Τέσσερις εβδομάδες πριν την 28η Οκτωβρίου οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ενάντια στη διεξαγωγή παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων λόγω της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα.
Ήδη στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, ενώ από σήμερα Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα εντάσσονται στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης. Άλλες περιοχές που έχουν ανέβει επιδημιολογικό επίπεδο και βρίσκονται υπό καθεστώς μίνι lockdown είναι η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Καβάλα και η Δράμα.
Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).
20η Οκτωβρίου: Η πρόταση των ειδικών για παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις
Ενόψει της 28ης Οκτωβρίου ωστόσο οι ειδικοί διατυπώνουν απόψεις για επιπλέον μέτρα. «Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.
«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο.
Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά», δήλωσε η κ. Λινού, ενώ για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου τόνισε: «Χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».
Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει γενική απόφαση για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου
Το τοπίο ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι δεν θα υπάρξει γενική απόφαση σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.
«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο ‘’κόκκινο’’. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις παρελάσεις για τις περιοχές που είναι στο ‘’κόκκινο’’, θα ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις περιοχές που είναι στο ‘’πράσινο’’, θα ισχύσουν στο ‘’πράσινο’’», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να εμβολιαστούν γρήγορα «γιατί θα θρηνήσουμε θύματα» αναφέροντας ότι με 53% μέσο όρο εμβολιασμένων, πρόκειται για μια περιφέρεια με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Επικράτεια αλλά και στην Ευρώπη.
Οικονόμου: Δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού
Για το αν η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και μέτρων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε θρησκευτικές λειτουργίες με πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Δυο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει. Θέλουμε προφανώς να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό», απάντησε.