Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο η είδηση ότι η δημοσιογράφος του iefimerida Σοφία Γιαννακά κλήθηκε για απολογία στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για ένα άρθρο γνώμης.
Αρθρογράφοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και πλήθος επώνυμων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να καταδικάσουν την κλήση της δημοσιογράφου στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και να υπερασπιστούν την ελευθερία έκφρασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Σοφία Γιαννακά εκλήθη μέσω e-mail από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών να προσέλθει σε απολογία με το αιτιολογικό ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2025 έγραψε άρθρο για τη Μαρία Καρυστιανού.
Στο σκεπτικό της η ΕΣΗΕΑ, όπως εξηγεί η ίδια η Σοφία Γιαννακά σε νέο άρθρο της υπό τον τίτλο «Στο Πειθαρχικό γιατί ''άγγιξα'' την Καρυστιανού», την εγκαλεί ουσιαστικά για ένα «παράπτωμα»:
«Όπως αναφέρει, στο άρθρο μου για την κ. Καρυστιανού δεν λαμβάνω υπ' όψιν μου ''την γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων''», για να προσθέσει: «Αποστολή του δημοσιογράφου δεν είναι να ταυτίζεται με το κλίμα της ''γενικής κοινωνικής απαίτησης''. Αλλά να το αναλύει και αναλόγως να το συμμερίζεται ή και να διαφωνεί. Δουλειά του είναι να ερμηνεύει τα μεγάφωνα της εκάστοτε πλατείας και όχι a priori να τα δικαιώνει».
Η Σοφία Γιαννακά τονίζει, ακόμη: «Διατύπωσα την άποψή μου χωρίς ξυλόλια, πολιτικές καταδίκες και δίκες προθέσεων. Σε αντίθεση με ορισμένους οπαδούς της άλλης άποψης, οι οποίοι αναπαράγουν συνειδητά έωλες ''αποκαλύψεις'' και δικάζουν στα πρωτοσέλιδα. Χωρίς καμία ενόχληση από την ΕΣΗΕΑ».
Κωστής Χατζηδάκης: Η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ
«Η κλήση της Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Πιστεύουν άραγε ορισμένοι ότι υπάρχουν απόψεις που επιτρέπονται και άλλες όχι; Η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ανάλογα με το αν συμφωνούμε με τις απόψεις που διατυπώνονται! Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αυτές δεν περιέχουν ύβρεις ή συκοφαντίες. Είναι αδιανόητο να πλήττεται η ελευθεροτυπία από το ίδιο το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ!», έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τους δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους
Σε ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στηλίτευσε την επιλογή να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η δημοσιογράφος επειδή έγραψε τη γνώμη της.
Η ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη:
«Σε μια περίοδο που η διάδοση ψεμάτων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και οι προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες πολλαπλασιάστηκαν, κάποιοι αποφάσισαν να ζητήσουν από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να καλέσει για εξηγήσεις τη δημοσιογράφο Σοφία Γιαννακά για ένα άρθρο γνώμης στο iefimerida.gr. Στη χώρα μας είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία του Τύπου. Κράτος, Πολιτεία, Δικαιοσύνη έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους δημοσιογράφους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, εφόσον δεν περιέχουν ύβρεις, ακρότητες και συκοφαντικές διατυπώσεις, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις απόψεις τους αυτές».
Άκης Σκέρτσος: Με την ελευθερία του Tύπου, απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τάσσεται «Με την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό και φανατισμό που καταπνίγει την κριτική σκέψη και την ελεύθερη έκφραση».
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:
«Το περίφημο ''παράδοξο της ανοχής'' διατυπώθηκε από τον Karl Popper το 1945 και εξακολουθεί να παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: ''Αν επεκτείνουμε την απεριόριστη ανοχή ακόμα και σ’ εκείνους που είναι αδιάλλακτοι, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε μια ανεκτική κοινωνία από την απειλή των αδιάλλακτων, τότε οι ανεκτικοί θα αφανιστούν και μαζί μ’ αυτούς και η ίδια η ανοχή''. Με την ελευθερία του τύπου, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό και φανατισμό που καταπνίγει την κριτική σκέψη και την ελεύθερη έκφραση. Συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα».
