Σε σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής έχει προχωρήσει τον τελευταίο μήνα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την καθολική αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεκατάρτισης επαγγελματιών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων της 24ωρης Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας (1107) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ξεκίνησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σειρά σεμιναρίων σε κοινωνικούς λειτουργούς των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και των Περιφερειών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «και τα δύο επιμορφωτικά προγράμματα στοχεύουν στην ενημέρωση και την εξειδίκευση των επαγγελματιών, ώστε να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν στο άμεσο μέλλον τα αιτήματα των συμπολιτών μας που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς, αλλά και στη συνέχεια να εποπτεύουν την πορεία της αναδοχής, με στόχο πάντα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».
Χθες, Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Ακολουθούν ακόμη 11 επιμορφωτικοί κύκλοι. Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, το 2021 θα είναι μία χρονιά εστιασμένη στο θεσμό της αναδοχής.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός: «η επιστημονική κατάρτιση και προετοιμασία για την ορθή διαχείριση των αιτήσεων για αναδοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση του θεσμού. Το 2020 ήταν μία χρονιά εισαγωγής του νέου ενιαίου, ηλεκτρονικού και διαφανούς συστήματος υιοθεσιών-αναδοχών. Έχοντας πάντα προτεραιότητα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, ενισχύουμε το 2021 την αναδοχή, ώστε να βρουν όλα τα παιδιά την κατάλληλη γι' αυτά οικογένεια.
Γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που διαβιούν σε δομές, προορίζονται για αναδοχή, κυρίως λόγω νομικών ζητημάτων, ξεκινάμε σε συνεργασία με τη Unicef, ενημερωτική εκστρατεία διετούς διάρκειας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. Καθώς ολοκληρώνεται η επιμόρφωση των επαγγελματιών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, προχωράμε με ταχύτητα και στη χορήγηση του επιδόματος αναδοχής. Το επίδομα θα αφορά πλέον το σύνολο των παιδιών προς αναδοχή σε όλες τις δομές της χώρας. Τα ποσά, που έχουν προβλεφθεί, κυμαίνονται από 300-1.000 ευρώ».