Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται πλέον τα ελληνικά νησιά στο βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς πλήθος μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιούν καθημερινά απόβαση με βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα τόσο με ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθηση, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου αποτυπώνουν την εικόνα. Οι αφίξεις στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο ήταν 5.017. Περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα, με το 63% να είναι από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στα νησιά μηνιαίως από το 2016.
Ασφυκτιά η Μόρια, αλλά οι αποβάσεις μεταναστών δεν έχουν τέλος
Την ώρα που η ατμόσφαιρα στη Μόρια μυρίζει μπαρούτι, μετά την τραγωδία της περασμένης Κυριακής όταν μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στον καταυλισμό των προσφύγων μετά από πυρκαγιά και τα άγρια επεισόδια που ακολούθησαν, στις παραλίες της Λέσβου καθημερινά καταφθάνουν βάρκες γεμάτες ανθρώπους.
Ουσιαστικά οι συνεχείς αφίξεις είναι τροχοπέδη στην αποσυμφόρηση του νησιού, αφού την ώρα που η κυβέρνηση μετακινεί πρόσφυγες και μετανάστες από το τη Μόρια την ίδια ώρα περισσότεροι καταφθάνουν με βάρκες από τα τουρκικά παράλια.
Μόνο την Τρίτη μέσα σε 14 ώρες, έφτασαν στις παραλίες της Λέσβου έξι σκάφη με 243 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με βάρκα γεμάτη μετανάστες να φτάνει στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Η στιγμή που βάρκα με μετανάστες φτάνει στη Λέσβο
Καζάνι που βράζει η Μόρια -Χωρίς τέλος οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια
Μετά το θάνατο μία γυναίκας την Κυριακή στη Μόρια και τα άγρια επεισόδια που έγιναν στον καταυλισμό ακόμα και σε βάρος αστυνομικών και πυροσβεστών η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Την Τρίτη εξάλλου πλήθος μεταναστών και προσφύγων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στη συνέχεια τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί.
Στη συνέχεια εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, έφυγαν από τον καταυλισμό και ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στη νησί, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Αστυνομικοί Λέσβου στο iefimerida: Εχουμε φτάσει στα όριά μας
Την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις γύρω από το μεταναστευτικό κορυφώνονται.
Ο πρόεδρος της Ενωσης, Βασίλης Ροδόπουλος, ανέφερε στο iefimerida πως «το πρόβλημα ξεκινά από τον υπερπληθυσμό, καθώς στη Μόρια καλούνται να συνυπάρξουν 13.000 άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στη Μόρια της Λέσβου είναι ειρηνικό, ωστόσο «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν παραβατική και επιθετική συμπεριφορά. Ο όχλος, από κει και πέρα, είναι επικίνδυνο πράγμα» προσθέτει.