Στο Πειθαρχικό γιατί «άγγιξα» την Καρυστιανού
Άδωνις Γεωργιάδης: Συνταγματικό δικαίωμα η ελευθερία του λόγου
«Η Ελευθερία του Λόγου αποτελεί Συνταγματικό Δικαίωμα κάθε ανθρώπου και είναι λυπηρό που δεν το γνωρίζει η ΕΣΗΕΑ… με την Σοφία!» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του.
Άρια Αγάτσα: Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα αναφαίρετο και είναι θεμελιώδης αρχή για την οποία θα αγωνιζόμαστε πάντοτε
Η Α' Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα σχολίασε με ανάρτησή της στο Facebook την κλήση σε απολογία της Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, τονίζοντας: «Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα αναφαίρετο και είναι θεμελιώδης αρχή για την οποία θα αγωνιζόμαστε πάντοτε».
Η ανάρτηση της Άριας Αγάτσα:
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν ελέγχεται ούτε εκφράζει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Είμαι υποχρεωμένη όμως να δηλώσω ότι η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα αναφαίρετο και είναι θεμελιώδης αρχή για την οποία θα αγωνιζόμαστε πάντοτε. Η Σοφία Γιαννακά έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα όπως όλοι οι δημοσιογράφοι, αρκεί αυτό να γίνεται με ευπρέπεια και επιχειρήματα.
Νίκος Χατζηνικολάου: Λάθος η παραπομπή Γιαννακά, δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται έμμεση λογοκρισία
Ο εκδότης-δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), σε ανάρτησή του κάνει λόγο για λανθασμένη ενέργεια από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, καθώς δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται έμμεση λογοκρισία. Σημειώνει δε ότι θα εισηγηθεί την έκδοση ανακοίνωσης υπέρ της Σοφίας Γιαννακά στην ΕΗΙΕΑ.
Η ανάρτηση Χατζηνικολάου:
«Η παραπομπή της Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για άρθρο, με το οποίο εξέφρασε -με ευγένεια και ευπρέπεια- τις απόψεις της, αποτελεί κατά τη γνώμη μου λανθασμένη ενέργεια, που δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται έμμεση λογοκρισία. Θα εισηγηθώ στην ΕΙΗΕΑ, με την ιδιότητα του Προέδρου της, την έκδοση ανακοίνωσης υπέρ της. #ΜετηνΓιαννακά».
Πρώτο Θέμα: ΞεπΕΣΗΕΑ!
Το Πρώτο Θέμα σχολίασε στο OUTLOUD: ΞεπΕΣΗΕΑ!

Κουβαράς: Κάπου το έχουμε χάσει
Την ίδια ώρα, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Μετά τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και τις αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων, θα περίμενε κανείς να έχουμε διδαχτεί τουλάχιστον ότι η ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι όμως, το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ είχε διαφορετική άποψη, με στόχο τη Σοφία Γιαννακά. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε και να προστατεύουμε. Κάπου το έχουμε χάσει, κάπου τα έχουμε ξεχάσει ακόμη κι εκείνα τα βασικά που ξέραμε. Ας τα ξαναβρούμε, ας τα ξαναθυμηθούμε, πριν να είναι αργά».

Ξένια Κουναλάκη: Απαράδεκτη παραπομπή
«Η παραπομπή της Σοφίας Γιαννακά στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ είναι απαράδεκτη. Το άρθρο της είναι πολύ προσεκτικό απέναντι στην Καρυστιανού, ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς μαζί της δεν μπορεί να της προσάψει κάποιον προσβλητικό χαρακτηρισμό. Οι "ευαίσθητες πσυχούλες" που ειρωνεύονται ορισμένοι είναι ευαίσθητες και σε αυτή την περίπτωση. Είναι σεσημασμένες ευαίσθητες», έγραψε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.
