπεράτο Syrah από το Ροδανό.

Ποια Wine Bar θα μας πρότεινες να επισκεφθούμε στην Αθήνα φέτος το φθινόπωρο;

Τα wine bars είναι ένα καλό όπλο για το κρασί. Γίνονται πολύ αξιόλογες δουλειές και τα τελευταία χρόνια 8-10 χρόνια έχουν ανθίσει τα wine bar στην πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 5+1 προτάσεις για wine bar στην Αθήνα:

Το Warehouse στα Εξάρχεια, όπου θα βρεις κρασιά από όλο τον κόσμο και θα τα συνδυάσεις με ωραίο φαγητό.

Το Wine Barrique, που έχουν ανοίξει ένα ζευγάρι, ένας σεφ και μια σομελιέ στην πλατεία Υμηττού και κάνουν event με οινοποιεία. Εκεί θα βρεις αξιόλογες ελληνικές ετικέτες για να συνοδεύεις πιάτα με καλό ελληνικό φαγητό.

Το Wine Barrique στην πλατεία Υμηττού
Το Wine Barrique στην πλατεία Υμηττού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κοπερτί της Βούλας στα Πετράλωνα, όπου θα συνδυάσεις το κρασί σου με comfort μεζέδες.

Το Bobo στο Κουκάκι, όπου θα βρεις μια λίστα με 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται κάθε μήνα. Έμφαση έχει δοθεί κυρίως στον ελληνικό αμπελώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To Oinoscent του Άρη Σκλαβενίτη στο κέντρο, όπου θα απολαύσεις γκουρμέ πιάτα σε έναν ιδιαίτερο χώρο.

Το Materia Prima στο Παγκράτι, όπου εκτός από κρασί και φαγητό, μπορείς να αγοράσεις φιάλες αλλά και προϊόντα delicatessen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κάθε wine bar έχει τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του, έχει τον δικό του κόσμο. Το κρασί είναι απόλαυση, και χρειάζεται να το μοιραζόμαστε, να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό, αλλά να το συνδυάζουμε με φαγητό.

Wine Pairing: Ποιο κρασί πάει με το φαγητό; Με τι να το συνδυάσουμε σε ένα τραπέζι στο σπίτι;

Το food & wine pairing είναι πλέον πάρα πολύ σύνηθες στα εστιάτορια και τα wine bar αλλά και σε ένα τραπέζι στο σπίτι. Ο σομελιέ και ο σεφ δοκιμάζουν και συνδυάζουν το κρασί με το φαγητό και μπορούν να προτείνουν τι πάει με τι.

Τυριά

Τα τυριά δεν ταιριάζουν μόνο με ερυθρά κρασιά, όπως θέλει ο μύθος. Η φέτα μπορεί να συνδυαστεί με έναν Ροδίτη από την Αιγιάλεια, μια ρετσίνα ή Σαββατιανό.

Τα μπλε τυριά (ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα) μπορούν να συνδυαστούν με γλυκά κρασιά όπως ένα βινσάντο από τη Σαντορίνη ή ένα Porto.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κίτρινα, παλαιωμένα τυριά (αρσενικό Νάξου, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης) ταιριάζουν με Chardonnay ή ασύρτικο βαρελάτο.

πλατώ με τυριά και κρασιά
Food & wine pairing /Φωτογραφία: Unasplash

Φαγητό

Τα τηγανητά ψάρια ή θαλασσινά όπως τα καλαμαράκια και γαύροι ταιριάζουν με Ρομπόλα ή Sauvignon blanc ή ακόμη και ασύρτικο.

Οι ελληνικοί μεζέδες πάνε με ρετσίνα, ένα πολύ παρεξηγημένο ποτό. Το
μπάρμπεκιου με Syrah ενώ αν προτιμάς κάτι σε ριζότο με τρούφα ή μανιτάρια ένα παλαιωμένο ξινόμαυρο από τη Νάουσα είναι ό,τι πρέπει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοπική γαστρονομία από την Πελοπόννησο, όπως κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες ταιριάζει με ένα αγιωργίτικο ενώ παραδοσιακά πιάτα όπως οι
κοκκινιστές μελιτζάνες με ένα μαύρο καλαβρυτινό ή μαυροδάφνη.

Γλυκό

Και τα γλυκά μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτήρι κρασί, αρκεί να είναι το κατάλληλο. Η σοκολατόπιτα πάει με γλυκιά μαυροδάφνη από τη βόρεια Πελοπόννησο ενώ τα σιροπιαστά γλυκά (μπακλαβάς) με βινσάντο Σαντορίνης.

Μια ελαφριά κρεμ μπρουλέ ή τάρτα λεμόνι ταιριάζει με ένα γλυκό μοσχοφίλερο, μια μαλαγουζιά, ή ένα μοσχάτο από τη Σάμο ή την Κεφαλλονιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοτουρισμός: Πού θα μας πρότεινες να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ποια οινοποιεία να γνωρίσουμε;

Κάθε άνθρωπος είτε ασχολείται με το κρασί είτε όχι, θα πρέπει να ταξιδέψει και να γνωρίσει τα οινοποιεία, την ιστορία τους και τον κόπο των οινοποιών.
Τα καλά νέα είναι ότι ο οινοτουρισμός ανθίζει και εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί 120-130 οινοποιεία στην Ελλάδα και προτείνω μερικά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Οινοποιεία στην Ελλάδα

Το οινοποιείο του Παπαγιανάκου στο Μαρκόπουλο έχει πολύ μεγάλη παράδοση στα κρασιά που παράγει η Αττική. Παράγει το Σαββατιανό και είναι το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα.

Το κτήμα Πετρήεσσα και Ακριώτου στη Βοιωτία, κοντά στη Χαλκίδα, με διεθνείς (Sauvignion blanc, Chardonnay, Σαββατιανό και ελληνικές ποικιλίες (ασύρτικο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Πελοπόννησο θα βρούμε πολύ αξιόλογα οινοποιεία, όπως στη Νεμέα, το οινοποιείο του Μπαϊρακτάρη και στη Μονεμβασιά, το Monemvasia Winery Tsimbidi.

Στην περιοχή της Αιγιαλείας θα βρούμε το Μέγα Σπήλαιο και φυσικά την Achaia Clauss στην Πάτρα με την πολύ μεγάλη ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σαντορίνη, το νησί με την μεγάλη παράδοση στα κρασιά, το οινοποιείο του Χατζηδάκη κάνει εξαιρετική δουλειά ενώ το Μέτσοβο είναι ιδανικό το χειμώνα για μια επίσκεψη στο Κατώγι Αβέρωφ.

Οινοποιεία στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για τους λάτρεις του κρασιού. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και Καλιφόρνια κρατούν τα σκήπτρα της διεθνούς παραγωγής κρασιού:

  • Στην Ιταλία, στην Αίτνα, στην Τοσκάνη, το Πιεμόντε.
  • Στη Γαλλία, στις περιοχές του Μπορντώ και στη Βουργουνδία.
  • Στην Κοιλάδα της Νάπα στη Καλιφόρνια.
  • Στην Ισπανία, στην περιοχή της Ανδαλουσίας.
  • Στην Πορτογαλία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