Είδαμε πώς φτιάχνονται τα χειροποίητα ζυμαρικά στο Frankie -Παρασκευάζονται επιτόπου, μαγειρεύονται μπροστά μας [εικόνες] - iefimerida.gr

Είδαμε πώς φτιάχνονται τα χειροποίητα ζυμαρικά στο Frankie -Παρασκευάζονται επιτόπου, μαγειρεύονται μπροστά μας [εικόνες]

Λαχταριστή καρμπονάρα στην τρατορία
Λαχταριστή καρμπονάρα στην τρατορία
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε την ιταλική τρατορία στη Νέα Ερυθραία που φτιάχνει τα δικά της ζυμαρικά και δοκιμάσαμε την πίτσα της με τη νόστιμη ζύμη, ψημένη σε ξυλόφουρνο.

Το απλό στη γαστρονομία είναι πάντα το πιο δύσκολο. Είναι το πεδίο στο οποίο κρίνεται πραγματικά ένα εστιατόριο και η στιβαρότητα ενός σεφ. Αυτό το πεδίο στην ιταλική κουζίνα είναι φυσικά τα καλά χειροποίητα ζυμαρικά και η σωστή, νόστιμη ζύμη στην πίτσα. Σε αυτά τα δύο, συν τις τιμές της που κινούνται σε λογικά πλαίσια, η ιταλική τρατορία Frankie ξεχωρίζει μακράν από πολλά υπερτιμημένα ιταλικά εστιατόρια που έχουν τιμές… gourmet, με μέτριο όμως αποτέλεσμα, αμπαλαρισμένο σε μια glamorous συσκευασία με άφθονες δόσεις τρούφας για ξεκάρφωμα. Τι να σου κάνει όμως η τρούφα αν πάσχεις στο ζυμαρικό αυτό καθαυτό, ή η ζύμη στην πίτσα σου δεν πρωταγωνιστεί;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καρμπονάρα στο Frankie με χειροποίητα ζυμαρικά και την αυθεντική ιταλική συνταγή με αυγό και γκουαντσιάλε.
Καρμπονάρα στο Frankie με χειροποίητα ζυμαρικά και την αυθεντική ιταλική συνταγή με αυγό και γκουαντσιάλε.

Ένας σεφ της σειράς μπορεί να βρει καλή μοτσαρέλα και αλλαντικά για να σου φτιάξει μια αξιοπρεπή πίτσα, ζυμάρι όμως που το δοκιμάζεις και το θυμάσαι για καιρό δεν μπορούν να το φτιάξουν όλοι. Λάτρης της ιταλικής κουζίνας, εδώ και χρόνια, πηγαίνω σε όσες περισσότερες τρατορίες μπορώ. Κατά μέσο όρο έχουμε καλά ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα, υπάρχουν όμως, δυστυχώς, και ηχηρές περιπτώσεις που το φαγητό είναι απογοητευτικό και η σχέση τιμής/ποιότητας ανισόρροπη. Πολλές τρατορίες, μικρές και μεγαλύτερες, έχουν πουλήσει ιταλική τεχνοτροπία και εξειδίκευση, χωρίς ωστόσο να παράγουν ένα ιταλικό προϊόν που να δικαιολογεί ούτε το μάρκετινγκ ούτε τα κατοστάρικα που τιμολογούν κατά μέσο όρο: σερβίρουν πανάκριβες πίτσες, που λανσάρονται βέρες Ιταλίδες αλλά κατά βάθος είναι απ’ την Κυψέλη, antipasti βαρετά, πιάτα με ζυμαρικά από το σούπερ μάρκετ και γενικά με τον φούρνο μικροκυμάτων στην κουζίνα να δουλεύει στο φουλ. Πληρώνεις πενήντα ευρώ το άτομο για να φας φούρνο μικροκυμάτων με ολίγη από τρούφα ή πιάτα μικρές ποσότητες που δεν συνάδουν με την πληθωρική ιταλική κουζίνα. 

