Για τους σεισμούς που έχουν ταρακουνήσει τις Κυκλάδες τις τελευταίες ημέρες μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης.
«Έχουμε πολλούς σεισμούς παρεμφερών μεγεθών. Δεν έχουμε τυπική ακολουθία με κύριο σεισμό και μετασεισμούς. Έχουμε πολλούς σεισμούς παρεμφερών μεγεθών. Έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές αυτό το φαινόμενο, αλλά όχι μ' αυτή την ένταση. Πολλοί σεισμοί συγκεντρωμένοι χρονικά και χωρικά, χωρίς κάποιος απ' αυτούς να είναι τόσο μεγάλος ώστε να χαρακτηριστεί ως κύριος και στη συνέχεια να έχουμε μία τυπική σεισμική ακολουθία.
Παρακολουθώντας τις κατανομές των επικέντρων βλέπουμε ότι ο χώρος που έχει διεγερθεί ένα αρκετά μεγάλος, πάνω από 20 χιλιόμετρα. Η διάσταση του σεισμικού ρήγματος είναι αυτό που μας δίνει την πληροφορία για το μέγιστο σεισμό που θα μπορούσε να δώσει αν γινόταν κίνηση σε όλο του το μήκος», είπε αρχικά στην πρωινή εκπομπή του Mega, Buongiorno.
«Το μήκος του συγκεκριμένου ρήγματος θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»
Επιπλέον, ο κ. Σκορδύλης ανέφερε ότι λόγω του μήκους του ρήγματος που έχει διεγερθεί, θα μπορούσε να σημειωθεί ακόμη και σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ.
«Το μήκος του συγκεκριμένου ρήγματος που έχει διεγερθεί θα δικαιολογούσε την εκδήλωση σεισμού πάνω των 6 βαθμών. Δεν είναι το πιθανότερο, απλώς το αναφέρω. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα», υποστήριξε.
«Τα 70 χρόνια δεν είναι αρκετά για να συσσωρευτεί επαρκής ενέργεια για να εκδηλωθεί σεισμός όπως του '56»
Για το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμός αντίστοιχος μ' αυτόν του 1956 είπε τα εξής: «Ήταν τεράστιος σεισμός. Πέρασαν 70 χρόνια από τότε. Για κάποιους είναι αρκετά. Για τη συγκεκριμένη περιοχή πιστεύω ότι 70 χρόνια δεν είναι αρκετά για να συσσωρευτεί επαρκής σεισμική ενέργεια για να εκδηλωθεί ξανά ένας τέτοιος σεισμός.
Αλλιώς θα μιλούσαμε αν οι σεισμοί αυτοί εκδηλώνονταν τα νησιά του Ιονίου κι αλλιώς τώρα. Στην περιοχή αυτή δεν έχουμε τόσο συχνά μεγάλα γεγονότα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Εκτιμούμε τις πληροφορίες που μας παρέχει η φύση».
«Όσο μεγαλύτερο το ρήγμα, τότε μεγαλύτερος κι ο μέγιστος σεισμός που μπορεί να δώσει»
Εξηγώντας τη σχέση μεταξύ του μήκους ενός ρήγματος και της έντασης ενός σεισμού, ο καθηγητής ανέφερε:
«Όταν χαρτογραφήσουμε τα επίκεντρα μετά από κάποια δραστηριότητα, αυτά είναι που σκιαγραφούν το σεισμικό ρήγμα που έχει διεγερθεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το ρήγμα, τότε μεγαλύτερο είναι ο μέγιστος σεισμός που μπορεί να δώσει».
«Σε περίπτωση σμηνοσειράς θα έχουμε πολλούς ενοχλητικούς σεισμούς, αλλά όχι επικίνδυνους»
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο κ. Σκορδύλης είπε:
«Είναι δύσκολο να βάλουμε ακριβή χρόνο. Αν και εφόσον έχουμε σμηνοσειρά κι όχι το δυσμενές σενάριο των προσεισμών, θα έχουμε πολλούς ενοχλητικούς σεισμούς, αλλά όχι επικίνδυνους».
Η εξήγηση Σκορδύλη για το βουητό -«Ακούμε ήχους σε μικρές αποστάσεις από το επίκεντρο»
Ο καθηγητής σεισμολογίας αναφέρθηκε και στο βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
«Δεδομένα τα φαινόμενα ήχων όταν γίνονται σεισμοί, είναι δεδομένα. Το θέμα είναι ότι ο ήχος είναι αρκετά υψίσυχνο σήμα και παθαίνει γρήγορη απόσβεση. Αυτό σημαίνει ότι ήχους ακούμε κατά κανόνα σε μικρές αποστάσεις από το επίκεντρο. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν μπορεί να φτάσει ηχητικό σήμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν κάνει σεισμό 6 Ρίχτερ, χρειάζονται 1.000 σεισμοί των 4 για να αποσβέσουν την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί»
Κλείνοντας, ο κ. Σκορδύλης δήλωσε το εξής: «Πολλές φορές ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Γίνονται πολλοί σεισμοί γύρω στο 4 και λένε ότι είναι καλό γιατί εκτονώνεται η ενέργεια.
Αν κάνει έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, χρειάζονται 1.000 σεισμοί των 4 για να αποσβέσουν την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί».