Η βασική, μέχρι πρότινος, συνταγή που θέλει το λευκό κρασί με ψάρι, το κρέας με κόκκινο, κάνα ουζάκι στα τηγανιτά και ένα πασπαρτού ροζέ, καταρρίπτεται.
Εχω απολαύσει συγκλονιστικό ταίριασμα ενός ρουμπινί Μονεμβάσιου με ψητό ψάρι και έδωσα συγχαρητήρια σε αναπάντεχο ταίριασμα αφρώδους κρασιού με παϊδάκια.
Οι βασικές «συνταγές» παντρέματος υπάρχουν για να αποδομούνται από τους γευστικούς κάλυκες του καθενός. Καταρρίπτεται και το «θερμοκρασία δωματίου» για τα ερυθρά κρασιά, αφού ουσιαστικά δωμάτιο θεωρείται το υπόγειο δροσερό κελάρι όπου φυλάσσονται.
Επιλέξαμε νόστιμα «παντρέματα» για τα τραπέζια του Πάσχα
Aρα, το Πασχαλινό τραπέζι ζητά καλή διάθεση και στα ποτήρια μας, δροσερά κρασιά, τσίπουρα και ούζα, ανάλογα με τη διάθεση και την παρέα.

Νυχτέρι από τη Σαντορίνη
Κρασί μοναδικής έντασης, από το Κτήμα Τσέλεπου που συνδυάζει την παράδοση του κλασικού τρόπου οινοποίησης του Νυχτεριού με μία καινοτόμα προσέγγιση.
Μύτη πολυεπίπεδη με αρώματα ώριμων καραμελωμένων εσπεριδοειδών, κερήθρας, κουρντισμένων ξηρών καρπών, βουτύρου και βανίλιας. Στόμα πληθωρικό, ώριμο, νευρώδες, με πολύ καλή συμπύκνωση και επίμονο τελείωμα. Κρασί γαστρονομικό ανοικτό σε γευστικές προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητάς του, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Κλέφτρα Κίσσα απο το Κτήμα Κοκοτού
Η Κίσσα, που τσιμπολογά με περισσή αναίδεια τα σταφύλια του αμπελώνα έδωσε το όνομά της ως «Κλέφτρα Κίσσα» στο ροζέ του Κτήματος Κοκοτού.
Ο Γιώργος και η Ανν Κοκοτού έχουν δημιουργήσει ένα δροσερά πικάντικο κρασί από Merlot με Cabernet Sauvignon, που συνοδεύει το μεσογειακό τραπέζι και πίνεται ευχάριστα και σαν απεριτίφ.
Φινετσάτο κρασί με απαλό αλλά λαμπερό ροζέ χρώμα, και αρώματα τροπικών φρούτων και άγριας φράουλας. Ευχάριστο και ισορροπημένο στο στόμα, με χαρακτηριστική φυτικότητα και μακρά, πικάντικη επίγευση.
Ιδανικό για συνδυασμό με λαδερά φαγητά, ριζότο μανιταριών και σουφλέ λαχανικών. Σερβίρεται στους 8-10 C. Για όσους επιθυμούν κάτι πιο στιβαρο, το πορφυρό Kokotos Estate, Cabernet Sauvignon, θα τους μαγέψει.

Οβηλος, Ερυθρός, ΠΓΕ Παγαίο
Από τα κορυφαία κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα αναδείχτηκε ως το καλύτερο ελληνικό κρασί του 2025 στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκη Wine Trophy.
Προέρχεται από την ποικιλία Cabernet Sauvignon, με βαθύ μαυροκόκκινο χρώμα και αρώματα μαρμελάδας, κέδρου, σοκολάτας. Ενα κρασί με πληθωρικές τανίνες και μακρά επίγευση, που ..αν ξεχαστεί καμιά 10ετία στην κάβα σας, μπορεί να είναι και καλύτερο.