H πίτσα του Frankie ψήνεται σε ξυλόφουρνο και είναι λεπτή στην καρδιά της και φουντωτή στις άκρες.
H πίτσα του Frankie ψήνεται σε ξυλόφουρνο και είναι λεπτή στην καρδιά της και φουντωτή στις άκρες.

Κρυφή επίσκεψη για να δοκιμάσουμε τη ζύμη της πίτσας

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, επισκεφθήκαμε κρυφά το Frankie, δοκιμάσαμε δύο πίτσες, μία με τομάτα και προσούτο και μία λευκή χωρίς τομάτα. Ήθελα σκοπίμως μια πίτσα απλή, χωρίς πολλά υλικά, για να διαπιστώσω πώς είναι το ζυμάρι. Μου άρεσε πολύ! Ήταν λεπτό στην καρδιά και ελαφρώς φουντωτό στις άκριες, όχι ακριβώς ναπολιτάνικο, που είναι όλο flat, αλλά σε μια γευστική εκδοχή που σε κάνει να λαχταράς την πίτσα. Σε μένα, που μου αρέσει πολύ το ψωμί και δίνω έμφαση και στη φοκάτσια, μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ότι το Frankie φτιάχνει το δικό του ψωμί, που σερβίρεται στην αρχή με κάποια ντιπ, λάδι και ελιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δοκιμάσαμε κρυφά τις πίτσες του Frankie και επιστρέψαμε άλλη μέρα στην τρατορία για να μπούμε στην κουζίνα της και να δούμε βήμα-βήμα πώς φτιάχνονται.
Δοκιμάσαμε κρυφά τις πίτσες του Frankie και επιστρέψαμε άλλη μέρα στην τρατορία για να μπούμε στην κουζίνα της και να δούμε βήμα-βήμα πώς φτιάχνονται.

Οι πίτσες ήταν ζουμερές και, όπως και στη χειροποίητη φοκάτσια, το ζυμάρι ήταν ο βασιλιάς. Το ζυμάρι στην πίτσα του Frankie μιλάει και πρωταγωνιστεί. Ψήνεται άλλωστε σε αληθινό ξυλόφουρνο. Μου άρεσε που από το τραπέζι μου μπορούσα να δω στην ανοιχτή κουζίνα όλη τη διαδικασία να γίνεται μπροστά μου: το ζυμάρι να ανοίγεται, να γεμίζεται και να ψήνεται λίγα μέτρα μακριά από την καρέκλα μου.

Η φωτεινή σάλα του Frankie στη Νέα Ερυθραία.
Η φωτεινή σάλα του Frankie στη Νέα Ερυθραία.

Επίσης, εκτίμησα τις τιμές του Frankie. Είναι αξιοπρεπείς. Κατά μέσο όρο, με 22 ευρώ το άτομο μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα πλούσιο, χορταστικό γεύμα ή δείπνο. Όταν για ένα burger κάποιος δίνει 10-15 ευρώ, το να φας αυθεντικό ιταλικό handmade φαγητό με αγνά υλικά και μεγάλες μερίδες, δίνοντας 22 ευρώ το άτομο, είναι πολύ ανταγωνιστικό... Τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες τρατορίες θες 50 ευρώ το άτομο για τα ίδια πράγματα και σε μικρότερες ποσότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κουζίνα του Frankie είναι open space και ο επισκέπτης βλέπει τα πάντα.
Η κουζίνα του Frankie είναι open space και ο επισκέπτης βλέπει τα πάντα.

Από ζυμαρικά πήραμε δύο: μια καρμπονάρα με χειροποίητα λιγκουίνι και χειροποίητα ραβιόλι με ρικότα. Η καρμπονάρα ήταν φυσικά η αυθεντική, με αυγό και γκουαντσιάλε (το μπέικον που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού). Είχε τραγανό προσούτο στην κορυφή και η γεύση του ζυμαρικού ήταν πλούσια, γεμάτη και στιβαρή.

Tα ζυμαρικά παρασκευάζονται επιτόπου λίγο πριν μαγειρευτούν.
Tα ζυμαρικά παρασκευάζονται επιτόπου λίγο πριν μαγειρευτούν.

