Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων.
Από το πρωί έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση άγγιξε τα 4,5 Ρίχτερ, ενώ μισή ώρα αργότερα κατεγράφησαν 4,1 Ρίχτερ.
Η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες 24 ώρες
Στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων. Η ομάδα των 26 ατόμων μετέβη στο νησί με σκύλους σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμούς.
Πηγές από την Πυροσβεστική εξηγούν ότι στο πλαίσιο της πρόληψης στάλθηκαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ να βρίσκονται στο νησί εάν χρειαστεί να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις. Όπως σημειώνουν στο νησί δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, ενώ έχουν επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους όσον αφορά κάτι μικρές κατολισθήσεις που έχουν γίνει.
Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, υπάρχουν σκέψεις ώστε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ να μεταβεί και στην Αμοργό.
Στη Σαντορίνη έχουν εφαρμοστεί προληπτικά μέτρα μετά την απόφαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Η επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή από τους πολίτες των μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, καθώς και την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Τσελέντης για σεισμική δραστηριότητα: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι
Την εκδήλωση τσουνάμι σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό επισημαίνει ως τον πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.
Με ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει πως οι κάτοικοι και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούνε μονάχα τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου. Συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης αναφέρει: «Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς.
Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρός.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».