Με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους, πολλοί ήταν εκείνοι στη Σαντορίνη που αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους φοβούμενοι ισχυρό σεισμό.
Η σεισμική έξαρση των τελευταίων τριών ημερών όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 220 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο σε μέγεθος να είναι 4,7 Ρίχτερ, έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Ευθύμης Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος, από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και από την Επιτροπή παρακολούθησης του ηφαιστείου, αντίστοιχα, βρίσκονται από χθες στη Σαντορίνη πραγματοποιώντας ελέγχους, ενώ σήμερα αναμένεται και η τοποθέτηση σεισμογράφων. Ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος δεν θέλει να εμφανιστεί ανέτοιμος όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, έχει ήδη πάρει προληπτικά μέτρα σε τέσσερα νησιά (Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη και Ίος), ενώ σε διαρκείς συσκέψεις αναλύονται τα νέα δεδομένα.
Σκορδύλης: «Η κατάσταση είναι σοβαρή γιατί δεν βλέπουμε κάποια ύφεση»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, αυτή τη στιγμή υπάρχει διέγερση στο ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,7 Ρίχτερ. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, μιλώντας στο iefimerida, ήταν κατηγορηματικός: «Η κατάσταση μας προβληματίζει ιδιαίτερα και είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί. Αυτή τη στιγμή, και όπως δείχνουν τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων, βλέπουμε ότι έχει διεγερθεί ένα ρήγμα μήκους 20 χιλιομέτρων από το οποίο είχε γίνει ο σεισμός της Αμοργού το καλοκαίρι του 1956. Το μήκος της διέγερσης είναι μεγάλο που δικαιολογεί σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. Η κατάσταση είναι σοβαρή γιατί δεν βλέπουμε κάποια ύφεση, αλλά έχουμε έξαρση των σεισμικών δονήσεων. Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πήρε η Πολιτική Προστασία, έπραξε πολύ καλά, γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
«Καμπανάκι» Λέκκα για το ενδεχόμενο ενός πολύ μεγάλου σεισμού
Από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πολύ μεγάλου σεισμού. «Το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού. Όσο έχει δραστηριότητα το ρήγμα εκτονώνεται, αδειάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα, κι αν η υπολειπόμενη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιον αξιόλογο σεισμό σε μέγεθος. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, τι δυναμικότητα έχει συγκεντρωθεί σε ένα ρήγμα», εξήγησε ο καθηγητής.
Τόνισε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού -είναι δύο-τρία επάλληλα ρήγματα, από την Αμοργό μέχρι σχεδόν έξω από τη Σαντορίνη- και σημείωσε ότι αυτά τα ρήγματα έδωσαν τον σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,6, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά.
«Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό 7,6, όπως έδωσε το 1956, γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5 - 5,5, όχι πάνω από 6 όμως. Εδώ υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα είναι μακριά, υπάρχει μια κατευθυντικότητα, σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Προσπαθούμε να προλάβουμε ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα», είπε ο κ. Λέκκας.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Χθες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Σαντορίνη συμμετείχαν ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε δηλώσεις. «Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική μας ομάδα. Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους, καθότι, όπως βλέπετε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα, τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά. Εγρήγορση υπάρχει, και οργάνωση όπως βλέπετε, και στο πεδίο. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως, όπως βλέπετε. Επειδή υπάρχει επιτροπή με επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης: Να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Τα προληπτικά μέτρα
Σε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή νέων προληπτικών μέτρων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Έτσι, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 3/2, σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη, ενώ οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική
Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα:
- Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο περιφερειακός διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
2. Ήδη έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μία ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
3. Χθες έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.