Ο φάκελος με στοιχεία και ονόματα που παραπέμπουν σε δράση εγκληματικών ομάδων και κατέθεσαν χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι υπουργοί Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη είναι η αρχή για το κουβάρι που θέλει να ξετυλίξει η κυβέρνηση στο χώρο του χουλιγκανισμού.
Ομάδες που με πρόσχημα τον οπαδισμό εμπλέκονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά και προστασία. Οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν επιπλέον στοιχεία που θα προσκομιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ με μπαράζ εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και υπάρχει η πολιτική βούληση να φτάσει η υπόθεση ως το τέλος.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας
Παράλληλα, το υπουργείο Αθλητισμού προχωρά στην αναδιάρθρωση όλου του νομικού πλαισίου για τους όρους διεξαγωγής των αγώνων, ώστε όταν ανοίξουν ξανά οι κερκίδες για τους φιλάθλους αυτό να γίνει με την μέγιστη ασφάλεια και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο θα παρουσιάσει την επόμενη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης και θα ψηφιστεί άμεσα από την Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται νέο πλαίσιο για τις κάμερες, καθώς το προηγούμενο κρίθηκε ανεπαρκές και κυρίως ανεφάρμοστο. Έτσι, θα περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος λειτουργίας τους, τι θα καταγράφουν και θα υπάρχουν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας του υλικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνεται έλεγχος από την αστυνομία για την καλή λειτουργία τους δύο ημέρες πριν την έναρξη κάθε αγώνα και αν διαπιστωθεί πρόβλημα το παιχνίδι θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων που θα γίνεται συνδυαστικά από τις ΠΑΕ και την αστυνομία.
Η οπαδική βία και η κατάσταση στον αθλητισμό που έχει έρθει με άγριο και οδυνηρό τρόπο στην επιφάνεια αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα που αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση. Οι συλλήψεις των φυσικών και ηθικών αυτουργών για τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού και των επεισοδίων στο Ρέντη και το ξήλωμα, έστω και καθυστερημένα, των οργανωμένων ομάδων που δρουν στο περιθώριο του ποδοσφαίρου θα είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση η ακρίβεια και η υγεία
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα προκειμένου να αλλάξει το κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις στους τομείς της καθημερινότητας. Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται, η αντιπολίτευση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως εναλλακτική λύση, όμως οι πολίτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως η ακρίβεια και η υγεία. Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα από τις μηνιαίες τάσεις της MRB, όπου το 68,5% δηλώνει ότι έχει ελάχιστη ή καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να διαχειριστούν το θέμα της ακρίβειας, ενώ σχεδόν το 70% ανταποκρίνεται με δυσκολία στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα, παραμένει υψηλός πιέζοντας τους οικονομικούς προϋπολογισμούς. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο πάντα είναι στο τραπέζι επιπλέον μέτρα στήριξης για τους πιο ευάλωτους αν αυτό κριθεί απαραίτητο και το επιτρέπουν οι αντοχές του προϋπολογισμού. Μία πολιτική που την πιστώνεται η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με την MRB, το 62,3% των πολιτών δηλώνει ότι έχει λάβει κάποια έκτακτη βοήθεια της κυβέρνησης στα πλαίσια αντιμετώπισης της ακρίβειας και το 45,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα ή όσα μέτρα της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έναντι 38,4% που είχε την ίδια εκτίμηση έναν χρόνο πριν.