Η σάλτσα ήταν δεμένη, όση ακριβώς χρειαζόταν πάνω στα ζυμαρικά ώστε να μην είναι ούτε υπερβολική, θάβοντας και εξαφανίζοντας εντελώς τη γεύση του λιγκουίνι, αλλά ούτε λίγη, δημιουργώντας ένα στεγνό πιάτο. Τα λινκουίνι, όπως όλα τα ζυμαρικά του Frankie, παρασκευάζονται στην open space κουζίνα επιτόπου λίγα λεπτά πριν μαγειρευτούν και δεν έχουν λακτόζη ούτε ζάχαρη. Τα ραβιόλι ήταν επίσης εξαιρετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ριζότο εδώ είναι πολύ δημοφιλές.
Το ριζότο εδώ είναι πολύ δημοφιλές.
Ο ξυλόφουρνος δεσπόζει μέσα στο χώρο του Frankie.
Ο ξυλόφουρνος δεσπόζει μέσα στο χώρο του Frankie.
Η πίτσα ψήνεται σε πολύ λίγα λεπτά.
Η πίτσα ψήνεται σε πολύ λίγα λεπτά.
Ο επισκέπτης βλέπει τα πιάτα που έχει παραγγείλει να παρασκευάζονται μπροστά του.
Ο επισκέπτης βλέπει τα πιάτα που έχει παραγγείλει να παρασκευάζονται μπροστά του.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ζουμερή πίτσα του Frankie ξεχωρίζει για το εξαιρετικό της ζυμάρι.
Η ζουμερή πίτσα του Frankie ξεχωρίζει για το εξαιρετικό της ζυμάρι.
Η τάρτα λεμονιού με φράουλες και λουλούδια είναι ένα γλυκό σαν πίνακας ζωγραφικής.
Η τάρτα λεμονιού με φράουλες και λουλούδια είναι ένα γλυκό σαν πίνακας ζωγραφικής.

Από γλυκά δοκιμάσαμε τρία: μια τάρτα λεμονιού με φράουλες -που ήταν ένα πολύχρωμο υπερθέαμα στην όψη, αλλά το μπισκότο ήταν λίγο πιο σκληρό και η κρέμα λίγο πιο ξινή απ' όσο θα ήθελα-, ένα κολασμένο τιραμισού, και προφιτερόλ που περιχύνονται με καυτή σοκολάτα, θεατρικά στο τραπέζι, μπροστά στον πελάτη. 

Το τιραμισού είναι πολύ γευστικό και ισορροπημένο. Ένα γλυκό που θες να φας ξανά!
Το τιραμισού είναι πολύ γευστικό και ισορροπημένο. Ένα γλυκό που θες να φας ξανά!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είδαμε πώς παρασκευάζονται τα ζυμαρικά βήμα-βήμα 

Στη δεύτερη επίσκεψη στο Frankie, μπήκα για λογαριασμό του iefimerida στην κουζίνα και συμμετείχα στην παραγωγή τόσο των ζυμαρικών όσο και της πίτσας. Με τον σεφ Γιώργο Καλομοιρόπουλο φτιάξαμε λιγκουίνι και ανοίξαμε ζυμάρι για πίτσα.

Χειροποίητα λιγκουίνι παρασκευάστηκαν μπροστά μας, με αλεύρι, σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά ημέρας, αλάτι, πιπέρι
Χειροποίητα λιγκουίνι παρασκευάστηκαν μπροστά μας, με αλεύρι, σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά ημέρας, αλάτι, πιπέρι
Ο σεφ του Frankie Νέας Ερυθραίας, Γιώργος Καλομοιρόπουλος.
Ο σεφ του Frankie Νέας Ερυθραίας, Γιώργος Καλομοιρόπουλος.