Αχιλλέας Γραβάνης: Η ΕΣΗΕΑ στον δρόμο των καθεστώτων Πούτιν, Ερντογάν
«Η ΕΣΗΕΑ στον δρόμο των καθεστώτων Πούτιν, Ερντογάν και λοιπών σταλινοαπολυταρχικών δυνάμεων. Παρέπεμψε τη δημοσιογράφο Σοφία Γιαννακά γιατί αναφέρθηκε κόσμια στην Καρυστιανού. Εν τω μεταξύ τσιμουδιά για τους πρωτοσέλιδους υβριστές Χίο και Βαξεβάνη που διασύρουν καθημερινά και κατά βούληση πολιτικούς και πολίτες που δεν έχουν το θείο χάρισμα να είναι αριστεροί. Αθλιότητες προοδευτικές…», γράφει ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης.
Πορτοσάλτε: Η Σοφία Γιαννακά εκφράζει ελεύθερα την άποψή της σε άρθρο γνώμης και αντιστέκεται
Ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «η Σοφία Γιαννακά εκφράζει ελεύθερα την άποψή της σε άρθρο γνώμης και αντιστέκεται», και αναρωτιέται: «Για πόσο ακόμη αυτή η ΕΣΗΕΑ θα είναι σημείο αναφοράς και χειραγώγησης;».
Α. Πετρουλάκης: Αυτός που έπρεπε να κληθεί στο Πειθαρχικό είναι ο συντάκτης του email
Ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης σε ανάρτησή του σημειώνει:
«Δεν χρειάζεσαι καν να διαβάσεις το κείμενο της Σοφίας Γιαννακά, αρκεί να δεις το κατηγορητήριο της ΕΣΗΕΑ για να καταλάβεις ότι αυτός που έπρεπε να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό για βάρβαρη καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι ο συντάκτης του. Από πού μέχρι πού ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να παίρνει υπ' όψιν του το κοινό αίσθημα για οτιδήποτε; Από πότε ο δημοσιογράφος δεν έχει μόνο γνώμονα την αδέσμευτη έκφραση της γνώμης του και τη συνείδησή του, αλλά θα πρέπει να τις εντάξει στην οποιαδήποτε περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το όποιο πάνδημο αίτημα; Και όχι μόνο γιατί ξέρουμε ότι αρκετές φορές το κοινό αίσθημα γέννησε τέρατα».
Γιάννης Κουρτάκης: Τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι κρίνονται από τους αναγνώστες
Μετά το σκεπτικό που οδηγεί στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ την Σοφία Γιαννακά, νομίζω ότι θα αποτελεί τιμή για ένα κανονικό δημοσιογράφο να τον απολογείται επειδή γράφει ελεύθερα. Προφανώς οι συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας ονειρεύονται μια άλλου είδους δημοσιογραφία. Αυτή που υποκλίνεται στις πλατείες, στην επαναστατικότητα της Καρυστιανού και σε κάθε τρελό που κυκλοφορεί εν Ελλάδι. Όσο και να μην το επιθυμούν εκεί στην ΕΣΗΕΑ τα Μέσα και οι δημοσιογράφοι κρίνονται και επιδοκιμάζονται από τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές, τους ακροατές και τους επισκέπτες τους. Και το Iefimerida που ίδρυσε ο Χρήστος Ραπτης και διευθύνει εδώ και χρόνια η Γιαννακά, πέρασε από την πρώτη στιγμή με άριστα τις εξετάσεις που έδωσε, αφού ήταν και παραμένει πρωταγωνιστής στην έγκυρη ενημέρωση. #ΜετηνΓιαννακα
Μαρία Δεδούση (Protagon): Η ΕΣΗΕΑ σε ρόλο σταλινικού ανακριτή
Σε άρθρο της στο protagon.gr, υπό τον τίτλο «Η ΕΣΗΕΑ σε ρόλο σταλινικού ανακριτή», η Μαρία Δεδούση γράφει μεταξύ άλλων: «Επειδή ο ελέφαντας στο δωμάτιο έχει αρχίσει και παραπονείται ότι δεν του δίνουμε σημασία, είναι σαφές ότι η δίωξη στη δημοσιογράφο Σοφία Γιαννακά έχει κατεξοχήν πολιτικά κριτήρια. Αυτά τα περί ''κοινού αισθήματος'', προσωπικά τα ακούω βερεσέ. Αν πήγαινε έτσι, δεν θα υπήρχε καν δημοσιογραφία, θα κάναμε δημοσκοπήσεις κάθε μέρα για τα πάντα και θα γράφαμε μετά αυτό που θέλει να ακούσει η πλειοψηφία».
