Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως ό,τι αποφασιστεί για τις στρατιωτικές παρελάσεις θα αφορά και τις μαθητικές,
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην τηλεόραση του Mega. «Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», σημείωσε.
Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν.
Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορωνϊού έχουν ακυρωθεί οι τρεις μεγάλες παρελάσεις, με εξαίρεση αυτήν της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα την περασμένη Ανοιξη, η οποία έγινε με ιδιαίτερες τιμές λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με καλεσμένους ξένους ηγέτες από το εξωτερικό, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2020 όπως και οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2020 είχαν ακυρωθεί.
«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός» ξεκαθάρισε από την πλευρά του την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμος εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού.
Τι λένε οι ειδικοί για τις παρελάσεις
Από την άλλη, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ενάντια στη διεξαγωγή παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων λόγω της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική.
«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.
«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.
Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση.