Συνεχίζεται στη Σαντορίνη ο χορός των Ρίχτερ και μάλιστα στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκε μπαράζ δονήσεων που κράτησαν για ακόμη μια ημέρα το νησί ξάγρυπνο.
Παρότι η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και συνεχής -χθες σημειώθηκε η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δόνηση στο νησί, ύψους 5,2 Ρίχτερ-, οι σεισμολόγοι αρχίζουν δειλά-δειλά να βλέπουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, κρατώντας πάντοτε όμως τις επιφυλάξεις τους, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο σε εξέλιξη.
Λέκκας, Καραστάθης, Γκανάς για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Πρώτος μίλησε σήμερα το πρωί στο Mega για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός για την επόμενη ημέρα στο νησί.
«Από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν, στις 8, είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί, όσο περνάνε οι μέρες και υπάρχει τέτοια έντονη σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς, μέσα από αυτή τη διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς -με μικρή πιθανότητα όμως- και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε αρχικά.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από τη συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν π.χ. έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 εβδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος - όχι δραστικά, αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως, η φύση δεν δρα με βάση τη δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
«Μέσα σε 4 μέρες μελετάμε τη σεισμικότητα μιας χρονιάς»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ο οποίος τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «το αισιόδοξο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε κλιμάκωση».
«Το 5,2 Ρίχτερ που έγινε χθες δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις, δεν αλλάζει την εικόνα. Μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 Ρίχτερ και από εκεί και πάνω δεν πάμε. Μπορεί να έχουμε και κάποιες μικροαποκλίσεις. Το 5,2 που σημειώθηκε εντάσσεται σε ένα σμήνος. Άρα δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτό το σεισμικό γεγονός ως κάτι ιδιαίτερο μέσα στη σεισμική ακολουθία. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν 5,4 Ρίχτερ», είπε αρχικά ο κ. Καραστάθης στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τον σεισμό που σημειώθηκε.
Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. Έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή απ' ό,τι στην αρχή. Βεβαίως και υπάρχει αισιοδοξία, με την έννοια ότι για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας μέσα από μια σταθερή φάση. Πριν από μερικές ημέρες βλέπαμε τη σεισμικότητα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μεγαλύτερη σταθερότητα».
«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ, την ώρα που από το 2020 έως το 2023 οι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ήταν 64. Το 2024 ήταν 90. Άρα μέσα σε 4 ημέρες οι αναλυτές μας αναλύουν τη σεισμικότητα μιας χρονιάς», πρόσθεσε ο κ. Καραστάθης.
«Μη βλέπουμε συνέχεια και τρομοκρατούμε τον κόσμο με το δυσμενές σενάριο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το άγχος των ανθρώπων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι περνάνε. Αυτό που θα μπορούσα να πω ότι είναι προσωπική επιλογή του καθενός τι θα κάνει. Εγώ προσωπικά θα επέλεγα να μείνω για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, γιατί στη συγκεκριμένη στιγμή η επικεντρική περιοχή είναι μακριά από το νησί. Ο καθένας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν μπορούν να αντέξουν όλοι αυτό το άγχος των σεισμών. Θα μπορούσαμε να πούμε κάποιον πιο αισιόδοξο λόγο όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή το αισιόδοξο σημείο είναι ότι δεν έχουμε περαιτέρω ένταση και κλιμάκωση», κατέληξε.
Λίγο αργότερα ο κ. Καραστάθης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε «είμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου».
Αισιόδοξες ήταν και οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκανά, στην ΕΡΤ.
«Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στον χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο», τόνισε αρχικά σήμερα το πρωί.
«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα - αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση, ο κ. Γκανάς απάντησε: «Εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθ' εξής».