Σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, που αυτές τις μέρες ζει την κορύφωση της επιδημίας, εκτιμά ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας στο iefimerida.gr ότι «από τις 10 έως 15 Απριλίου, πολύ πιθανόν να αρχίσει η κάμψη του επιδημικού κύματος».
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών θα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εμφανής, καθώς θα αυξάνονται συνεχώς οι εμβολιασμένοι, οι μολυσμένοι θα αποκτούν τη λεγόμενη παθητική ανοσία, αλλά και λόγω της βελτίωσης του καιρού και των self tests.
Το κύμα θα «σβήσει» τον Ιούνιο – Συλλογική ανοσία πριν τον Σεπτέμβριο
«Τα τεστ αυτά, διενεργούμενα σε μαζική κλίμακα και σε εβδομαδιαία βάση, θα επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων, την άμεση απομόνωσή τους, καθώς και την αποτελεσματική ιχνηλάτιση των επαφών τους. Με τη συμβολή όλων αυτών των παραγόντων, το επιδημικό κύμα μπορεί να σβήσει εντός του Ιουνίου και η πολυπόθητη συλλογική ανοσία να επιτευχθεί πριν μπούμε στο φθινόπωρο», αναφέρει.
Κρίσιμοι παράγοντες οι μεταλλάξεις και η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Ωστόσο, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι κάθε σχετική πρόβλεψη μπορεί να διαψευστεί εξαιτίας δύο κυρίως παραγόντων. «Των πιθανών μελλοντικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες μπορεί να τον κάνουν περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο αντιμετωπίσιμο, και της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε μέτρων να προλαμβάνουν εστίες ανάφλεξης.Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την Πολιτεία που τα επιλέγει, από τον τρόπο με τον οποίο επιτηρείταιη εφαρμογή τους, καθώς και από τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών σε αυτά», εξηγεί.
Παράλληλα, καλεί την πολιτεία να λάβει προσεκτικές αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων, καθώς η λογική της φυσαρμόνικας, όπως χαρακτηριστικά λέει, με το άνοιξε-κλείσε δεν έχει αποδώσει. «Η πρόσφατη απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπό τις υφιστάμενες επιδημιολογικές συνθήκες ενέχει κάποιο ρίσκο, αλλάαπό την άλλη, σωστά δίνεται προτεραιότητα στα μέτρα εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίπτωση στην οικονομία και τη μικρότερη συμβολή στην εξάπλωση της επιδημίας», τονίζει.
Άνοιγμα με πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, self test και εμβολιασμούς
Και συνεχίζει λέγοντας: «Στη συνέχεια, και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορεί να ανοίξει η εστίαση έξω,καθώς και ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, προκειμένου να περιοριστεί η αναπόφευκτη τροφοδότηση της επιδημίας με νέα κρούσματα, θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσειγια την αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, τη διενέργεια τακτικών τεστ σε όλους τους εμπλεκόμενους και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, θα πρέπει,παράλληλα με τις ηλικιακές ομάδες και τους ευπαθείς, να εμβολιάζονται και οι εργαζόμενοι (περίπου 800.000) που είναι δυνάμει υπερμεταδότες της επιδημίας, επειδή έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα».
Να περιοριστούν οι συναθροίσεις– Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις το Πάσχα
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συναθροίσεις που επιδεινώνουν την επιδημία χωρίς καν να συμβάλλουν στηνεπαναθέρμανση της οικονομίας, όπως είναι οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις στις πλατείες, τα κορωνοπάρτι, οι λειτουργίες στις εκκλησίες, οι γάμοι, τα βαφτίσια, καθώς και οι κάθε είδους κοινωνικές συναθροίσεις.
Τέλος, η εξέλιξη της επιδημίας τους επόμενους λίγους μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υπευθυνότητα που θα επιδείξουν οι πολίτες. «Πρώτα από όλα δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός για τη διενέργεια οποιουδήποτε εγκεκριμένου εμβολίου. Κανείς δεν δικαιούται να παίξει κορώνα γράμματα την υγεία και τη ζωή τη δική του ή των οικείων του στο όνομα κάποιων σπάνιων παρενεργειών. Σε ό,τι αφορά τα self tests, οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν τη σωστή χρήση τους και κυρίως σε περίπτωση που βγει θετικό, να φροντίζουν να κάνουναμέσως το μοριακό τεστ που είναι πιο αξιόπιστο. Μέχρι την επιβεβαίωση του αποτελέσματος θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση και να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ. Εάν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, δε θα πρέπει πάντως να εφησυχάζουν, γιατί τα τεστ αυτά έχουν υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων, κυρίως στους ασυμπτωματικούς φορείς», εξηγεί και προτρέπει τους πολίτες το Πάσχα να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις ακόμα πιο πολύ τις άσκοπες συναθροίσεις.
«Ειδικά για το Πάσχα θα πρέπει οι επαφές να περιοριστούν σε λίγα οικεία πρόσωπα, και πάντα με την προϋπόθεση προηγούμενων αρνητικών διαγνωστικών ελέγχων. Θα είναι πράγματι κρίμα, τώρα που φτάνουμε στο τέλος του εφιάλτη τον οποίο ζούμε, να χαθούν άδικα ζωές από ανεύθυνες συμπεριφορές», καταλήγει ο κ. Τούντας.