Σταθερά ανερχόμενη δύναμη όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί το επιχειρείν στο τεχνολογικό κλάδο, που οδηγεί τις καταιγιστικές εξελίξεις που βιώνουμε σε κάθε επιμέρους κλάδο της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας γενικότερα.
Ποιες όμως είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει; Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνεται τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον;
Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πολλές και ιδιαίτερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, κάποιες από τις οποίες δεν αφορούν αμιγώς την ανάπτυξη των ίδιων των προϊόντων. Παράγοντες όπως ο σύντομος κύκλος ζωής των προϊόντων λόγω της ταχείας εξέλιξης της τεχνολογίας, η δυσκολία ανεύρεσής και διατήρησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον με ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό προκλήσεων, αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη ο Μάνος Μακρομάλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ)
Οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων όπως δημιουργούν πολλά οφέλη, ταυτόχρονα δημιουργούν νέες προκλήσεις, λ.χ. cybersecurity, ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, νέες απαιτήσει απομακρυσμένης εργασίας, κοκ. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον επιδεικνύοντας ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ. Ενός Συνδέσμου που εκπροσωπεί έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας με περισσότερες από 80 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από τον κλάδο της τεχνολογίας που παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 3.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, και έχουν συνολικό κύκλο εργασιών περί τα 400 εκατ. ευρώ και διαθέτουν παρουσία σε 40 χώρες.
Ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην παγκόσμια σκηνή νέων τεχνολογιών - Η Τεχνητή Νοημοσύνη
Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πετύχει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο κ Μακρομάλλης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η παραγόμενη ελληνική τεχνολογία να έχει αποκτήσει μία σημαντική θέση στην παγκόσμια σκηνή. Παρατηρώντας τον έντονα αυξανόμενο ρυθμό των εταιρειών, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΣΕΚΕΕ, που έχουν πετύχει ιδιαίτερα σημαντικές χρηματοδοτήσεις αλλά και να εξαγοραστούν από εταιρείες του εξωτερικού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου πιστεύει ακράδαντα ότι οι προοπτικές που δημιουργούνται είναι εξαιρετικές. Αναφέρει ενδεικτικά τις εταιρείες Viva Wallet, την Innoetics, την Inaccess, την Safesize, την Argo Semiconductors, αλλά και πολλές άλλες με μικρότερες ή μεγαλύτερες επιτυχίες.
Αναφορικά με το επίκαιρο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης που εισέρχεται δυναμικά στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, εκτιμά ότι είναι ίσως ο απόλυτος πρωταγωνιστής καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε τεχνολογικής συζήτησης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανταποκριθεί στο σύνολο των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί, το σίγουρο όμως είναι ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην επιτάχυνση πολλών διεργασιών του ψηφιακού μετασχηματισμού. Την τελευταία διετία, βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να ωριμάζει τόσο τεχνολογικά όσο και ρυθμιστικά μέσω του AI Act και άλλων ρυθμιστικών ή θεσμικών ενεργειών. Θεωρούμε ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς θα εφαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό οι ρυθμιστικές διατάξεις, ενώ παράλληλα θα είναι αρκετά ποιο ξεκάθαρη η σημαντικότητα που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για τον τελικό καταναλωτή, προσθέτει.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν είναι η μόνη αναδυόμενη τεχνολογία, καθώς τεχνολογίες όπως το edge, cloud και quantum computing, μεταξύ άλλων, θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην τεχνολογική εξέλιξη. Οι εταιρείες που θα ενσωματώσουν το AI σε έναν ευρύτερο πλαίσιο τεχνολογιών, θα είναι σε καλύτερη θέση για να δημιουργήσουν βιώσιμη και προστιθέμενη αξία, διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ.
Η ταχεία και ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας κατά τα τελευταία χρόνια έχει μεταβάλει τον τρόπο του επιχειρείν αναγκάζοντας ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητούν αξιόπιστες λύσεις με άμεση εφαρμογή Αυτό έχει αναδείξει την σημασία της μικρομεσαίας επιχειρήσης τεχνολογίας που παράγει καινοτόμες λύσεις, κατ΄ ουσίαν τα μέλη του ΣΕΚΕΕ, και τις έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι να βοηθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς, αλλά και την βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος στον τελικό καταναλωτή.
Ο ρόλος του ΣΕΚΕΕ - η εξωστρέφεια και η MCW της Βαρκελώνης
Ο ΣΕΚΕΕ ιδρύθηκε το 2010, με αρχική επωνυμία «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος». Τα μέλη του ήταν επιχειρήσεις που σχεδίαζαν και δημιουργούσαν εφαρμογές με σημείο προβολής και λειτουργίας το κινητό τηλέφωνο. Πολύ αργότερα, στα τέλη του 2019, αλλάξε την επωνυμία του κρατώντας το αρκτικόλεξο ΣΕΚΕΕ, αλλά μεταβάλλοντας το «Κινητών» σε «Καινοτόμων».
