Για το ενδεχόμενο να εκραγεί το ηφαίστειο Κολούμπο λόγω των σεισμών στη Σαντορίνη μίλησε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού.
«Να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε. Έχει ακουστεί ότι περιμένουμε έκρηξη από το Κολούμπο. Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα γιατί το λένε αυτό. Εμείς έχουμε τις τελευταίες καταγραφές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2023 και τις νέες καταγραφές που έγιναν πριν λίγες μέρες.
»Μόνο αν συγκρίνεις δεδομένα μέσα από τη διαφυγή των αερίων και των υγρών, μπορείς να βγάλεις ασφαλή αποτελέσματα για την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου. Να έχουμε λίγο ψυχραιμία. Να μπορούμε να μιλάμε που έχουμε ασχοληθεί στη θαλάσσια έρευνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σεβασμός στους κατοίκους της Σαντορίνης», ανέφερε στο Ertnews.
«Πρέπει να μιλάμε πάντα με δεδομένα», είπε για την πιθανότητα δημιουργίας νέου ηφαιστείου
Επιπλέον, σχολίασε και τη δήλωση του ακαδημαϊκoύ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστα Συνολάκη, για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου ηφαιστείου.
«Ο κ. Συνολάκης είναι μέρος της ομάδας μας και πλέον ειδικός για τα τσουνάμι. Ο άνθρωπος που όλοι εμπιστευόμαστε για το παλιρροιακό κύμα. Να τον ενημερώσουμε ότι έχουμε αναλύσει τα γεωφυσικά δεδομένα, που θα τα καταθέσουμε στην επιτροπή, μαζί με την επιστημονική άποψη. Πρέπει να μιλάμε πάντα με δεδομένα. Έχουμε γεωφυσικά προφίλ, τα συνδυάζουμε με τα δεδομένα και βγάζουμε συμπεράσματα», είπε η κ. Νομικού.
«Να εστιάσουμε στη σεισμική δραστηριότητα» -Τι είναι το τεκτονικό κέρας
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας εξήγησε τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή, σημειώνοντας πώς το θέμα είναι η σεισμική κι όχι η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Καλύτερα να εστιάσουμε στην σεισμική κι όχι στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, γιατί ο κόσμος έχει μπερδευτεί με όσα διαβάζει. Μιλάμε για μία σεισμική δραστηριότητα στον βορειοανατολικό χώρο της Σαντορίνης, δίπλα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που έχει μεγάλη συχνότητα.
Είμαστε εδώ για να αναλύουμε συνεχώς με ξένους επιστήμονες όλα αυτά τα γεωφυσικά δεδομένα, τα οποία έχουμε αποκτήσει από τον Δεκέμβριο του 2024 και πρέπει να συνδυάσουμε την ηφαιστειότητα με την τεκτονική.
Δυστυχώς έχουμε άσχημο καιρό για να πάμε στο Κολούμπο, να βυθιστεί το υποβρύχιο όχημα και να έχουμε μετρήσεις από τον θαλάσσιο πυθμένα. Επίσης δεν μπορούμε να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που βυθίσαμε πριν λίγες ημέρες στην καλντέρα της Σαντορίνης. Αναμένουμε να πέσουν τα μποφόρ για να βρούμε και να αναλύσουμε τα καινούργια στοιχεία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αναλύσει όλες τις καταγραφές που αποκτήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2024 με το γερμανικό ωκεανογραφικό Maria Merian. Θα στείλουμε νέα έκθεση στην επιτροπή για να τους ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα, γιατί έχει δραστηριοποιηθεί όλος ο χώρος δίπλα στο ρήγμα της Ανύδρου. Εμείς το λέμε αυτό ένα τεκτονικό κέρας, δηλαδή μία περιοχή που "τεμαχίζεται" από μικρότερες ζώνες. Γι' αυτό έχουμε και πάρα πολλούς μικροσεισμούς γιατί ενεργοποιείται ένα κομμάτι ανά σεισμό», σημείωσε.