Aφού ζυγίσαμε όλα τα υλικά -αλεύρι, σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά ημέρας, αλάτι, πιπέρι-, τα βάλαμε στη μηχανή, κάτι μεταξύ μίξερ και μηχανής του κιμά-, όπου ζυμώθηκαν για λίγα λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αλεύρι μπαίνει στη μηχανή.
Το αλεύρι μπαίνει στη μηχανή.
Πριστίθενται αλάτι, πιπέρι και σιμιγδάλι.
Πριστίθενται αλάτι, πιπέρι και σιμιγδάλι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αυγό.

Αυτό γίνεται για όλα τα ζυμαρικά, εκτός από το νιόκι πατάτας και τα ραβιόλι, που φτιάχνονται στη μηχανή χειρός. Σε λίγα λεπτά, αφού τα υλικά αναδευτούν, βγαίνουν τα ζυμαρικά λωρίδες, τα παίρνουμε, τα κόβουμε και με με κυκλικές κινήσεις τα τυλίγουμε, δημιουργώντας μικρά μπουκέτα σαν τα μαλλιά αγγέλου, τον γνωστό σε όλους μας φιδέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά το αυτόματο ζύμωμα της μηχανής, τα ζυμαρικά αρχίζουν να βγαίνουν.
Μετά το αυτόματο ζύμωμα της μηχανής, τα ζυμαρικά αρχίζουν να βγαίνουν.
Τα λιγκουίνι βγαίνουν σε μακριές λωρίδες, που τις κόβουμε.
Τα λιγκουίνι βγαίνουν σε μακριές λωρίδες, που τις κόβουμε.
Με κυκλικές κινήσεις τυλίγονται τα λιγκουίνι σε μικρά μπουκέτα.
Με κυκλικές κινήσεις τυλίγονται τα λιγκουίνι σε μικρά μπουκέτα.
Μικρά μπουκέτα χειροποίητων ζυμαρικών.
Μικρά μπουκέτα χειροποίητων ζυμαρικών.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα λιγκουίνι σε μπουκέτα μπαίνουν σε σκεύος και περιμένουν να μαγειρευτούν.
Τα λιγκουίνι σε μπουκέτα μπαίνουν σε σκεύος και περιμένουν να μαγειρευτούν.

«Λόγω μεγάλου όγκου παραγωγής, η μηχανή είναι αυτόματη. Την τροφοδοτούμε με τα υλικά, τα οποία πλάθονται, και ανάλογα με τα μαχαίρια που έχουμε βάλει παίρνουμε το ζυμαρικό που θέλουμε. Όλα τα ζυμαρικά κόβονται επιτόπου, ανάλογα με τα πιάτα που έχουν παραγγείλει οι πελάτες, δεν είναι φτιαγμένα από πριν τα ζυμαρικά. Όλα παρασκευάζονται, πλάθονται και κόβονται επιτόπου. Έτσι, κάθε πιάτο ζυμαρικών που φτάνει στον πελάτη είναι ολόφρεσκο, φτιαγμένο λίγα λεπτά πριν με αλεύρι, σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά ημέρας, αλάτι, πιπέρι. Σε 12 λεπτά από τη στιγμή της παραγγελίας ο πελάτης τρώει αυτό που έχει παραγγείλει» εξηγεί ο σεφ του Frankie στη Νέα Ερυθραία, Γιώργος Καλομοιρόπουλος, στο iefimerida. 

Εκτός από πίτσες, σαλάτες, antipasti και pasta, το Frankie έχει και σπέσιαλ πιάτα με θαλασσινά, ψάρι ή κρέας που αλλάζουν ανά 4 ημέρες, ανάλογα με τις πρώτες ύλες κάθε εποχής.
Εκτός από πίτσες, σαλάτες, antipasti και pasta, το Frankie έχει και σπέσιαλ πιάτα με θαλασσινά, ψάρι ή κρέας που αλλάζουν ανά 4 ημέρες, ανάλογα με τις πρώτες ύλες κάθε εποχής.

Το μενού του Frankie έχει βασιστεί στην ιταλική κουζίνα, με έντονες όμως επιρροές από τη Νέα Υόρκη, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομα που βγαίνει από τον Frank Sinatra.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εποχικότητα οδηγεί στην επιλογή των πιάτων, γι' αυτό άλλωστε το μενού ανανεώνεται συχνά ώστε να μπουν πρώτες ύλες που δεσπόζουν σε κάθε περίοδο του χρόνου.