Ο λόγος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του, ήταν ότι πλέον είχε διευρυνθεί η βάση των μελών του και σε αυτή συμμετείχαν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας οι οποίες δημιουργούν εφαρμογές, σχεδιάζουν και παράγουν εξοπλισμό (λ.χ. ημιαγωγούς) αλλά και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, με κοινό γνώρισμα όλων των επιχειρήσεων την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Οι εταιρείες -μέλη του ΣΕΚΕΕ ως επί το πλείστων έχουν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, και εξάγουν τα προϊόντα τους.
Σήμερα, τα μέλη του ΣΕΚΕΕ υλοποιούν προϊόντα σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών με αποτέλεσμα τα προϊόντα και οι λύσεις τους να έχουν εφαρμογή σχεδόν στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό ποσοστό των μελών του επενδύει έντονα σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (blockchain), τα νέα συστήματα πληρωμών, σε cloud και quantum computing, κα.
Οι δραστηριότητές των εταιρειών εκτείνονται στην ανάπτυξη λύσεων που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, στην πολιτεία, υλοποιώντας και παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού στα διάφορα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στον τελικό χρήστη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία ενός ζωντανού ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών που παράγουν και εξάγουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες των υποδομών νέας γενιάς και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων-μελών του είναι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με επιτυχημένη πορεία και αποτελέσματα στην ελληνική αγορά και στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους και την εξωστρέφεια. Όπως αναφέρει ο κ. Μακρομάλλης, ο Σύνδεσμός δέχεται ως μέλη του και νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν προϊόν ή υπηρεσίες και στοιχειώδη εμπορική δραστηριότητα (traction). Αυτή η πολύ ποικιλία δημιουργεί εν τέλει μια ανθρωπογεωγραφία που μας προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε γνώση, να καταγράφουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και την στρατηγική ενός ιδιαίτερα μεγάλου μέρους της αγοράς. Αυτό μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες της κάθε κατηγορίας (λχ υπηρεσίες για startups ή για ΜΜΕ, κοκ), αλλά και να δημιουργούμε συνέργειες μεταξύ εταιρειών διαφορετικού μεγέθους, χώρου, κουλτούρας, κοκ, μέσα από τις τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούμε σαν Σύνδεσμος με τα μέλη μας και τους συνεργάτες μας, με τον διαμοιρασμό στοχευμένης πληροφορίας και την δημιουργία καθετοποιημένων ομάδων δράσης προσθέτει.
Κλείνοντας την συνομιλία μας με του πρόεδρο του ΣΕΚΕΕ εστιάζουμε στην συμμετοχή του στη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στο κόσμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη. O ΣΕΚΕΕ από το 2013 μέχρι και σήμερα διοργανώνει αδιάλειπτα την συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση και συνέδριο τεχνολογίας MWC στην Βαρκελώνη, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούσαν σημαντική αξία στον χώρο τους, αλλά πολλές φορές δεν είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την παρουσία τους σε μία διεθνή οργάνωση αυτού του μεγέθους. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε μικρότερες καινοτόμες επιχειρήσεις να συμμετέχουν και να έχουν παρουσία στην έκθεση αυτή με έναν προϋπολογισμό συμμετοχής που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 -5 000 ευρώ, όταν το κόστος αυτόνομης συμμετοχής είναι υπερ πολλαπλάσιο του προαναφερόμενου προϋπολογισμού.
Αυτή είναι μια σημαντική ενέργεια εξωστρέφειας που υλοποιεί ο ΣΕΚΕΕ και που λαμβάνει την σημαντική υποστήριξη της πολιτείας μέσω των διαφόρων φορέων της.
Μετά από 12 χρόνια και 11 συνεχόμενες συμμετοχές της ελληνικής αποστολής στο MWC (το 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19), η παρουσία της εξελίσσεται με τον σχεδιασμό και άλλων δράσεων. Αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην προβολή των συμμετεχουσών εταιρειών αλλά περιλαμβάνουν την ενημέρωση και καθοδήγηση των εταιρειών προκειμένου να πετύχουν τα μέγιστα αποτελέσματα από την παρουσία τους, καθώς και την οργάνωση συναντήσεων των ελληνικών εταιρειών με άλλες εθνικές αποστολές ή innovation hubs ή επιχειρήσεις με στόχο την διαμόρφωση επιχειρηματικών συνεργασιών. Ενδεικτικά στα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Εσθονίας, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Καταλόνιας, Ολλανδίας, Γερμανίας, και Ισραήλ, με σημαντικά αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ της συμμετοχής και της διοργάνωσης της ελληνικής αποστολής στο MWC, τυγχάνει θερμής και ουσιαστικής υποστήριξης από πολλούς φορείς καινοτομίας του ελληνικού οικοσυστήματος. Η συλλογική αυτή προσπάθεια είναι καταλυτική στην διαμόρφωση θετικής εικόνας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση για την χώρα μας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