Πίσω από τις «φουσκωμένες» τιμές στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνο- κρύβονται τα ενοίκια «φωτιά», που παραπέμπουν σε... Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο.
Σύμφωνα με την έρευνα του spitogatos, εμπορικός δρόμος με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή καταστημάτων ανά τετραγωνικό μέτρο αναδεικνύεται για τη χρονιά που πέρασε η Άγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα (νότια προάστια Αθήνας), όπου τα προσφερόμενα ακίνητα στη συγκεκριμένη κατηγορία κινήθηκαν από 20,3 έως 29,8 ευρώ/τ.μ. Η Ερμού, ο κεντρικότερος δρόμος στην καρδιά της Αθήνας, ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, με μέση ζητούμενη τιμή 24,6 ευρώ/τ.μ.
Το κέντρο της Αθήνας εντοπίζεται ψηλά στην κατάταξη, με τις Σταδίου, Αιόλου και Βουκουρεστίου -η οποία συγκεντρώνει τα επώνυμα καταστήματα με πολυτελείς μάρκες- να κατατάσσονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.
Ωστόσο, Ερμού, Σταδίου και Αιόλου σημειώνουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ χαμηλότερης και μέγιστης ζητούμενης τιμής, εν αντιθέσει με τη Βουκουρεστίου. Στην τελευταία φαίνεται ότι τα καταστήματα που ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση την προηγούμενη χρονιά είχαν ζητούμενη τιμή μεταξύ 18,5 και 24,1 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Ερμού σημειώθηκε ζητούμενη τιμή ενοικίασης έως και 31,6 ευρώ/τ.μ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για ένα κατάστημα 500 τ.μ. το μηνιαίο ενοίκιο μπορεί να αγγίζει τα 16.000 ευρώ!!!
Ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταστημάτων στην Αθήνα το 2022
Παραμένοντας στην κατάταξη με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή, η δημοφιλής αγορά του Αμαρουσίου επί της Ερμού ακολουθεί τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, με 17,1 ευρώ/τ.μ. το 2022. Ομοίως με τη Βουκουρεστίου, ωστόσο, το εύρος μεταξύ μικρότερης και μέγιστης ζητούμενης τιμής είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα.
Νοτιότερα, η μέση ζητούμενη τιμή στην αγορά της Ηλιούπολης, η οποία εκτείνεται από την 28ης Οκτωβρίου έως την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, με την Ελευθερίου Βενιζέλου ανάμεσα, εξελίχθηκε σε διαφορετικά επίπεδα από σημείο σε σημείο. Με βάση τα καταστήματα που ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση το 2022, σαφώς ακριβότερη εμφανίζεται η πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, με μέση ζητούμενη τιμή 15,6 ευρώ/τ.μ., κοντά δηλαδή στην Ερμού Αμαρουσίου (17,1 ευρώ/τ.μ.). Η 28ης Οκτωβρίου και η Ελευθερίου Βενιζέλου στην ίδια περιοχή κατατάσσονται χαμηλότερα, με την Ελευθερίου Βενιζέλου ωστόσο να παρουσιάζει μεγάλη διαφορά μικρότερης και μέγιστης ζητούμενης τιμής (8,0 και 16,7 αντίστοιχα) συγκριτικά με τους υπόλοιπους δύο δρόμους.
Ακόμη τρεις δημοφιλείς αγορές, η Φιλολάου στο Παγκράτι, η Ηρακλείου στη Νέα Ιωνία και η Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα -οι πιο κεντρικοί δρόμοι των συγκεκριμένων περιοχών- εντοπίζονται χαμηλότερα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή. Και στις τρεις περιπτώσεις τα διαθέσιμα καταστήματα την προηγούμενη χρονιά κινήθηκαν κατά μέσο όρο από 6,3 μέχρι 14,3 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας δηλαδή διαφορά οκτώ μονάδες μεταξύ οικονομικότερου και ακριβότερου ακινήτου.
Αγορά γραφειακών χώρων
Την ίδια ώρα, η αγορά των γραφειακών χώρων φαίνεται πως περνάει σε νέα εποχή, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το stock των ακινήτων, που δεν καλύπτουν τις νέες ανάγκες της αγοράς. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση στρέφεται σε μεγάλα, σύγχρονα, «πράσινα» γραφεία που πληρούν τις συνθήκες ESG, με εύκολη πρόσβαση και μεικτές χρήσεις που συνδυάζουν οικιστική ζώνη και χρήσεις καθημερινών δραστηριοτήτων (F&B, retail, γυμναστήρια κ.λπ.).
Σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, σήμερα, η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες.
Ταχύτητα πρώτη: Ποιοτικά, σύγχρονα, «πράσινα» γραφεία, σχεδόν ανεξαρτήτως θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 30 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6,0%.
Ταχύτητα δεύτερη: Παλαιά γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες πέριξ των 15 ευρώ/τ.μ./μήνα με αποδόσεις 7,0%.
Ταχύτητα τρίτη: Παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία που δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 ευρώ/τ.μ./μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποδόσεις περί τα 8,0%.
Ειδικά όσον αφορά στα αυτοτελή κτίρια γραφείων, με θέσεις στάθμευσης σε βασικούς οδικούς άξονες, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο άξονας της Λ. Μεσογείων (1,75%, από 10,30 σε 10,48 ευρώ/τ.μ./μήνα), ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (1,52%, από 9,21 σε 9,35 ευρώ/τ.μ./μήνα), ο άξονας της Λ. Κηφισίας (1,39%, από 11,53 σε 11,69 ευρώ/τ.μ./μήνα) και ο άξονας της Λ. Συγγρού (1,04%, από 9,61 σε 9,71 ευρώ/τ.μ./μήνα).
Δεν καταγράφηκε σημαντικός αριθμός αυτοτελών κτιρίων με θέσεις στάθμευσης στο Σύνταγμα και στο Κολωνάκι. Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των αυτοτελών κτιρίων που ωφελούνται από θέσεις στάθμευσης κινείται κάτω από το 10% επί του συνόλου.