Πριν από τα μέσα του 20ού αιώνα οι κοριοί ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο ο ξαφνικός επιπολασμός του πληθυσμού ενός εντόμου που είχαμε «ξεχάσει» εδώ και αρκετά χρόνια, στη Γαλλία, έχει προκαλέσει συναγερμό στη γηραιά ήπειρο.
Κοριοί εντοπίστηκαν σε νοσοκομεία, σινεμά, σχολεία, ακόμη και στο μετρό της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία προκαλεί τον έντονο «πονοκέφαλο» των γαλλικών υγειονομικών αρχών, αφού μια ενδεχόμενη παράταση του φαινομένου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στην ισχυρή τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Ωστόσο, το ότι κοριοί εντοπίστηκαν και σε ξενοδοχείο της Αττικής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μπει προσωρινό «λουκέτο» σε πτέρυγά του, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα τι θα σήμαινε σε οικονομικό επίπεδο, και όχι μόνο, μια «επιδημία» κοριών στη χώρα μας.
Το iefimerida.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Λάμπρου, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), ο οποίος απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων για εάν πρέπει στ' αλήθεια να ανησυχούμε για μια «επιδημία» κοριών στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
«Παρατηρούμε μια φυσιολογική για την εποχή παρουσία κοριών»
Όπως αναφέρει απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να ανησυχούμε για τον πληθυσμό των κοριών στην Ελλάδα, ο κ. Λάμπρου αναφέρει αρχικά: «Κοριοί στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν, νομίζω αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν φαινόμενα έξαρσης στη χώρα μας. Παρατηρούμε μια φυσιολογική για την εποχή παρουσία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει πάντοτε μια αύξηση λόγω της μεγαλύτερης ροής τουριστών, δεν είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση που θα προκύψει, αφού υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης, ενώ αυτό το διάστημα στον ΣΕΑΜΕ διαμορφώνουμε έναν αναλυτικό οδηγό για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία και ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναφορικά με τα όσα πρέπει να γνωρίζουν».
Πού «φωλιάζουν» οι κοριοί
Όσον αφορά την πτέρυγα του ξενοδοχείου που έκλεισε λόγω εμφάνισης κοριών, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ τονίζει: «Δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν τέτοια φαινόμενα. Όταν ένας χώρος έχει τεκμηριωμένα προσβληθεί από κοριούς, μοιραία πρέπει να μείνει εκτός χρήσης, άρα δεν μπορεί να μείνει κόσμος σ' αυτόν. Πρέπει να βγουν έξω κλινοσκεπάσματα, να λυθούν τα κρεβάτια, οι πρίζες. Ο χώρος μπορεί να μείνει κλειστός για 10-15 μέρες, γιατί οι κοριοί δεν συγχωρούν λάθη. Η επανεμφάνισή τους μπορεί να είναι ταχύτατη. Ψάχνουμε κυριολεκτικά ψύλλους στ' άχυρα». Επίσης, ανέφερε ένα προσωπικό του παράδειγμα από την εργασιακή του εμπειρία, πριν μερικά χρόνια, όταν είχε εντοπίσει κοριούς μέσα κανάλι καλωδίων οροφής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνηθέστερα μέρη όπου εντοπίζονται πιο συχνά κοριοί είναι τα εξής: στο κεφαλάρι του κρεβατιού, στα ξύλα, στο στρώμα, στα κομοδίνα, στις ντουλάπες, στις εσοχές εάν υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους, στις πρίζες, καθώς και στα σοβατεπί.
«Όσο πιο συχνά καθαρίζεται ένας χώρος, τόσο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εμφάνισης κοριών, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ένας πεντακάθαρος χώρος δεν μπορεί να προσβληθεί από κοριούς, αφού για παράδειγμα μια μόνο βαλίτσα τουρίστα μπορεί να μολύνει έναν καθαρό χώρο», σημειώνει ο κ. Λάμπρου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από τους κοριούς
Όπως ανέφερε ο κ. Λάμπρου, μέσα αντιμετώπισης για την καταπολέμηση των κοριών υπάρχουν, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αντιληφθεί ο καθένας μας τη σημασία της πρόληψης. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε την παρουσία των κοριών όσο το δυνατόν μικρότερη;
- Με τακτικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στις δομές μεταναστών και όπου αλλού διαμένει μεγάλος αριθμός ατόμων.
- Με συστηματικούς ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και, εάν είναι δυνατόν, ακόμα και στο αεροδρόμιο, στη συλλογή των βαλιτσών προκειμένου να μειωθεί η ταχεία εξάπλωση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος, απαιτείται η συνεργασία φορέων με εξειδικευμένα συνεργεία που έχουν άδεια από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επικεφαλής αρμόδιο επιστήμονα που θα είναι υπεύθυνους για την πορεία των ελέγχων.
«Σε εκτεταμένες προσβολές, πιθανόν να χρειαστεί συνδυασμός μεθόδων. Σε περίπτωση χρήσης βιοκτόνων (εντομοκτόνων), πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι έχουν ως έντομο-στόχο τον κοριό. Υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση χρήσης αποκλειστικά από επαγγελματίες, υπάρχουν όμως διαθέσιμα στο εμπόριο και σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση χρήσης και από τον τελικό καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να χρησιμοποιούνται τα βιοκτόνα προϊόντα με ασφαλή τρόπο. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαβάζονται πάντα η ετικέτα και οι πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Επίσης, ο χρήστης πρέπει να δει τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν», εξηγεί ο κ. Λάμπρου.
Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια ξαφνική «επιδημία» κοριών;
Σε σχετική ερώτηση του iefimerida.gr για το εάν μια έξαρση κοριών στη χώρα μας θα έχει επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και οικονομικό, ο κ. Λάμπρου απάντησε: «Ο κοριός έχει το χαρακτηριστικό του ''γαζώματος''. Όταν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο στο σώμα μας, θα πρέπει πάντοτε να απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας. Εάν διαπιστωθεί ότι είναι όντως τσίμπημα από κοριό, τότε θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο αρμόδιο συνεργείο με τον υπεύθυνο επιστήμονα. Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε στη χώρα μας μια τέτοια έξαρση, σε επίπεδο υγείας το καλό είναι ότι ο κοριός δεν είναι διαβιβαστής, δεν μπορεί να μας μεταδώσει δηλαδή κάποιο παθογόνο. Αρμόδιο όμως γι' αυτά είναι το υπ. Υγείας και ο ΕΟΔΥ, που επικαιροποιούν στις οδηγίες. Από την άλλη, σε οικονομικό επίπεδο σίγουρα μια έξαρση θα προκαλέσει δυσφήμηση και θα βλάψει τον τουρισμό μας. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη για να μη δούμε όσα είδαμε σε Γαλλία και Βρετανία, αντίστοιχα».