Δύο καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια των αστυνομικών από τον ΕΟΠΥΥ, οδήγησαν στην αποκάλυψη της απάτης με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών.
Το πρώτο έγγραφο που έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ., στις 18/10/2023, ήταν του Τμήματος Ελέγχου Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ, και αφορούσε σε δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατήγγειλαν ότι στον ΑΜΚΑ τους διαπίστωσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων εν αγνοία τους, από παθολόγο ο οποίος μένει και εργάζεται στην Κύπρο ως γενικός ιατρός, ερχόταν στην Ελλάδα με αεροπλάνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έκανε κάποιες εφημερίες σε Αντίκυρα και Δίστομο, ενώ οι εκτελέσεις αυτών είχαν γίνει σε φαρμακεία που δεν είχαν επισκεφθεί.
Οι καταγγελίες
Η μία ασφαλισμένη φέρεται να κατήγγειλε πως: «Στις 28-05-2023 έλαβα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα HIPNOSEDON από τον ιατρό …., η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα στο φαρμακείο με την επωνυμία …, με έδρα στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής, επί της οδού...».
Μάλιστα, η ίδια κάλεσε στο φαρμακείο έτσι ώστε να ζητήσει εξηγήσεις, με τον φαρμακοποιό να απαντάει ότι πρόκειται για λάθος και να ακυρώνει την εκτέλεση της συνταγής.
Όσον αφορά στη δεύτερη ασφαλισμένη, φέρεται να κατήγγειλε πως δεκαέξι συνταγές εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της κατά το διάστημα από 14-04-2015 έως 11-11-2015, οι οποίες εκτελέστηκαν σε φαρμακείο στα Σεπόλια Αττικής που ανήκει σε έναν από τους κατηγορούμενους.
Το δεύτερο έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου/ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 15-12-2023 αφορά σε υπόθεση συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ ασθενών με μηδενική συμμετοχή, από γυναικολόγο, τη σύζυγό του καρδιολόγο σε μεγάλο νοσοκομείο και οδοντίατρο από τη Ρουμανία.
Ενδεικτικά παραδείγματα
1.225.642 εκτελέστηκαν σε εμπλεκόμενα φαρμακεία των μελών
Χαρακτηριστικά
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΑΘΗΝΑ
ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 2.003
ΖΗΜΙΑ/ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 114.223 ΕΥΡΩ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΤΑΥΡΟΣ
ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 4.586
ΖΗΜΙΑ/ ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 110.934 ΕΥΡΩ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: 16.377
ΖΗΜΙΑ/ ΔΑΠΑΝΗ ΕΟΠΥΥ: 769.035 ΕΥΡΩ
Ο παθολόγος, ο οποίος μένει και εργάζεται στην Κύπρο ως γενικός ιατρός, συνταγογραφούσε και σε συγγενικά του πρόσωπα όπως στον πατέρα του:
Πλήθος συνταγών: 578
Άθροισμα από συνολική δαπάνη φορέα: 35.879 ευρώ
Ενώ στη μητέρα του
Πλήθος συνταγών: 473
Άθροισμα από συνολική δαπάνη φορέα: 21.674 ευρώ
Συνολικά κατέθεσαν 21 μάρτυρες/ασφαλισμένοι, οι οποίοι ουδέποτε είχαν λάβει τα συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα και δεν είχαν κατά περίπτωση επισκεφθεί τα φαρμακεία που εκτελέστηκαν οι συνταγές.
Μεταξύ των ΑΜΚΑ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτά ατόμων που είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή ήταν έγκλειστα σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενούνταν σε δομές διαμονής αλλοδαπών.
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ότι κάποιοι από τους ασφαλισμένους/μάρτυρες είχαν ενημερώσει σχετικά με τον έλεγχο τα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν νέα μέτρα για μην αποκαλυφθεί η δράση της, όπως η μείωση των ψευδών συνταγογραφήσεων και εικονικών εκτελέσεων, ιδιαίτερα στα φαρμακευτικά σκευάσματα που θεώρησαν ότι αφορά η έρευνα, όπως ναρκωτικές δραστικές ουσίες.
Παράλληλα, ξεκίνησαν να επικοινωνούν με ασφαλισμένους/πελάτες των εταιρειών για να τους χειραγωγήσουν ως προς το περιεχόμενο της κατάθεσής τους στις Αρχές.