«Ανά τρεις με τέσσερις μέρες προσθέτουμε σπέσιαλ πιάτα στο βασικό μας μενού που αποτελείται από 24 πιάτα (επιλογές σε πάστα, πίτσα, σαλάτα). Αυτά τα σπέσιαλ πιάτα καθορίζονται από τα καλά υλικά που βρίσκουμε στους προμηθευτές μας: π.χ. πικάνια, μπαρμπούνι, scallops, σούπες», λέει ο σεφ του Frankie, Γιώργος Καλομοιρόπουλος.

Πώς φτιάχνεται η πίτσα και ψήνεται στον ξυλόφουρνο

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τα στάδια για την πίτσα:

Στη συνέχεια φτιάχνουμε πίτσα με χειροποίητο ζυμάρι που ωριμάζει μία ημέρα.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε πίτσα με χειροποίητο ζυμάρι που ωριμάζει μία ημέρα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μπαλάκι της ζύμης ανοίγεται με πιέσεις των δακτύλων πάνω στο αλεύρι που έχουμε ρίξει στον πάγκο.
Το μπαλάκι της ζύμης ανοίγεται με πιέσεις των δακτύλων πάνω στο αλεύρι που έχουμε ρίξει στον πάγκο.
Στη συνέχεια μπαίνει η σάλτσα τομάτας.
Στη συνέχεια μπαίνει η σάλτσα τομάτας.
Πριστίθεται η mozzarella bufala από την Κερκίνη.
Πριστίθεται η mozzarella bufala από την Κερκίνη.
Η πίτσα μπαίνει για πολύ λίγο στον ξυλόφουρνο.
Η πίτσα μπαίνει για πολύ λίγο στον ξυλόφουρνο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πίτσα ψήνεται ομοιόμορφα πάνω στην πυρωμένη πέτρα του ξυλόφουρνου.
Η πίτσα ψήνεται ομοιόμορφα πάνω στην πυρωμένη πέτρα του ξυλόφουρνου.

Υπάρχει στην τρατορία Frankie, όπως άλλωστε και στο συγγενικό Nice n Easy, μια φιλοσοφία πολύ κοντινή στη φιλοσοφία του farm-to-table, όχι με δικό του μποστάνι, αλλά με ένα δίκτυο μικρών, προσεκτικά επιλεγμένων παραγωγών που δίνουν έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες για αγνά, ποιοτικά υλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά, τα βιολογικά αυγά είναι από τη Χαλκίδα, τα μοβ καρότα από την Κρήτη, η mozzarella bufala από την Κερκίνη -παράγεται από κτηνοτρόφο που παράγει και άλλα κατσικίσια τυριά για το Frankie-, το ελαιόλαδο είναι από το Κρανίδι, αλλά και από το Άγιο Όρος, όπως και ορισμένα κίτρινα τυριά, ενώ τα βότανα που έχουν υψηλή διατροφική αξία τα έχει επιλέξει βοτανολόγος του εστιατορίου, μετά από χαρτογράφηση της Ελλάδας. Στην ίδια λογική, το κρασί είναι βιολογικό, παράγεται στο Κτήμα Τετράμυθος στο Διακοφτό, με εμφιάλωση από το ίδιο το Frankie.

Η διακόσμηση είναι λιτή, με άνετους δερμάτινους καναπέδες σε στυλ μπιστρό, με τους γήινους τόνους να κυριαρχούν.
Η διακόσμηση είναι λιτή, με άνετους δερμάτινους καναπέδες σε στυλ μπιστρό, με τους γήινους τόνους να κυριαρχούν.

Στα επόμενα σχέδια, μάλιστα, του Frankie είναι να συσκευάζει επιτόπου φρέσκια πάστα για τους πελάτες που επιθυμούν να την αγοράσουν για να τη μαγειρέψουν στο σπίτι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