Ετοιμοι στη Θεσσαλονίκη να απολαύσουν απόψε το παραδοσιακό «τσίκνισμα» και τα τραπέζια στα καταστήματα της εστίασης να είναι ήδη sold out.
Εστιατόρια και καφέ – μπαρ έχουν εφοδιαστεί με όλα τα είδη κρεάτων που σήμερα έχουν την τιμητική τους και ετοιμάζουν τα εξωτερικά ψησίματα για τα υπαίθρια πάρτι με τη συνοδεία μουσικής και χορού. Τα τηλέφωνα στις επιχειρήσεις της εστίασης μέχρι και το βράδυ της παραμονής της Τσικνοπέμπτης πήραν φωτιά με τα διαθέσιμα τραπέζια να είναι πλέον ελάχιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε στο ThessToday.gr o γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως μια γιορτή για την πόλη.
Sold out τα τραπέζια στη Θεσσαλονικη
«Μετά από ένα δεκαήμερο χαμηλών θερμοκρασιών και ψύχους στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες θα βγουν σήμερα και θα διασκεδάσουν με σύμμαχο τον καλό καιρό. Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα με κορύφωση την παραμονή της Τσικνοπέμπτης καθώς τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης.
Σημειώνεται ότι το ραντεβού του εορτασμού δίνεται για μια ακόμη φορά στην Βασιλέως Ηρακλείου και τα γύρω στενά, ενώ φέτος στις επιλογές της διασκέδασης προστίθενται και η ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο, η οποία θα ενώσει τις δυνάμεις με το Street Outdoors με σκοπό να προσφέρουν ένα μοναδικό πάρτι που θα ξεκινήσει στις 16:00 και θα κρατήσει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Μπορεί τα sold out τραπέζια στην εστίαση ανήμερα της Τσικνοπέμπτης να χαρίσουν τα αναμενόμενα «οικονομικά» χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου και να δουν γεμάτα τα ταμεία τους στο τέλος της ημέρας, αλλά το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα, δεν μπορούν να καλυφθούν από τους σημερινούς τζίρους. «Αναμένουμε πάρα πολύ κόσμο σήμερα, Τσικνοπέμπτη στα καταστήματα μας, ο τζίρος μας στη Θεσσαλονικη θα είναι αυξημένος αλλά τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων μας δεν καλύπτονται παρά τα γεμάτα τραπέζια», υπογράμμισε ο κ. Επιτροπίδης.
10% αύξηση στις πρώτες ύλες της εστίασης
Το 2022 έκλεισε με 41,7% αύξηση στις πρώτες ύλες που προμηθεύονται τα εστιατόρια ενώ το 2023 σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, ξεκίνησε ήδη με 10% αύξηση σε προϊόντα όπως κρέας, θαλασσινά, τυριά, ελαιόλαδα, λαχανικά. Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί αρκετά μετά την εμφάνιση της πανδημίας και του κύματος της ακρίβειας ενώ η όποια ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια ημέρα, κυρίως όταν οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.