Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με στοιχεία και ονόματα που παραπέμπουν σε δράση εγκληματικών ομάδων στον χώρο του αθλητισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα των φακέλων που παρέδωσαν οι δύο υπουργοί περιέχουν λίστα με τα ονόματα 200 χούλιγκαν και αφορούν 30 υποθέσεις τα τελευταία 16 χρόνια, δηλαδή από το 2007 (δολοφονία Μιχάλη Φιλόπουλου) και μετά.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούνται οι ίδιοι πρωταγωνιστές που ανακυκλώνονται και μετεξελίσσονται εγκληματικά.
Σημειώνεται πως ανάμεσα στους 200 χούλιγκαν, τα περιστατικά στα οποία φαίνεται πως πρωταγωνίστησαν δεν ήταν μόνο αδικήματα αθλητικής βίας, καθώς ανάμεσά τους εντοπίζονται πρόσωπα τα οποία έχουν κατηγορηθεί για την υλοποίηση συμβολαίων θανάτων, κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται πως στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα και σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μάλιστα σημειώνεται ότι στη σχετική λίστα υπάρχει έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας με τουλάχιστον 40 «χούλιγκαν» που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της ακροδεξιάς.
Η εμπλοκή των χούλιγκαν σε τουλάχιστον 30 υποθέσεις οπαδικής βίας
Στους φακέλους που κατέθεσαν χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Βρούτσης, εκτός από τη λίστα με τα 200 άτομα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει και λίστα με περίπου 30 υποθέσεις στις οποίες είχαν εμπλοκή οι εν λόγω χούλιγκαν. Πρόκειται τόσο για επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων μεταξύ οπαδών, επιθέσεις οπαδών σε αστυνομικούς, αλλά και επιθέσεις σε βάρος διαιτητών. Ανάμεσα στις υποθέσεις είναι και οι δύο δολοφονίες οπαδών, του Μιχάλη Κατσουρή της ΑΕΚ και του Μιχάλη Φιλόπουλου του Παναθηναϊκού.
Στη λίστα καταγράφεται και ο πόλεμος εμπρηστικών ανακοινώσεων ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς, όπως όσα έγιναν μετά τα πανό υποστήριξης χούλιγκαν για τους συλληφθέντες της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αλλά και το πανό για την ελευθέρωση των Κροατών χούλιγκαν μετά τη δολοφονία Κατσουρή.
Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν επιπλέον στοιχεία που θα προσκομιστούν το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στα περιστατικά οπαδικής βίας, ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση να φτάσει η υπόθεση ως το τέλος.