Φλογερό, Κατώγι Αβέρωφ
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μέτσοβο. Ενα σπάνιο κρασί που αξίζει να αναζητήσετε.
Ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει και εξελίσσει τη σπουδαία ιστορία με την παραγωγή «μεγάλων» κρασιών στο κτήμα Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο.
Με τους πρώτους μεζέδες στο τραπέζι, ή τα επιδόρπια γλυκά, δοκιμάστε και τα τρία τσίπουρα του κτήματος Κατώγι, με τα διακριτικά αρώματα και τη λεπτή φινετσάτη γεύση. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Νάουσσα, Οινοποιεία Μπουτάρη
Δύο σημαντικοί διαγωνισμοί, το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy και το MUNDUS VINI – Grand International Wine Award, ανέδειξαν δύο κρασιά Boutari με έντεκα βραβεύσεις.
H επιλογή μου για τα τραπέζια των γιορτών, κλασικό και απολαυστικό, για τους λάτρεις του ερυθρού, μία Νάουσσα από Ξινόμαυρο, σήμα κατατεθέν στα κόκκινα κρασιά. Πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρου και δαμάσκηνου, που συνυπάρχουν με αυτά της παλαίωσης, την κανέλα και το ξύλο. Έχει πλούσιο και γεμάτο σώμα, καλή ισορροπία και βελούδινη επίγευση.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah
To ιδιαίτερο terroir και το μεγάλο υψόμετρο του αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου ευνοούν την καλλιέργεια της γαλλικής ποικιλίας και δίνουν ένα Syrah τυπικό και φινέτσο.
Πικάντικες και πιπεράτες νότες, μούρα, αποξηραμένα άνθη και νύξεις καπνού και σοκολάτας, δημιουργούν ένα πολύπλοκο, αρωματικά και γευστικά, οίνο με μακρά επίγευση.

Μαυροτράγανο, Dougos
Αν και μάστορας στη Ραψάνη ο Θάνος Ντούγκος δημιούργησε ακόμα ένα μεγάλο κόκκινο κρασί, από Μαυροτράγανο.
Eνα κρασί με γεμάτο σώμα με άφθονη φρεσκάδα και δομή, κομψό, πικάντικο, μυρίζει βατόμουρα, τριαντάφυλλα, πίνεται με τα κρέατα της Κυριακής του Πάσχα, συνοδεύει και τα λαδερά της Μεγάλης Εβδομάδας.

Thyrsus Λευκός Ξηρός, Oenogenesis
Αδριανή, Δράμα Π.Γ.Ε. «Μακεδονία». Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά / Viognier
Ενα ελληνικό κρασί με γαλλική φινέτσα και μία αρωματική πανδαισία από πυρηνόκαρπα φρούτα, λεμόνια, θυμάρια, μέλι. Ισορροπημένο στόμα με μέτρια οξύτητα. Το Thyrsus είναι δημιούργημα του νεότερου οινολόγου του Κτήματος, Αλέξανδρου Τσάλκου.

Καλύτερος Αφρώδης Οίνος 2025 -Φύσης Γήμορο
O βιολογικός ροζέ ημιαφρώδης οίνος από την οινοποιία Κήτας στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων, Φύσης γήμορο, εσοδείας 2023, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Αφρώδης Οίνος» στον 25ο διαγωνισμό Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025.
Το Φύσης γήμορο ωριμάζει σε βαρέλια από ρόμπολο άνω των 100 ετών. Η εμφιάλωση γίνεται χωρίς φιλτράρισμα, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ντεμπίνα. Πλούσιο ανθρακικό, φυσικά ενσωματωμένο από ζύμωση στη φιάλη, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ισορροπία γλυκύτητας και ρητινώδους τανικότητας.

Aprilis Κτημα Θεόπετρα
Ο Aprilis, από το κτήμα Θεόπετρα στα Μετεωρα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021 και είναι ένα αφρώδες ξηρό ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Λημνιώνα και Ξινόμαυρο.
Aprilis στην «καρδιά» του μήνα σε ένα αφρώδες οι φυσαλίδες του οποίου παράγονται από δευτερογενή ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή. Ενα ευχάριστο, φινετσάτο κρασί με αρώματα άνθεων και κόκκινων φρούτων, με ισορροπία και ζωηρή οξύτητα, που πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες.

Ρετσίνα Vosporos Canteen
Eνας συνδυασμός Ροδίτη και εκλεπτυσμένης Μαλαγουζιάς από την προσήλια Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης που με την προσθήκη ρητίνης δημιουργούν μία ξεχωριστή ρετσίνα.
Τα αρώματα των λευκόσαρκων φρούτων της Μαλαγουζιάς ενώνονται αρμονικά με εκείνα των ανθών του Ροδίτη και περιπλέκονται με την φυσική ρητίνη πεύκου συνθέτοντας μία ρετσίνα με γεμάτο σώμα, ιδανική οξύτητα και μακρά επίγευση.

