Ο Σεισμός στην Αμοργό το 1956: Τα 7,5 Ρίχτερ, το τσουνάμι και οι 53 νεκροί - iefimerida.gr

Ο Σεισμός στην Αμοργό το 1956: Τα 7,5 Ρίχτερ, το τσουνάμι και οι 53 νεκροί

Εφημερίδα εποχής
Εφημερίδα εποχής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού που έπληξε τη Σαντορίνη.

Ήταν μεσημέρι της 8η Ιουλίου 1956 όταν σημειώθηκε μια σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων δεν επηρεάστηκαν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο σεισμός της 8ης Ιουλίου ήταν μια πρώτη προειδοποίηση για αυτό που θα ακολουθούσε μερικές ώρες αργότερα. Τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου (5:11) εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός που έφτασε τους 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν τότε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με τη δύναμη που θα είχε η έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Ο σεισμός πλήγωσε τη Σαντορίνη

Η σεισμική δόνηση είχε ως επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αμοργό, αλλά η Σαντορίνη ήταν η περιοχή που επλήγει περισσότερο. Συνολικά 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλά κτήρια είχαν σοβαρές ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 35% των σπιτιών κατέρρευσε, ενώ το 45 % είχε μικρές ή μεγάλες ζημίες. Μετά τα σεισμό, κατεστραμμένα ήταν τα περισσότερα δημόσια κτήρια.

Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές ζημίες έγιναν και σε άλλα νησιά. Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί είναι μερικά από τα νησιά που επλήγησαν από τον εγκέλαδο. Υπολογίζεται ότι συνολικά καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1,750 είχαν μικρές ζημιές. Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν ξεπέρασαν τους 100.

Εφημερίδα της εποχής
Εφημερίδα της εποχής
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσουνάμι 25 μέτρων

Ο πρώτος αλλά και ο κύριος σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλέσει και ένα τσουνάμι που έφτασε τα 25 μέτρα στην νοτιονατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μέτρα στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο. Μάλιστα μια γυναίκα στην Κάλυμνο έχασε τη ζωή της.

Γιατί η Βρετανία αρνήθηκε να βοηθήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν περάσει μόλις λίγα χρόνια από τους σεισμούς που είχαν πλήξει τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονία και την Ιθάκη. Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και στις 14 Ιουλίου επισκέφτηκε ο ίδιος το νησί.

Αρκετές χώρες προσφέρθηκαν για να βοηθήσουν οικονομικά τους σεισμόπληκτους των περιοχών. Η μοναδική χώρα που αρνήθηκε να βοηθήσει ήταν η Μεγάλη Βρετανία, κάτι που πολλοί απόδωσαν στην εξέγερση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Μετά το σεισμό, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σαντορίνης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το νησί, κυρίως με προορισμό την Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τσουνάμι Αμοργός Σαντορίνη Σεισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