Κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι νέος ιός, τον παρακολουθούμε», λένε οι ειδικοί -Ποια τα συμπτώματα - iefimerida.gr

Κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: «Δεν είναι νέος ιός, τον παρακολουθούμε», λένε οι ειδικοί -Ποια τα συμπτώματα

ΜΕΘ κρεβάτια
Φωτογραφία αρχείου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/POOL EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες μετά την εμφάνιση κρούσματος του ιού HMPV (μεταπνευμονοϊός) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σπεύδουν να τονίσουν στο iefimerida.gr, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται κρούσματα του μεταπνευμονοϊού στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για έναν ιό γνωστό εδώ και δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο HMPV δεν είναι καθόλου καινούργιος. Τον ξέρουμε εδώ και χρόνια. Είναι μάλιστα ένας από τους ιούς που ψάχνουμε με την ειδική εξέταση που κάνουμε εδώ και χρόνια κατά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία, όχι στα επείγοντα, γιατί έχει κόστος. Μέσα από τη συλλογή δείγματος από τον ασθενή μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε», δηλώνει ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιιικών φαρμάκων.

Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας
Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας

Στο παρελθόν υπήρξαν θετικά κρούσματα HMPV στα νοσοκομεία της χώρας μας

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά καιρούς στα νοσοκομεία της χώρας έχουν υπάρξει θετικά δείγματα στον HMPV. «Και εμείς στο Nοσοκομείο "Αττικόν", στο παρελθόν, έχουμε δει λοιμώξεις από μεταπνευμονοϊό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις εισαγωγές επικρατεί η γρίπη Α. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί».

Φυσικά, όπως λέει ο κ. Λουκίδης, επειδή μετά την πανδημία του κορωνοϊού υπάρχει πάντα η υποψία, ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βλέπει την πορεία του ιού και σε άλλες χώρες πλην Κίνας. «Είναι λογικό, εξαιτίας της μεγάλης μετακίνησης του πληθυσμού λόγω των εορτών των Χριστουγέννων για τουριστικούς λόγους, να υπάρξουν κρούσματα και στη χώρα μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι ένας ιός, ξάδερφος του συγκυτιακού ιού (RSV). Μοιάζουν πάρα πολύ και στη συμπτωματολογία και στη δομή. Και ο μεταπνευμονοϊός κάνει σχετικά σοβαρή νόσηση σε ορισμένα άτομα. Με νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, βρογχιολίτιδες στα μικρά παιδιά και πνευμονίες στους μεγάλους», αναφέρει.

Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας
Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας

«Δεν πρόκειται για νέο ιό, αλλά απαιτείται παρακολούθηση»

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνει, δεν πρόκειται για νέο ιό, καθώς έχει ανακαλυφθεί ήδη από το 2001, ενώ όταν οι ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αναδρομικά των τελευταίων 50 ετών βρέθηκε ότι αυτός ο ιός υπήρχε. «Απλά, δεν είχε ανακαλυφθεί και περιγραφεί όπως συνέβη το 2001. Σήμερα, θα πρέπει για λόγους ουσίας αλλά και καθησυχασμού της κοινής γνώμης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ή κάποιος άλλος οργανισμός δημόσιας υγείας να δει στενά την κατάσταση στην Κίνα, να την ελέγξει και να κάνει κάποια ανακοίνωση», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), ο HMPV είναι ένας κοινός ιός και ανήκει στην οικογένεια των Pneumonoviridae μαζί με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV. Προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και είναι μια εποχική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως τον χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος

Οι περισσότεροι ασθενείς με HMPV έχουν ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος που περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και πυρετό. Συνήθως, τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 2-5 ημέρες και υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και εξάρσεις άσθματος, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν δευτερογενείς λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία, που απαιτούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο με επιπλοκές της νόσου είναι τα μικρά παιδιά έως πέντε ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και οι ηλικιωμένοι. Ο ιός HMVP μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο μέσω εκκρίσεων από τον βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών. Κατόπιν τούτου, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας σε περίπτωση υποψίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ίος Θεσσαλονίκη κρούσμα HMPV
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