Η περιπέτεια της Φλο: Ο σκύλος στην Κρήτη που έφαγε λαγοκέφαλο και τη γλίτωσε στο τσακ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η περιπέτεια της Φλο: Ο σκύλος στην Κρήτη που έφαγε λαγοκέφαλο και τη γλίτωσε στο τσακ [εικόνες]

Φλο, ο σκύλος που έφαγε λαγοκέφαλο
Η περιπέτεια της Φλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η περιπέτεια ενός μικρού σκύλου, της Φλο, από το Ρέθυμνο, η οποία έφαγε λαγοκέφαλους και προσβλήθηκε από θανατηφόρο τοξίνη σήμανε «συναγερμό» στην κοινότητα των κτηνιάτρων.

Οπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το Flashnews, η Φλο βρήκε μικρούς λαγοκέφαλους που είχαν θαφτεί πρόχειρα και τούς έφαγε με συνέπεια να προσβληθεί από τη θανατηφόρο τοξίνη που περιέχουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιστατικό δημοσιοποίησαν οι υπεύθυνοι του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεοδωράκη – Γερακάκη, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη διαχείριση του φαινομένου των λαγοκέφαλων που εμφανίζονται στα ελληνικά πελάγη.

Οι τοξικοί λαγοκέφαλοι «πολιορκούν» το Αιγαίο

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, «ένα πολύ ξεχωριστό περιστατικό ήρθε στο ιατρείο μας τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε αποτελεί πανελλήνια πρωτιά, πιθανότατα και πανευρωπαϊκή. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι στις θάλασσες μας έχουν επεκταθεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ από την Ερυθρά θάλασσα ξενικά είδη ψαριών. Όσοι ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη θάλασσα ξέρουν καλά ότι η επίδραση τους στους πληθυσμούς των ντόπιων ειδών είναι καταστροφική» αναφέρει αρχικά το Κτηνιατρικό Κέντρο.

Στη συνέχεια τονίζουν ότι «ο πιο διαβόητος από τους "μετανάστες" αυτούς είναι ο λαγοκέφαλος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα είδος αλλά για 5 περίπου είδη της οικογένειας Tetraodontidae (σ.σ. στον πίνακα τα είδη 3,4,5,6,7)».

Οι λαγοκέφαλοι... καραδοκούν
Οι λαγοκέφαλοι... καραδοκούν / Πηγή: Κτηνιατρικό Κέντρο Θεοδωράκη – Γερακάκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πιο κοινό είδος από αυτά των λαγοκέφαλων είναι το lagocephalus sceleratus το οποίο μάλιστα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 7 κιλά. «Τα είδη αυτά είναι πολύ τοξικά λόγω της τοξίνης tetradotoxin η οποία υπάρχει σε πολλά μέρη του ψαριού, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων γαστρεντερικά συμπτώματα που συνεχίζουν με ολοκληρωτική παράλυση. Ο θάνατος λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να επέλθει απο 20 λεπτά μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του ψαριού» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η περιπέτεια της Φλο

Το Κτηνιατρικό Κέντρο υπογραμμίζει ότι χρειάζεται τεράστια προσοχή καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντίδοτο για την τοξίνη του λαγοκέφαλου και πως «η θεραπεία είναι αποκλειστικά συμπτωματική. Επί της ουσίας είναι θέμα μεγάλης τύχης το να επιβιώσει κανείς μετά από κατανάλωση της τοξίνης αυτής».

Ενα από τα πρώτα -ίσως και το πρώτο- «θύματα» του λαγοκέφαλου στην Ελλάδα ήταν η μικρή Φλο από το Ρέθυμνο. Το μικρόσωμο σκυλί ξέθαψε και έφαγε λίγους μικρούς λαγοκέφαλους που είχαν πιαστεί σε ψάρεμα και προσβλήθηκε άμεσα από την τοξίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μικρή Φλο που έφαγε τους λαγοκέφαλους
Η μικρή Φλο που έφαγε τους λαγοκέφαλους / Πηγή: Κτηνιατρικό Κέντρο Θεοδωράκη – Γερακάκη

«Προσκομίστηκε σε μας με συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ταχύπνοιας και εξαιρετικά έντονου στρες, ενώ είχε ήδη περάσει από κρίση γαστρεντερικών συμπτωμάτων (ευτυχώς έκανε εμετό πιθανότατα τα ψάρια που έφαγε και άρα και μεγάλο μέρος της τοξίνης) και λιποθυμικό επεισόδιο λόγω υπότασης ενώ στο ιατρείο της παρασχέθηκε υποστηρικτική θεραπεία» τονίζουν οι κτηνίατροι.
Τελικά, η Φλο είχε την τύχη με το μέρος της και αρκετές ώρες μετά ξεπέρασε οριστικά τον κίνδυνο.

Καμία μέριμνα στην Ελλάδα για τους λαγοκέφαλους

Οι κτηνίατροι του Ρεθύμνου προειδοποιούν ότι από δω και στο εξής οι λαγοκέφαλοι θα αλιεύονται ολοένα και πιο συχνά «και δυστυχώς θα απορρίπτονται δίχως μέριμνα είτε επί τόπου στις παραλίες είτες σε απλούς κάδους, όπου εύκολα θα καταναλώνονται από αδέσποτα και δεσποζόμενα γατιά και σκυλιά».

Ενας χαρακτηριστικός λαγοκέφαλος
Ενας χαρακτηριστικός λαγοκέφαλος / Πηγή: Κτηνιατρικό Κέντρο Θεοδωράκη – Γερακάκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς «δεν υπάρχει επίσημη οδηγία περί αυτού από το κράτος, είναι στο δικό μας χέρι να διαδώσουμε την πληροφόρηση για να μην υπάρξουν άλλα ζωάκια θύματα» λένε οι κτηνίατροι και καταλήγουν ως εξής:

«Στην Ιαπωνία πάντως που αλιεύουν ανέκαθεν παρόμοια είδη μεταχειρίζονται τα απομεινάρια των λαγοκέφαλων πολύ αυστηρά σαν τοξικά απόβλητα, αποθηκεύονται σε ειδικούς ασφαλισμένους κάδους και καταστρέφονται επί πληρωμή σε ειδικούς κλιβάνους.

»Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία για το πως μπορούμε να απορρίπτουμε με ασφάλεια τα απομεινάρια των ψαριών αυτών, είναι όμως πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα γιατί εκτός του κινδύνου κατανάλωσης από ανθρώπους ή ζώα, εγκυμονούν και κίνδυνοι για την δημόσια υγεία λόγω πιθανής μόλυνσης του περιβάλλοντος με την τοξίνη αυτή.

»Πρόκειται για νέο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κίνδυνο, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και όσοι έχουμε ζώα πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να τύχει στον καθένα!»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