Καταστήματα σε μη κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης που έκλεισαν μετατρέπονται πλέον σε σύγχρονες κατοικίες προς ενοικίαση.
Πολλά καταστήματα έχασαν την αίγλη τους, οι έμποροι προτίμησαν να τα κλείσουν, κυρίως μετά την πανδημία και την στροφή του κόσμου στα e-shop με αποτέλεσμα πολλά από τα κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να ενοικιάζονται για σπίτια.
To φαινόμενο με την ενοικίαση καταστημάτων για σπίτια
Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) Κωνσταντίνος Τζάρος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας και πλέον, όλο και περισσότερα σπίτια που βρίσκονται στο ισόγειο (πρώην κατάστημα) ενοικιάζονται. Τα μαγαζιά στα στενά των δρόμων έχασαν την εμπορικότητά τους και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο τους αλλάζοντας την χρήση, η οποία αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί είτε σε γραφεία εταιρειών είτε η πλειοψηφία σε σπίτια προς ενοικίαση».
Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, τα περισσότερα καταστήματα που μετατράπηκαν σε σπίτια βρίσκονται στην ανατολική Θεσσαλονίκη όπως στα στενά των περιοχών Ανάληψη, 25η Μαρτίου, Δελφών και Βασ. Όλγας. Όσον αφορά το κέντρο της πόλης είναι κυρίως στα στενά πάνω από την οδό Εγνατία ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αυτή η τάση.
Πόσο νοικιάζονται τα καταστήματα για σπίτια
Το ισόγειο ή και ημιυπόγειο σπίτι που ανακαινίζεται στη θέση ενός καταστήματος δεν είναι συνήθως κατοικία υψηλών προδιαγραφών όπως ένα διαμέρισμα σε όροφο, ενώ απευθύνονται σε φοιτητές ή σε εργαζόμενο λόγω και της τοποθεσίας όπου βρίσκονται. Οι ανακαινισμένες κατοικίες με έκταση 50 τ.μ. και 60 τ.μ. ενοικιάζονται κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ. Όσον αφορά τη ζήτηση, ο κ. Τζάρος σημείωσε ότι δεν νοικιάζονται με την ίδια ευκολία όπως ένας οροφοδιαμέρισμα. «Ωστόσο, επειδή το κόστος ενοικίου για ένα αντίστοιχο σπίτι σε όροφο φτάνει τα 500-550 ευρώ, επιλέγουν εν τέλει το ισόγειο ακίνητο όσοι δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα. Νοικιάζονται αλλά με πιο αργούς ρυθμούς», υπογράμμισε. Οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται παράλληλα και διστακτικοί ως προς την ενοικίαση ενός ισόγειου ακινήτου λόγω και της χαμηλής ασφάλειας που παρέχει σε σχέση με ένα διαμέρισμα σε όροφο, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε διαρρήξεις.