Θανάσης Μαυρίδης (Liberal): Ένα ιστορικό σωματείο μετατρέπεται σε όργανο μικροπολιτικών επιδιώξεων
Ο Θανάσης Μαυρίδης σε άρθρο του στο Liberal, υπό τον τίτλο «Σοφία, ντύσου ζεστά», γράφει αιχμηρά:
«Η ΕΣΗΕΑ διοικείται από έναν ''μεγάλο συνασπισμό'', συνδικαλιστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, συνδικαλιστές της αριστεράς και της λαϊκής δεξιάς. Μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δεν έβγαλαν κιχ στα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν γύρω μας με θύμα συναδέλφους τους και με αφορμή την εργαλειοποίηση των Τεμπών. Αντιθέτως, διώκουν τη γνωστή και εξαίρετη συνάδελφο Σοφία Γιαννακά, επειδή έγραψε για τη μάνα των Τεμπών. Καλά, δεν πέσαμε και από τα σύννεφα…» αναφέρει, για να προσθέσει: «Δεν έχουμε αμφιβολίες για το τι πρόκειται να συμβεί. Για το γεγονός ότι ένα ιστορικό σωματείο που κάποτε ήταν το καμάρι των δημοσιογράφων μετατρέπεται σε όργανο μικροπολιτικών επιδιώξεων ορισμένων. Φαίνεται ότι κάποιοι παίζουν αυτή την εποχή τα ρέστα τους. Οι δικηγορικοί σύλλογοι παραπέμπουν στο πειθαρχικό την… πρόεδρο του Αρείου Πάγου και η ΕΣΗΕΑ τη συνάδελφο Σοφία Γιαννακά. Επέλεξαν έναν ολισθηρό δρόμο. Και δυστυχώς ο δρόμος αυτός είναι κατηφορικός. Όποιος τον πάρει δεν μπορεί να αλλάξει διαδρομή…».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.
Κώστας Γιαννακίδης: Η ντροπή του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ
Σε άρθρο του στο News 247 με τίτλο «Η ντροπή του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ» o Kώστας Γιαννακίδης γράφει:
«Η δημοσιογράφος Σοφία Γιαννακά καλείται σε απολογία επειδή άσκησε κριτική στη Μαρία Καρυστιανού «σε αντίθεση με την κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη». Δηλαδή η Γιαννακά θα έπρεπε να σιωπήσει ή να γράψει κάτι που δεν πιστεύει…».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Οι αναρτήσεις δημοσιογράφων
Δείτε, ενδεικτικά, μερικές από τις αναρτήσεις:
Ο δημοσιογράφος Μάνος Βουλαρίνος έγραψε:
«Η κλήση της Σοφίας Γιαννακά στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επειδή έκρινε τη δράση της Καρυστιανού δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Μιλάμε για το ίδιο λογοκριτικό όργανο που τιμώρησε τον Άρη Πορτοσάλτε επειδή στο δημοψήφισμα υποστήριξε το ΝΑΙ».
Γιάννης Χρηστάκος:
Μπάμπης Παπαπαναγιώτου:
Νίκος Ανδρίτσος:

Απαντώντας σε σχόλια χρηστών έγραψε στη συνέχεια:


Το Ποντίκι: Αντιδράσεις κατά ΕΣΗΕΑ για την παραπομπή στο Πειθαρχικό της Σοφίας Γιαννακά για άρθρο γνώμης

Γιώργος Καμίνης: Μου προξενεί κατάπληξη ότι η ΕΣΗΕΑ διώκει μια δημοσιογράφο
Ο Γιώργος Καμίνης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, σε ανάρτησή του στα social media γράφει: «Μου προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ διώκει μια δημοσιογράφο με το πιο πάνω σκεπτικό. Αποστολή των δημοσιογράφων δεν είναι να ικανοποιούν "τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη". Αυτό είναι δουλειά των δικαστηρίων. Ούτε να αντιμετωπίζουν ως ιερό και απαραβίαστο ένα πρόσωπο, έστω και αν το έχει πλήξει μια ανείπωτη τραγωδία, εάν το πρόσωπο αυτό έχει αναλάβει εδώ και καιρό συστηματική δημόσια δράση, ακόμη και για έναν ευγενή σκοπό όπως είναι η ανακάλυψη της αλήθειας για το δυστύχημα των Τεμπών. Υπόκειται και αυτό σε δημόσια κριτική όπως όλα τα πρόσωπα του δημόσιου βίου. Εννοείται με τον δέοντα σεβασμό που επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις. Πουθενά στο επίμαχο δημοσίευμα δεν είδα να υπάρχει υπέρβαση αυτών των ορίων».
