Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στις ταβέρνες, οι τηγανητές πατάτες, ίσως αφαιρεθούν από τα μενού, λόγω του μεγάλου τους -πλέον- κόστους.
Οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και ειδικά εκείνης στο ηλιέλαιο έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους εστιάτορες, οι οποίοι σκέφτονται ακόμη και να καταργήσουν τις τηγανητές πατάτες από τον κατάλογό τους.
Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη Χαλκιδική, αρκετοί ιδιοκτήτες από ταβέρνες δήλωσαν στην κάμερα του κρατικού καναλιού ότι δεν είναι δυνατόν να κοστολογήσουν πολύ ακριβά τις τηγανητές πατάτες και έτσι είναι καλύτερο να τις αφαιρέσουν από το μενού τους.
Εκτός από τις πατάτες, ίσως βγουν από τα μενού και άλλα τηγανητά
Μάλιστα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα τηγανητά εδέσματα, όπως για παράδειγμα τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια.
Η «εκτίναξη» της τιμής στο ηλιέλαιο θα αυξήσει το κόστος στα τηγανητά, ενώ ήδη στην περιοχή της Χαλκιδικής έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις. Μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες αναγκάζονται να ζητούν ηλιέλαιο από συναδέλφους που έχουν απόθεμα, καθώς αυτό που είχαν έχει εξαντληθεί.
Η ακρίβεια «χτυπά» και το σουβλάκι -Πού έχει φτάσει η τιμή του
Μια από τις λιχουδιές που αγαπάνε οι Έλληνες και σε πολλές περιπτώσεις έχει τηγανητές πατάτες, είναι το σουβλάκι. Οι καταναλωτές βλέπουν την τιμή του να αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που τους έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.
Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ανοικτά ότι η τιμή για ένα τυλιχτό με σουβλάκι θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Για το ζήτημα μίλησε στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε, «η αύξηση του ενεργειακού κόστους μάς ξεπερνά. Οι λογαριασμοί εκτοξεύονται πια», υπογραμμίζοντας ότι το σουβλάκι «αγγίζει» πλέον τα 3,5 ευρώ στην πόλη.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αγγελικούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, είπε στην ΕΡΤ πως «από το Γενάρη οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι πια δυσβάσταχτες. Ό,τι μπαίνει μέσα στο μαγαζί είναι πιο ακριβό. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και το φόβο των καταναλωτών ότι η τιμή θα πάει σε ένα δυσπρόσιτο επίπεδο. Το σουβλάκι πρέπει να παραμείνει σε μια φιλική τιμή για τον κόσμο», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελικούση, οι αυξήσεις δεν θα κάνουν το σουβλάκι απαγορευτικό είδος για τον κόσμο, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες, καθώς δεν θέλουν να χάσουν πελατεία.
Σημειώνεται ότι, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής η τιμή στο σουβλάκι, και συγκεκριμένα στο τυλιχτό, έχει συγκρατηθεί κάτω από τα 2,8 ευρώ. Άλλοι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι το τυλιχτό σουβλάκι έχει ήδη «καβαλήσει» τα 3 ευρώ.