Wine Trophy: Αρχίζει ο διαγωνισμός για τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα -Ποιοι δοκιμάζουν, πώς προκύπτουν τα top - iefimerida.gr

Wine Trophy: Αρχίζει ο διαγωνισμός για τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα -Ποιοι δοκιμάζουν, πώς προκύπτουν τα top

ποτηρια κρασι ταμπλετ
Αρχίζει ο διαγωνισμός Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025

Πόσες φορές δεν έχετε επιλέξει ένα μπουκάλι κρασί, που δεν γνωρίζετε, επειδη φέρει το πολυπόθητο αυτοκόλλητο με το χρυσό βραβείο στο στόμιο του μπουκαλιού.

Σπουδαία κρασιά του ελληνικού αμπελώνα βραβεύονται, εδώ και 25 χρόνια, σε τυφλή δοκιμή στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy. Οινοποιοί από ολόκληρη την Ελλάδα στέλνουν τα καλύτερα κρασιά του αμπελώνα τους και συμμετέχουν στον διαγωνισμό ώστε Master of Wine και γευσιγνώστες στην κριτική επιτροπή να αναδείξουν τα σπουδαιότερα, κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Από το 1999, ο διαγωνισμός Thessaloniki Wine & Spirits Trophy αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από ειδικούς στον κλάδο του οίνου . Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους.

Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin.

Ένας καινοτόμος διαγωνισμός κρασιού και αποστάγματος

Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το gin. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη.

Σπουδαία κρασιά του ελληνικού αμπελώνα βραβεύονται, εδώ και 25 χρόνια, σε τυφλή δοκιμή στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy
Σπουδαία κρασιά του ελληνικού αμπελώνα βραβεύονται, εδώ και 25 χρόνια, σε τυφλή δοκιμή στο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός τιμάται από την παρουσία διακεκριμένων Masters of Wine και Master Sommeliers από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριο ρόλο ως Πρόεδροι Επιτροπών αξιολόγησης.

Ανάμεσά τους στη φετινή διοργάνωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-O Ronan Sayburn, Βρετανός Master Sommelier και CEO του Court of Master Sommeliers Europe
-O Rod Smith, Master of Wine και Chairman του Institute of Masters of Wine. Ο Smith εξελέγη το 2024 ως ο 57ος Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (IMW), αναλαμβάνοντας την ηγεσία του IMW’s Council. Το Συμβούλιο αποτελείται από 13 διεθνείς Masters of Wine, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση, τη στρατηγική κατεύθυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
-O Eric Zwiebel, Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
-Ο Matt Wilkin διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία. Το 2005, ο Wilkin απέκτησε τον τίτλο του Master Sommelier, καθιστώντας τον πρώτο από τη Νότια Αυστραλία που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός επενδύει στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του χώρου με την καθιέρωση του θεσμού των Associate Judges, συνεισφέροντας τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.

Οινοποιοί από ολόκληρη την Ελλάδα στέλνουν τα καλύτερα κρασιά του αμπελώνα τους και συμμετέχουν στον διαγωνισμό ώστε μετά από τυφλή δοκιμή να προκύψουν τα καλύτερα
Οινοποιοί από ολόκληρη την Ελλάδα στέλνουν τα καλύτερα κρασιά του αμπελώνα τους και συμμετέχουν στον διαγωνισμό ώστε μετά από τυφλή δοκιμή να προκύψουν τα καλύτερα

Ενας θεσμός με Ευρεία Υποστήριξη

Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται με την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των Ενώσεων και των Φορέων του κλάδου:
ΕΔΟΑΟ,
ΣΕΟ,
ΚΕΟΣΟΕ,
ΣΕΑΟΠ,
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ,
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ,
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκη, ως αναγνώριση στη συνεισφορά της προβολής της πόλης, που άλλωστε φέρει το όνομά της.

