Οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τα επίκεντρα των σεισμών τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Εύη Νομικού.
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑΕύη Νομικού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «τα επίκεντρα επανατοποθετούνται και μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πού βρίσκονται οι σεισμοί, πού σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα της γης καθώς έχουν τοποθετήσει οι σεισμολόγοι πολλούς σταθμούς όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στην Ίο, την Αμοργό, στην Άνυδρο, στην Αστυπάλαια, στην Ανάφη. Άρα μπορούμε να προσδιορίσουμε εκ νέου το πού βρίσκονται τα επίκεντρα και ποια ρήγματα ενεργοποιούνται σ’ αυτό τον σεισμογόνο χώρο που έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Εύη Νομικού: Δεν θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά
Η Εύη Νομικού εξήγησε πως «η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1956). Δεν θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά (όπου βρίσκεται το ρήγμα αυτό). Επίσης δεν θέλουμε να υπάρχει καμία επιρροή της σεισμικής διέγερσης στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που βρίσκεται βορειανατολικά της Σαντορίνης και γειτονεύει με αυτά τα ρήγματα».
Κοντά στο ρήγμα αυτό ωστόσο καταγράφονται δονήσεις, με την κυρία Νομικού να εξηγεί πως «είναι ένας σεισμογόνος χώρος ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και έχει ήδη από μόνος του πάρα πολλά μικρότερα ρήγματα που θέλουν να βγουν προς την επιφάνεια. Η αιτία, γιατί αυτά τα ρήγματα θέλουν να βγουν στην επιφάνεια είναι κάτι που ακόμα διερευνούμε. Η πιο πιθανή όμως αιτία είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους από τα έγκατα της γης, τα οποία όπως ανεβαίνουν μετακινούν τον υποθαλάσσιο πυθμένα».
«Οι κάτοικοι πρέπει να ελέγξουν τα σπίτια τους και το πού βρίσκονται αυτά»
Ερωτηθείσα για το εάν πρέπει να επιστρέψουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης στο νησί, η καθηγήτρια ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν οι επιστήμονες να πουν στους κατοίκους να γυρίσουν πίσω, καθώς πρωτίστως πρέπει να ελέγξουν τα σπίτια τους, η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αυτά και η κατάστασή τους.
«Αυτός ο χώρος είναι κατακερματισμένος με πάρα πολλά ρήγματα τα οποια τα έχουμε βρει τα σεισμικά προφιλ. Αυτός οι χώρος δεν έχει δυναμική για πάνω από έξι ρίχτερ», πρόσθεσε.
Σε σχέση με το πόσο αναμένεται να συνεχιστεί η δραστηριότητα, η καθηγήτρια είπε πως αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει με ακρίβεια. «Για αυτό είπαμε πως σε άλλες περιοχές το φαινόμενο αυτό ήταν 1-1,5 μήνα και για αυτό λένε οι σεισμολόγοι πως θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια απ’ ό,τι αναμέναμε».
«Δεν έχουμε ξαναζήσει σμηνοσειρές τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας με τέτοιο μέγεθος σεισμών και συχνότητας σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον»
Η κυρία Νομικού συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές σμηνοσειρές μετά από έναν πολύ μεγάλο σεισμό αλλά δεν έχουμε ξαναζήσει σμηνοσειρές τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας με τέτοιο μέγεθος σεισμών και συχνότητας σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον, είναι πρωτόγνωρο αυτό».
«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν μας δείχνουν καμία ένδειξη ηφαιστειακής έκρηξης. Τα σενάρια είναι για επιστημονικά συνέδρια, για να τα συζητάμε εμείς οι επιστήμονες, όχι για να εκθέτουμε στον κόσμο», σημείωσε.
Είπε τέλος ότι η εικόνα είναι υπό παρακολούθηση και ότι είναι επτακτική ανάγκη να παρακολουθείται και το Κολούμπο και η Καμμένη γιατί είναι δυο ενεργά ηφαίστεια και δεν θέλουμε να έχουμε σεισμούς σε ενεργά ηφαίστεια.
«Ενεργοποίηση ενός μεγάλου σεισμογόνου χώρου -Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο»
Η κα Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ενεργοποίηση ενός μεγάλου σεισμογόνου χώρου, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
«Όλη η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική και η διεθνής έχει στρέψει τα βλέμματα σε έναν ενεργό χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπου τον μελετάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμολόγος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο».
Συμπλήρωσε πως «είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αναλύουμε και να συνδυάζουμε τα δεδομένα της μορφολογίας του πυθμένα, το τι βρίσκεται στο υπέδαφος μέσα στον υποθαλάσσιο πυθμένα και τι γίνεται στα βαθύτερα στρώματα στα έγκατα της γης».
«Ο κόσμος δυστυχώς θα ταλαιπωρείται από τους σεισμούς»
Η κα Νομικού ανέφερε στη συνέχεια πως «ο κόσμος δυστυχώς θα ταλαιπωρείται, γι’ αυτό και οι σεισμολόγοι λένε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα μας απασχολήσει για τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε πολύ σωστά το πού βρίσκονται τα επίκεντρα. Βλέπουμε μια επανατοποθέτηση των επικέντρων που αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγαλύτερος σεισμογόνος χώρος. Πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, γιατί ο κόσμος πάντοτε στο μυαλό του έχει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν 3600 χρόνια, με τα πολύ μεγάλα καταστροφικά αποτελέσματα».
Όσον αφορά στα νέα στοιχεία για την ανύψωση της καλντέρας κατά 4 εκατοστά η καθηγήτρια εξήγησε πως «όλη η καλντέρα της Σαντορίνης σαφέστατα έχει ένα τεράστιο μαγματικό θάλαμο. Ο μαγματικός θάλαμος, το ρευστό, κινείται κατά χρονικούς περιόδους, όπως γίνεται σε όλα τα ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο, από τον Αύγουστο του 2024 έχουμε παρατηρήσει με μετρήσεις και δορυφορικές απεικονίσεις αυτά τα 4 εκατοστά. Άρα σημαίνει ότι έχουμε μία κίνηση. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε κένωση της Σαντορίνης. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρακολουθούμε από τον Αύγουστο του 2024 και γι’ αυτό έχουν μπει περισσότεροι γεωδαιτικοί σταθμοί και γίνονται περισσότερες δορυφορικές απεικονίσεις. Ακόμα και σήμερα θα γίνουν βαρυτικές μετρήσεις, δηλαδή θέλουμε να δούμε τη βαρύτητα και τη μάζα, τη μάζα και την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, στα έγκατα της γης. Και αυτό το εκτελεί η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού».