Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα αρκετά προβλήματα.
- Τον εκβιασμό Ερντογάν προς την ΕΕ να αυξήσει τα κονδύλια προς την Τουρκία, με τις συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.
- Τις ανεπαρκείς υποδομές που παραλαμβάνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόλαση της Μόριας.
- Μια ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι οι αντοχές της χώρας στην υποδοχή των προσφύγων-μεταναστών έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις δυνάμεις της.
Το υπουργικό συμβούλιο
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, την επαναπροώθηση των μεταναστών, αλλά και την αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής ασύλου. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση της Μόριας -αφού τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο- και η δημιουργία υποδομών στην ενδοχώρα.
Αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο Ερντογάν, και αν δεν πειστεί ο σουλτάνος να περιορίσει τις ροές και να επιβάλει ελέγχους, το πακέτο μέτρων, όσο φιλόδοξο κι αν φαίνεται, θα αποδειχθεί απλή ασπιρίνη.
Κουμουτσάκος: 200% η αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε 5 μήνες
Στο 200% έχει φτάσει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους πέντε μήνες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. O κ. Κουμουτσάκος ανέφερε τέσσερις λόγους για αυτή την κατακόρυφη αύξηση.
«Οι λόγοι είναι τέσσερις:
Ο πρώτος ότι στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε η πολιτική σκούπας μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές που έχασε ο Ερντογάν. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονταν εκεί, οι εκτιμήσεις φτάνουν τον αριθμό μέχρι 600.000.
Ο δεύτερος λόγος είναι η Συρία. Η κατάσταση εκεί παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη.
Ο τρίτος λόγος είναι το Ιράν, στο οποίο διαμένουν πολυπληθείς αφγανικοί πληθυσμοί.
Ο τέταρτος λόγος είναι ότι μετά τον Μάιο η σχέση Τουρκίας - Δύσης και Τουρκίας - Ευρώπης περνά σε μία όλο και πιο δύσκολη φάση.
Η 15η Ιουλίου ήταν μια κρίσιμη ημερομηνία, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συνολική κατάσταση οδήγησε στο να υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να περάσουν στην χώρα μας».
Μεταναστευτικό: Μια νέα πραγματικότητα
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση πλέον προτάσσει τον όρο μεταναστευτικό σε σχέση με τον όρο προσφυγικό, κάτι που δεν είναι πολιτική μετατόπιση αλλά ανταπόκριση σε μια νέα πραγματικότητα.
«Το θέμα δεν επιδέχεται απλουστεύσεις και λαϊκισμούς, είναι πολύπλοκο, ούτε αριστερούς ούτε μαύρος λαϊκισμούς. Η απόφαση δεν είναι προπαγάνδα ή πολιτική μετατόπιση αλλά ανταπόκριση σε μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αφίξεις στη χώρα είναι τέτοιες που αυξάνεται συνεχώς το μεταναστευτικό προφίλ και μειώνεται το προσφυγικό προφίλ. Πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό, με πολιτικές αποτροπής και αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή με επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου».
Η ενίσχυση των συνόρων
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμα ότι έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, πρόσθεσε όμως ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα. «Προχωράμε σε ενίσχυση των συνόρων. Τα σύνορα, όσο δύσκολα κι αν είναι στη θάλασσα, είναι υπαρκτά, τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα, αλλά μπορούν να προστατευτούν πολύ αποτελεσματικότερα».
Τα κλειστά κέντρα δεν είναι ιδεολογική κατασκευή
Οσον αφορά τα κλειστά κέντρα που θα δημιουργηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι ιδεολογική κατασκευή αλλά υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. «Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου, όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή. Τα κλειστά κέντρα δεν είναι κατασκευή μιας μαύρης δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται».
Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κύπρο και την Βουλγαρία και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη διεθνοποίησης του θέματος η Ελλάδα καθώς η Ελλάδα είναι ένα σύνορο της Ευρώπης, η ευρωπαΐκή συνοριακή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Διαμορφώνουμε μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να μπορούμε στα ευρωπαϊκά φόρα να μην είμαστε μόνοι μας, όταν ζητάμε στήριξη, αλλά εκπρόσωποι τριών χωρών που καλούνται να προασπίσουν αυτό που η Ευρώπη απαιτεί, αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά.
Θα τεθεί το μεταναστευτικό και στην επόμενη σύνοδο κορυφής, εμείς ως πρωτοβουλία ανατολικής Μεσογείου θα θέσουμε το θέμα γιατί παραασχολούνται οι ευρωπαίοι με την κεντρική Μεσόγειο. Ομως η κλίμακα δεν έχει καμία σχέση στην κεντρική Μεσόγειο είχαμε 1300 αφίξεις και στην ανατολική 5.500.»
Η Ελλάδα δεν πηγαίνει στην Τουρκία ως χώρα που αιτείται
Οσον αφορά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει στην Τουρκία ως χώρα που αιτείται.
«Δεν πάμε στην Τουρκία ως αιτούντες πάμε ως μια χώρα που μπορεί να έχει δυνατότητες να πείσει την Τουρκία ότι υπάρχει συναντίληψη. Αν οι ροές ελεγχθούν καλά και αποτελεσματικά όλοι μπορούν να κερδίσουν και εμείς και η Τουρκία όμως είναι θέμα της βούλησης της Άγκυρας.
Θέλουμε να διαμορφώσουμε σύστημα συνεργασίας και να εξασφαλίσουμε διαύλους επικοινωνίας στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας .Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικού είναι ευρωτουρκικό μέσα στο οποίο η Ελλάδα έχει ένα σαφή ισχυρό λόγο να συνομιλεί με την Τουρκία. Θαύματα δεν περιμένουμε ρεαλιστές είμαστε αλλά τον αγώνα μας θα τον δώσουμε σε όλα τα μέτωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την πεποίθηση ότι και τις υποχρεώσεις μας ως κράτος δικαίου θα εκπληρώσουμε αλλά και την ασφάλεια των πολιτών θα εξασφαλίσουμε».
Δεν είπαμε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση ροών
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε και μια καταγραφή του την παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας όμως ότι ποτέ δεν ειπώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ότι ο ΣυΡιζΑ ήταν η αιτία για την αύξηση των ροών.
«Η αιτία είναι έξω από τη χώρα, αλλά άλλο να ακολουθείς μια πολιτική προσέγγισης κι άλλο πολιτικές απώθησης.
Ποια ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία;
Η εικόνα ήταν επικίνδυνα ξεχειλισμένους με διπλάσιους και τριπλάσιους πληθυσμούς, σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και οριακά στην ενδοχώρα.
Οι εκκρεμούσες αιτήσεις για άσυλο ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες, 75.000 αιτήσεις για να εξεταστούν, με μια διαδικασία που είναι αντικειμενικά πολύ αργή, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.
Ένα υπουργείο μετανάστευσης που φτιάχτηκε πάνω στην κρίση, το οποίο όμως είναι ένα εργαλείο σκουριασμένο, στραβωμένο. Δεν έχει μια ενιαία και ισχυρή δομή , φτιάχτηκε εκ των ενόντων από υπαλλήλους διαφόρων χώρων της Δημόσιας διοίκησης δεν υπάρχει μια ενιαία κουλτούρα, είναι κατακερματισμένο σε πολλά κτίρια».
Έσπασαν ρεκόρ οι αφίξεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και την Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες- μετανάστες στην Μεσόγειο, περίπου 45.600 απο τις συνολικά 77.400 αφίξεις.
Ενώ όσοι ασχολούνται με το πρόβλημα γνωρίζουν ότι ο φιλόδοξος στόχος για 10.000 επαναπροωθήσεις μέσα στο 2020- σε σχέση με τους 1.800 που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να στείλει πίσω στις πατρίδες τους μέσα σε 3 ολόκληρα χρόνια- μπορεί να αποδειχθεί ουτοπικός. Αφού χώρες όπως το Πακιστάν, δεν έχουν δείξει στο παρελθόν καμία διάθεση να συνεργαστούν και να υποδεχθούν πίσω τους πολίτες των χωρών τους, κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Έρχονται στην Αθήνα ο Γάλλος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ
Η Αθήνα πάντως προωθεί διεθνή λύση στο πρόβλημα, αφού διαφορετικά η Τουρκία του Ερντογάν, δεν θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Στην Τουρκία μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ακολούθως θα βρεθούν στην Αθήνα για σύσκεψη με τις ελληνικές αρχές. Θα ακολουθήσει ταξίδι στην γειτονική χώρα, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου.
Στα σκαριά βρίσκεται και η πρωτοβουλία της Μάλτας για μια ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, που όμως δεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά, παρά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το βέβαιον είναι ότι η Αθήνα αποκτά διεθνή ερείσματα και η πολιτική του Ερντογάν αρχίζει να εξαντλεί την υπομονή των Ευρωπαίων.
Απάντηση Μακρόν στην Ντόρα
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν χθες, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη (στα γαλλικά, πράγμα που επαίνεσε ο κ. Μακρόν), όχι μόνο συμφώνησε ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, όχι μόνο επεσήμανε ότι πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να μοιραστούν το κόστος της προστασίας, αλλά πρόσθεσε για τις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν: «Δεν θα ήταν σωστό για την Ευρώπη να υποκύψει στην πίεση αυτή».
Οι αντιδράσεις
Η νέα πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, με τους κυβερνητικούς να επιμένουν ότι οι αφίξεις είναι κυρίως μετανάστες, και συνεπώς πρέπει να μιλάμε μόνο για μετανάστες, προκαλεί την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ακολουθεί την πολιτική των Ορμπαν και Σαλβίνι και ότι υποκύπτει σε ακροδεξιά ατζέντα.
Φωνές στη ΝΔ για πιο αυστηρά μέτρα σε μετανάστες
Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες θέλουν και ορισμένους υπουργούς να προτείνουν πιο αυστηρή ακόμα πολιτική, με προεξάρχοντες τους Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι η συζήτηση στο Υπουργικό πολλές φορές άναψε, αν και δεν έγινε σαφές από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, τι μέτρα προτείνουν για να ανασχεθούν οι ροές.