Μιας Πεταλούδας Τίναγμα, Κτημα Βογιατζή
Πλάι στους σπουδαίους ερυθρούς Τσαπουρνάκους του Κτήματος Βογιατζή στον Βελβεντό Κοζάνης, ένα ροζέ από Ξινόμαυρο με Μοσχόμαυρο σε μια ξεχωριστή πρόταση γεμάτη φρεσκάδα, τριανταφυλλένια αρώματα και όμορφη επίγευση.
Οπως αναφέρουν και από το οινοποιείο «Ένα…'τίναγμα' αρκεί για να αλλάξει τη μέρα σου. Το Μιας Πεταλούδας Τίναγμα δεν είναι ακόμα ένα ροζέ κρασί, είναι μια εμπειρία που σε κάνει να εκτιμάς τις μικρές, αλλά όμορφες στιγμές, ένα Κυριακάτικο τραπέζι, μια καλή παρέα και τις πιο αγαπημένες σαρακοστιανές γεύσεις».

Τσίπουρο Stalia Stalia SINGLE BARRELS
Με Χρυσό Μετάλλιο στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy. Από το οινοποιείο , αποσταγματοποιείο Κοτρότσος στην Πελοπόννησο.
Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας ένα πολύπλοκο και μαλακό χαρακτήρα. Βελούδινο και ισορροπημένο. Νότες αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, καφέ, καπνού, σοκολάτας και μοσχοκάρυδου. Έντονη επίγευση μακράς διάρκειας.

Vrissas Ouzo
Στον ίδιο διαγωνισμό ξεχώρησε ένα ούζο από τον Τύρναβο.
Vrissas Ouzo από την Ποτοποιία - Αποσταγματοποιϊα ΒΡΥΣΣΑ, ένα ούζο που ξεχωρίζει για την απαλή και φρουτώδη γεύση του. Για μερακλήδες η εταιρεία κυκλοφορεί και Ρακόμελο το οποίο βασίζεται σε παλιά βυζαντινή συνταγή με πάνω από 10 βότανα και αρωματικά φυτά, καθώς και αυθεντικό ελληνικό μέλι.

Τσικουδιά Muscat of Spina, 35N
Η ποικιλία Μοσχάτο Σπίνας βρίσκεται στην ορεινή Κρήτη.
Μία αρωματική τσικουδιά, αντιλαμβάνεσαι λουκούμια, τριαντάφυλλο και νότες εσπεριδοειδών. Απόσταξης σε χάλκινο κλασματικό άμβυκα στο Ρέθυμνο.
Eνα φίνο απόσταγμα σε διάφανα υπέροχα μπουκάλια. Μια Τσικουδιά, αντάξια της ιστορίας και του τόπου της.

Τσίπουρο με Μαστίχα Χίου
Τσίπουρο Τυρνάβου με Μαστίχα Χίου του Συνεταιρισμού. Ο αρωματισμός γίνεται επαναποστάζοντας το μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου με προσθήκη μαστίχας Χίου.
Μάς ταξιδεύει σε στεριά και θάλασσα με τα αρώματα του τριαντάφυλλου, του κίτρου, του μελιού και της μαστίχας και μπορεί κάποιος να το απολαύσει με τους πρώτους μεζέδες στο τραπέζι και τα θαλασσινά της Μεγάλης Παρασκευής.

Κτήμα Άλφα Ωμέγα
Eνας φυσικώς γλυκύς ερυθρός οίνος που θα ενθουσιάσει και θα κλείσει μοναδικά ένα πλούσιο γεύμα.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) Φλώρινα από το Κτημα Αλφα με τα σπουδαία κρασιά. Κεράσια, αποξηραμένη τομάτα, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου, μπαχαρικά, ένα κρασί που παλαιώνεται 10 έτη σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Jupille ελαφρού καψίματος. Δεν φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.

Samos Anthemis -Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
Γλυκός επιδόρπιος οίνος παλαιωμένος επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό μπουκέτο.
Αρώματα μελιού, γλυκών κουταλιού, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, σοκολάτα, Απολαυστε το με τυριά, σοροπιαστά, παγωτά και γιατί όχι με ένα φουά γκρα.