Το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια απόδραση από την πολύβουη μεγαλούπολη για χαλάρωση και απόλαυση.
Περιμένουμε πώς και πώς να ξεφύγουμε έστω και λίγο από το καυσαέριο και την φασαρία και να πάρουμε μια ανάσα από τις απαιτητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας
Μια μίνι εκδρομή το τριήμερο ή ακόμη και μια μονοήμερη συνοδεύεται πάντα με το κατάλληλο φαγητό αλλά και ποτό.
Τα Κούλουμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα όπως η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, τα ψάρια και φυσικά ο πατροπαράδοτος χαλβάς που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και τραπέζι.
Πριν ή μετά το πέταγμα του χαρταετού (πάντα καιρού επιτρέποντος), απολαμβάνουμε τους εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία ενός καλού κρασιού.
Ποιο κρασί πάει όμως με κάθε πιάτο; Τι να πιεις με τα ψάρια; Πάει κρασί με τον χαλβά;
Ο σομελιέ του μισελενάτου εστιατορίου Hervé Restaurant Χρήστος Θεοδωρόπουλος πρότεινε στο Iefimerida.gr πέντε κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Kappa Winery (Νάουσα) - Anamnon 2023
Ένα ροζέ ξινόμαυρο που έχει παραμείνει για 6 μήνες σε 225 δρύινα βαρέλια. Εδώ θα δούμε λιπαρό σώμα με τραγανή οξύτητα, αρώματα από πελτέ ντομάτας, φράουλες, κόκκινα κεράσια, καραμέλα γάλακτος και βουτύρου. Είναι ιδανικό για μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, γαρίδες και ψαρικά.

Καραδήμος Winery (Αταλάντη) - Μαέστρο Μαλαγουζιά 2024
Πρόκειται για μια γαστρονομική και λιπαρή μαλαγουζιά απο τον ταλαντούχο Βασίλη Καραδήμο. Έχει λεμονάτη οξύτητα και αρώματα απο άνθη λεμονιάς, φλούδες εσπεριδοειδών και πράσινα φρούτα όπως πράσινο μήλο και αχλάδι και με την παλαίωση θα δούμε μια «υποψία» ορυκτών στοιχείων.
Θα συνδυαστεί τέλεια με καλαμαράκια τηγανητά, μικρά ψαράκια κ.α.

Οινοποιείο Τρουπή (Μαντινεία) - Pitys Ritinitis Ρετσίνα
Τέτοιες μέρες, κρασιά όπως η «παρεξηγημένη» ρετσίνα είναι ιδανικά για το τραπέζι μας. Είναι 100% ασύρτικο που ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και μέρος του παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια.
Στη συνέχεια η ρετσίνα εμφιαλώνεται αφιλτράριστη και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Θα δούμε αρώματα μαστίχας, πεύκου, τσουρεκιού, μήλου, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκου ροδάκινου. Θα το συνδυάσουμε άψογα με τη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα αλλά και με ceviche ψαριών.

Lafazanis Winery (Νεμέα) - Γεωμετρία Αγιωργίτικο 2023
Πρόκειται για ένα ζουμερό και εκφραστικό Αγιωργίτικο με μέτριες καλοδουλεμένες τανίνες, στρογγυλή οξύτητα με αρώματα όπως βύσσινο, γλυκών μπαχαρικών και κόκκινων κερασιών.
Θα το απολαύσουμε μαζί με θαλασσινά πιάτα όπως σουπιές και χταποδάκι κοκκινιστό.

Κτήμα Μουσών (Θήβα) - Works & Days Σαββατιανό 2021
Είναι ένα λιαστό σαββατιανό που μπαίνει για 7 μέρες σε μόλις 984 φιάλες. Ένα γλυκό σαββατιανό απο παλαιά αμπέλια πάνω των 80 ετών και θα δούμε αρώματα από μέλι, τροπικά φρούτα, γλυκό του κουταλιού αχλάδι.
Πάει τέλεια με το γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, τον γνωστό μας χαλβά και γλυκά με λευκές κρέμες.
