Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς εξετάζουν άτομο που ενδέχεται να είναι το ένα ακόμη κρούσμα του HMPV (μεταπνευμονοϊός) στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το Star, επιχειρηματίας που πριν λίγες μέρες επέστρεψε στην Ελλάδα από επαγγελματικό ταξίδι στην Κίνα εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και από το πρωί της Τετάρτης νοσηλεύεται στα επείγοντα του ΑΧΕΠΑ.
Έκτοτε, οι γιατροί έπεσαν από πάνω του και πραγματοποιηθούν συνέχεια τεστ, ώστε να διαπιστώσουν αν είναι θετικός.
Πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό: Δεν υπάρχει «πρώτο» κρούσμα, είναι γνωστός στην Ελλάδα
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό, την ημέρα που επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.
Τονίζει μάλιστα το εν λόγω θετικό δείγμα δεν αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα, καθώς ο ιός είναι γνωστός στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων».
«Δεν είναι νέος ιός» λένε οι ειδικοί για τον μεταπνευμονοϊό
Σημειώνεται εξίσου καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν ειδικοί, μιλώντας στο iefimerida.gr, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέο ιό. «Ο HMPV δεν είναι καθόλου καινούργιος. Τον ξέρουμε εδώ και χρόνια. Είναι μάλιστα ένας από τους ιούς που ψάχνουμε με την ειδική εξέταση που κάνουμε εδώ και χρόνια κατά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία, όχι στα επείγοντα, γιατί έχει κόστος. Μέσα από τη συλλογή δείγματος από τον ασθενή μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε», ανέφερε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιικών φαρμάκων.
Όπως ενημέρωσε, στο παρελθόν υπήρξαν θετικά κρούσματα του ιού στη χώρα. «Και εμείς στο Nοσοκομείο "Αττικόν", στο παρελθόν, έχουμε δει λοιμώξεις από μεταπνευμονοϊό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις εισαγωγές επικρατεί η γρίπη Α. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί».
Καθησυχαστικός για το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στην χώρα υπήρξε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος
Οι περισσότεροι ασθενείς με HMPV έχουν ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος που περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και πυρετό. Συνήθως, τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 2-5 ημέρες και υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και εξάρσεις άσθματος, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν δευτερογενείς λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία, που απαιτούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα.
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο με επιπλοκές της νόσου είναι τα μικρά παιδιά έως πέντε ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και οι ηλικιωμένοι. Ο ιός HMVP μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο μέσω εκκρίσεων από τον βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών. Κατόπιν τούτου, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας σε περίπτωση υποψίας.