Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης και είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στη γυναίκα που γέννησε πρώτη στο νησί, από τότε που ξεκίνησαν οι σεισμικές δονήσεις.
«Εν μέσω σεισμών στη Σαντορίνη, μια νέα ζωή ήρθε στον κόσμο!
Συγχαρητήρια στη δυνατή μητέρα και ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό για την αφοσίωσή του.
Να είναι πάντα υγιές και ευτυχισμένο το αγοράκι σας!», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Υγείας.
Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου
Μπορεί με την επίσκεψη του Μάριου Θεμιστοκλέους να συνέπεσαν τα… ευχάριστα, όμως ο υφυπουργός Υγείας βρέθηκε στο νοσοκομείο της Σαντορίνης για να εκτιμήσει την ετοιμότητα του σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τί περιελάμβανε η άσκηση που πραγματοποιήθηκε εκεί.
«Ναι, είμαι εδώ στη Σαντορίνη, στο νησί. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νοσοκομείο. Μαζί μου είναι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αναπτύξαμε την προετοιμασία που έχει γίνει έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού που ευχόμαστε να μην χρειαστεί», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στα πλάνα που έπαιζαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γιατροί και νοσηλευτές έτρεχαν για να εκτελέσουν ό, τι προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, αξιοποιώντας και τις σκηνές που έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. «Οι σκηνές έχουν στηθεί για την απίθανή περίπτωση που το νοσοκομείο χρειαστεί να εκκενωθεί», είπε επί τούτου ο υφυπουργός τονίζοντας βέβαια πως ακόμα και σε ένα μεγάλο σεισμό, το νοσοκομείο έχει τις προδιαγραφές για να ανταπεξέλθει.
«Όλα τα νοσοκομεία έχουν τέτοιου είδους επιχειρησιακά σχέδια. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι ένα πολύ νέο νοσοκομείο. Χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και έχει εκτιμηθεί για τον Μάρτιο του 2024 και θα εκτιμηθεί ξανά για περίπτωση σεισμικού κινδύνου, ενώ είναι ένα από τα κτίρια τα οποία αναμένεται να αντέξουν σε αρκετά ρίχτερ», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.
Σχετικά με την στελέχωση του νοσοκομείου, ο υφυπουργός ενημέρωσε πως «εδώ και αρκετές μέρες έχουν μεταφερθεί γιατροί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών φυσικών καταστροφών. Έχουμε ομάδα ιατρικών καταστροφών από το ΕΚΑΒ και σήμερα μαζί μας ήρθαν και συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξειδικευμένοι στις ιατρικές καταστροφές, έτσι ώστε το νοσοκομείο να προετοιμαστεί καλύτερα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε πως υπάρχουν δύο γραμμές εγρήγορσης. «Η πρώτη γραμμή είναι ότι σε περίπτωση συμβάντος, σε μία ώρα υπάρχει ετοιμότητα να μεταφερθούν στο νησί περισσότερες από έξι ομάδες και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και από άλλα νοσοκομεία της χώρας, από τη Νάξο, που έχουμε αυτή τη στιγμή προσωπικό, έτσι ώστε να αυξηθεί κατά πολύ η δύναμη για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου, ενός μεγάλου σεισμού. Όπως υπάρχει και η δεύτερη γραμμή εγρήγορσης που έχουμε ήδη προετοιμασία κι άλλου προσωπικού για να συνδράμει», ανέφερε.
Αναφορικά με τα νησιά που επηρεάζονται εξίσου από τους σεισμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Αντίστοιχα έχουν ήδη ενισχυθεί τα νησιά και με γιατρούς.
«Στην Αμοργό έχουμε ενισχύσει με ένα γενικό γιατρό και δυο αγροτικούς, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με διασώστες. Αντίστοιχη είναι η προετοιμασία που γίνεται σε κάθε δομή και έχουμε και τη δυνατότητα να μετακινήσουμε πολύ γρήγορα προσωπικό αν απαιτηθεί», σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.