Η εξάπλωση των κοριών στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές και έχει προκαλέσει πανικό στο ευρύ κοινό. Πώς όμως μπορεί να ξεχωρίσεις κανείς εάν ένα κόκκινο εξόγκωμα στο σώμα του είναι από κοριό ή κάποιο άλλο έντομο;
Ο πανικός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στο Παρίσι, καθώς οι τουρίστες ανέφεραν ότι εντόπισαν τα μικροσκοπικά αυτά έντομα σε ξενοδοχεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά η κατάσταση πήγε από το κακό στο χειρότερο στη Γαλλία. Σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μολύνσεων, ενώ οι κάτοικοι της Μασσαλίας πέταξαν στρώματα στους δρόμους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτά.
Η γρήγορη εξάπλωση των κοριών στη Γαλλία έχει θορυβήσει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολλούς να πιστεύουν πως σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν πως η Βρετανία έχει ήδη το δικό της πρόβλημα με τους κοριούς. Βέβαια, οι ομάδες καταπολέμησης παρασίτων έχουν υποστηρίξει πως η πλειονότητα των κλήσεων που δέχονται είναι ψευδείς συναγερμοί, καθώς δεν είναι όλα τα τσιμπήματα από κοριούς.
Μπορείτε όμως να διακρίνετε ποιο από τα παρακάτω τσιμπήματα είναι από κοριό;
Κοριοί
Τα δαγκώματα από κοριούς μπορούν να διακριθούν από εκείνα άλλων εντόμων, καθώς τείνουν να είναι συγκεντρωμένα κοντά το ένα στο άλλο, σύμφωνα με την εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων Rentokil.
Συνήθως εμφανίζονται ως πρησμένα εξογκώματα σε ομάδες των τριών έως πέντε που σχηματίζουν ένα μοτίβο ζιγκ- ζαγκ – σηματοδοτώντας τη διαδρομή που ακολούθησε το ζωύφιο πάνω στο δέρμα. Τα δαγκώματα εντοπίζονται συχνά το πρωί σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Ωστόσο, τα σημάδια δεν εμφανίζονται σε όλους και μπορεί να χρειαστούν μέρες για να κάνουν την εμφάνισή τους.
Αν και μερικές φορές συγχέετε με τα τσιμπήματα ψύλλων, ο εντοπισμός των κοριών – συνήθως γίνεται από τα περιττώματά τους, τα οποία μοιάζουν με μικρές καφέ κηλίδες, σε σεντόνια ή έπιπλα, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι για την ύπαρξή τους.
Τα ζωύφια αυτά έχουν κοκκινωπό – καφέ χρώμα, μέγεθος περίπου όσο ένας σπόρος μήλου ή μήκος 4 έως 5 χιλιοστά, με έξι πόδια και χωρίς φτερά.
Οι υπεύθυνοι υγείας συνιστούν κρέμα υδροκορτιζόνης και αντισταμινικά για την ανακούφιση από τη φαγούρα, καθώς και ένα κρύο, βρεγμένο πανί πάνω στα τσιμπήματα.
Τσιμπούρια
Τα τσιμπούρια βρίσκονται σε χορταριασμένες και δασώδεις περιοχές, πράγμα που σημαίνει πως τα τσιμπήματα που εμφανίζονται μετά από πεζοπορία, ποδηλασία ή κατασκήνωση σε αυτές τις τοποθεσίες, μπορεί να οφείλονται στο έντομο. Έχουν μήκος από ένα χιλιοστό μέχρι και ένα εκατοστό ανάλογα με την ηλικία τους και έχουν 6 ή 8 πόδια.
Τα τσιμπήματα από τα καφέ αυτά πλάσματα που μοιάζουν με αράχνες, εμφανίζονται συχνά στις μασχάλες ή στην κοιλιά, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνα και μερικές φορές προκαλούν μόνο την δημιουργία ενός κόκκινου εξογκώματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Επιδημιολογίας. Ωστόσο, μπορεί κάποιοι να παρουσιάσουν πρήξιμο, φαγούρα και φουσκάλες.
Ορισμένα τσιμπούρια φέρουν στο στομάχι τους ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Lyme, η οποία προσβάλει περίπου 500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ένα κυκλικό ή οβάλ εξάνθημα γύρω από το τσίμπημα που μοιάζει με στόχο. Όσοι έχουν προσβληθεί και δεν έχουν συμπτώματα δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ενώ όσοι εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, καλύτερα είναι να επικοινωνήσουν με τον παθολόγο τους.
Κουνούπια
Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά προκαλούν μικρά κνησμώδη κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα – ανάλογα με το πόσες φορές έχει τσιμπηθεί ένα άτομο.
Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μια μικρή αλλεργική αντίδραση ως απάντηση σε ένα τσίμπημα κουνουπιού, - το οποίο έχει μήκος από 3 έως 6 χιλιοστά – με αποτέλεσμα το εξόγκωμα να γίνει αρκετά μεγάλο.
Άλλοι έχουν το σύνδρομο skeeter, μια σπάνια αλλεργική αντίδραση στα κουνούπια, η οποία προκαλεί μια μεγάλη περιοχή πρηξίματος που μπορεί να δυσχεράνει την κίνηση της πληγείσας περιοχής. Όσοι είναι σοβαρά αλλεργικοί σε κουνούπια μπορεί να υποστούν αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να αποβεί μοιραία, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.
Τα τσιμπήματα από τα εξάποδα αυτά έντομα συνήθως γίνονται το βράδυ, όταν είναι πιο δραστήρια. Όσοι φορούν έντονα χρώματα και βρίσκονται κοντά σε λιμνάζοντα νερά – που προσελκύουν τα ζωύφια – κινδυνεύουν περισσότερο.
Αράχνες
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οι αράχνες μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους για να ζεσταθούν και να αναπαραχθούν. Αυτό μπορεί να κάνει τα τσιμπήματα αράχνης πιο πιθανά. Τα τσιμπήματα από τις αράχνες μπορεί να μοιάζουν με αυτά μιας σφήκας και να αφήνουν μικρά σημάδια από τρύπημα στο δέρμα και να προκαλούν πόνο και πρήξιμο, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση St John Ambulance.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί έντονο πρήξιμο, πόνος και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορεί να πάθουν αναφυλαξία και να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.
Οι υπεύθυνοι υγείας προτρέπουν όσους είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα να έχουν ένα κουτί πρώτων βοηθειών εφοδιασμένο με ένα epi-pen ή αντισταμινικά.