Η ανάρτηση του Γιώργου Καμίνη:
«Όταν διάβασα τη σημερινή ανάρτηση της δημοσιογράφου κυρίας Σοφίας Γιαννακά, δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Κι όμως ήταν αλήθεια. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ την καλεί σε απολογία με την κατηγορία ότι σε άρθρο που δημοσίευσε στις 13 Φεβρουαρίου 2025, με τίτλο "Μαρία Καρυστιανού, μήπως το παρακάνει;", η κατηγορούμενη δημοσιογράφος, αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών, δεν λαμβάνει υπόψη της ''την γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων''. Ανάτρεξα στο επίμαχο άρθρο. Εκεί μεταξύ άλλων ασκείται, όπως μαρτυρεί ο τίτλος, κριτική στη δημόσια δράση που έχει αναλάβει η κυρία Καρυστιανού με σκοπό να διαλευκανθούν όλα τα σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών περιστατικά. Το δημοσίευμα δεν περιέχει ούτε ύβρεις ούτε συκοφαντίες εις βάρος της κυρίας Καρυστιανού. Της προσάπτει ότι (μαζί με άλλους) παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία, παραθέτοντας κάποια παραδείγματα (αίτημα για αλλαγή του εφέτη ανακριτή, παρότρυνση προς τα κόμματα να εκκενώσουν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την πρόσφατη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Προς το τέλος του άρθρου διατυπώνεται δίκην συμπεράσματος η φράση "όταν το πένθος γίνεται εργαλείο πολιτικό, τότε δικαιολογημένα πληθαίνουν οι απορίες για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις".
Μου προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ διώκει μια δημοσιογράφο με το πιο πάνω σκεπτικό. Αποστολή των δημοσιογράφων δεν είναι να ικανοποιούν "τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη". Αυτό είναι δουλειά των δικαστηρίων. Ούτε να αντιμετωπίζουν ως ιερό και απαραβίαστο ένα πρόσωπο, έστω και αν το έχει πλήξει μια ανείπωτη τραγωδία, εάν το πρόσωπο αυτό έχει αναλάβει εδώ και καιρό συστηματική δημόσια δράση, ακόμη και για έναν ευγενή σκοπό όπως είναι η ανακάλυψη της αλήθειας για το δυστύχημα των Τεμπών. Υπόκειται και αυτό σε δημόσια κριτική όπως όλα τα πρόσωπα του δημόσιου βίου. Εννοείται με τον δέοντα σεβασμό που επιβάλλουν οι ειδικές περιστάσεις. Πουθενά στο επίμαχο δημοσίευμα δεν είδα να υπάρχει υπέρβαση αυτών των ορίων.
Η τραγωδία των Τεμπών έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη όσο κανένα άλλο γεγονός των τελευταίων ετών. Οι κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την ίδια την τραγωδία όσο και για τη διαδικασία διαλεύκανσής της είναι τεράστιες, όπως άλλωστε το αναγνωρίζει και η κατηγορούμενη δημοσιογράφος. Το ζητούμενο από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ταγμένη να υπηρετεί την ελευθερία της έκφρασης ΕΣΗΕΑ, είναι να κάνει τη δουλειά του ο καθένας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευσυνειδησία, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες, σε ένα ζήτημα που ήδη δοκιμάζει σκληρά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης».
Στα social: Με την ελευθερία της έκφρασης, ουδείς υπεράνω κριτικής
Αλλά και χρήστες στα social media έσπευσαν να στιγματίσουν την κίνηση να στραφεί το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ κατά της Σοφίας Γιαννακά.