Διαγωνισμός με την καθοδήγηση του MW Κωνσταντίνου Λαζαράκη

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Master of Wine, ο οποίος, με τη βαθιά του γνώση και εμπειρία, προσφέρει ουσιαστική καθοδήγηση και κύρος σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση. Ενας παγκόσμιος πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, που έχει αφιερώσει την καριέρα του στην προώθησή του, την εκπαίδευση και της καινοτομία στον κόσμο του οίνου.

Νέες δράσεις

Ανάμεσα στις νέες δράσεις που προστίθενται στο Διαγωνισμό του 2025 είναι το Essay Competition με συμμετέχοντες υποψήφιους σπουδαστές Master of Wine και holders του Advanced Certificate του Court of Master Sommeliers Ευρώπης. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταγράψουν τις προτάσεις τους σε ένα Essay (δοκίμιο) 1500 λέξεων με θέμα «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε τα ελληνικά κρασιά στην αγορά που εργάζεστε;». Οι συμμετέχοντες των 4 καλύτερα εμπεριστατωμένων απόψεων θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ως κριτές στο φετινό διαγωνισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, 15 ώρες πριν το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης ξεκινήσει, ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine, θα παρουσιάσει στο κοινό διαδραστική θεματική γευστική δοκιμή με θέμα «Βρες το Χρυσό».

Η δοκιμή θα υλοποιηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός, με 12 οίνους που διακρίθηκαν στην 24η διοργάνωση, για 30 συμμετέχοντες, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο ποτών.

Τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα που φέρουν τα μπουκάλια των βραβευμένων κρασιών του διαγωνισμού
Τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα που φέρουν τα μπουκάλια των βραβευμένων κρασιών του διαγωνισμού

Καταληκτικές Ημερομηνίες Δηλώσεων Συμμετοχής Διαγωνιζόμενων Δειγμάτων στο 25ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, για οίνους, αποστάγματα, ούζο και τζιν:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από Τρίτη, 7 Ιανουαρίου έως Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025.
*Early Bird, από 7 έως 20 Ιανουαρίου
Κανονικές δηλώσεις συμμετοχής, από 21 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.
Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής για κάθε δείγμα (οίνου ή αποστάγματος, ούζου και gin) διαμορφώνεται ως εξής:
*Early Bird - Δηλώσεις Συμμετοχής (7 Ιανουαρίου – 20 Ιανουαρίου 2025):
105 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
95 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
90 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Για τις δηλώσεις συμμετοχής https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online
*Κανονικές Δηλώσεις Συμμετοχής (21 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2025):
125 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
115 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
110 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα
Για τις δηλώσεις συμμετοχής https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online

Σημαντικές πληροφορίες:
Ο/Η κάθε παραγωγός θα μπορεί να πληροφορηθεί το feedback για την βαθμολογία που έλαβαν όλα τα δείγματα του οινοποιείου/ αποσταγματοποιείου του/της (ασχέτως το αποτέλεσμα βαθμολογίας-βράβευσης) καθώς και τα αναλυτικά σχόλια των κριτών για κάθε δείγμα. Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον παραγωγό του δείγματος.

Το διαγωνιστικό τμήμα του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25-26-27 Φεβρουαρίου. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Μαρτίου.

Όπως κάθε χρόνο, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού θα περιλαμβάνει και την απονομή του ειδικού βραβείου Greek Wine Industry Award, το οποίο αποτελεί τιμητική διάκριση που προσφέρουν όλοι οι Έλληνες Οινοποιοί σε μία προσωπικότητα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του Ελληνικού Οίνου διεθνώς. Το φετινό 11o βραβείο θα απονεμηθεί στον κ. Κωνσταντίνο Σπηλιάδη, του ομίλου Milos, έναν αφοσιωμένο πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στην παγκόσμια αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερες πληροφορίες για τον το προφίλ και τους στόχους του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, την 25η διοργάνωσή του, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους, τα αποστάγματα, ούζα και gin, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και υποστηρικτές, καθώς και όλη την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