Νέο 5άρι τη νύχτα -Σμηνοσειρά με σεισμούς κοντά στο 5 που θα συνεχιστούν «βλέπει» ο Γκανάς - iefimerida.gr

Νέο 5άρι τη νύχτα -Σμηνοσειρά με σεισμούς κοντά στο 5 που θα συνεχιστούν «βλέπει» ο Γκανάς

Στον χορό των ρίχτερ η Σαντορίνη
Στον χορό των Ρίχτερ η Σαντορίνη / Eurokinissi
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Μετατόπιση επικέντρων προς την Αμοργό διαπίστωσε η Επιτροπή σεισμικού κινδύνου, που παρατείνει τα έκτακτα μέτρα μέχρι το Σάββατο.

Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η μεγαλύτερη ήταν εντάσεως 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και στη Σαντορίνη και καταγράφτηκε στις 3:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 3:35, στις 4:14, στις 4:18 και στις 4:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Γκανάς στο iefimerida: «Η σμηνοσειρά θα συνεχιστεί με μεγέθη κοντά στα 5R -Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

Ο Αθανάσιος Γκανάς
Ο Αθανάσιος Γκανάς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για φαινόμενο σμηνοσειράς κάνει λόγο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο iefimerida

Τουλάχιστον έξι είναι τα ρήγματα τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί και δίνουν τις σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 5,3 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια σμηνοσειρά η οποία ξεκίνησε από τις 31 Ιανουαρίου και συνεχίζεται για δωδέκατη ημέρα, με μεγέθη σεισμών που κυμαίνονται από 3 έως και 5,3 Ρίχτερ, που ήταν και ο μεγαλύτερος το βράδυ της Δευτέρας. «Εκτιμώ ότι η σμηνοσειρά θα συνεχιστεί με μεγέθη εκεί κοντά στα 5. Βέβαια, δεν μπορούμε ακόμη να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό είναι το άλλο σενάριο για το οποίο έχουμε ενημερώσει την πολιτεία και να πάρει μέτρα προστασίας, άμεσα για τσουνάμι, κατολισθήσεις κ.λπ.».

Γκανάς για το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού

Όπως ανέφερε στο iefimerida ο κ. Γκανάς, από την Καλδέρα έως την Άνυδρο έχουν ενεργοποιηθεί τρία ρήγματα, ενώ στην Άνυδρο είναι ενεργοποιημένα τουλάχιστον άλλα τρία ρήγματα. «Το δυναμικό των ρηγμάτων αυτών δεν ξεπερνά τα 6 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι στο δεύτερο σενάριο που έχουμε έναν ισχυρό σεισμό εκτιμώ ότι δεν θα είναι πάνω από αυτό το μέγεθος». Ο κ. Γκανάς επισήμανε, επίσης, ότι η ενεργοποίηση αυτών των ρηγμάτων δεν έχει άμεση σχέση με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη από χθες το μεσημέρι ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται στη Σαντορίνη και μαζί με τον δρα Βασίλειο Σακκά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται να τοποθετήσουν σήμερα στην Άνυδρο σταθμό GPS προκειμένου να μετρήσουν την κίνηση του εδάφους.

Τοποθέτηση γεωδετικού σταθμού υψηλής ακρίβειας στην Άνυδρο

Όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς στο iefimerida, «μαζί με τον κ. Σακκά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεταβούμε στην Άνυδρο για να βάλουμε έναν γεωδετικό σταθμό υψηλής ακρίβειας με τη συνδρομή του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από αυτόν τον σταθμό αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις του εδάφους στην Άνυδρο, αν μετακινείται, περιστρέφεται, ανυψώνεται ή βυθίζεται».

Παπαζάχος μετά τη συνεδρίαση των ειδικών: «Στα ίδια επίπεδα η σεισμική δραστηριότητα»

Χθες, μετά  από μια «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη, οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου με συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφάσισαν την παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, οπότε και θα συνεδριάσουν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κώστας Παπαζάχος, εκπρόσωπος της επιτροπής σεισμικού κινδύνου, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα στην περιοχή που επηρεάζεται από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.

Σαντορίνη: Κλειστά σχολεία μέχρι και την Παρασκευή

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει τουλάχιστον 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ, ενώ στα ίδια επίπεδα είναι η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη. Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε πως παρατηρείται μια ελαφρά μετατόπιση στα επίκεντρα προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πάντως πως αυτή η εξέλιξη είναι συνηθισμένη. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, ο οποίος σημείωσε πως τα δημόσια κτίρια άντεξαν στις δονήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. Συνολάκης: «Δεν αποκλείεται μικρή ηφαιστειακή έκρηξη»

Για τρία σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου έκανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Κώστας Συνολάκης μιλώντας χθες στο Mega. Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών απέφυγε να κάνει εκτίμηση για τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί» είπε, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, το πρώτο και καλό σενάριο είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012. Το δεύτερο να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι πόσο πολύ απλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών. Αν π.χ. έχουμε επίκεντρα πολύ πιο νότια, αυτό μας δίνει μια πληροφόρηση ότι η περιοχή παραμόρφωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Το λογικό είναι κάθε 15 ημέρες να βλέπουμε την περιοχή. Και το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη -το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950- και χωρίς θύματα, εξ όσων γνωρίζουμε.

Διευκρίνιση Χουλιάρα για αριθμό σεισμών

Μια σημαντική διευκρίνιση σχετικά με τον αριθμό των σεισμών από την έναρξη της ακολουθίας έκανε με ανάρτησή του στο Facebook ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο αριθμός των σεισμών δεν ξεπερνά τις 10.000 δονήσεις, αλλά είναι «πάνω από 1.800». Συγκεκριμένα έγραψε: «ΑΙ και σεισμοί: Ακούω, διαβάζω και βλέπω να ισχυρίζονται ότι έχουν συμβεί 10000 σεισμοί στην πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Άνυδρου, μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1800 σεισμοί έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα από ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στην 24ωρη καθημερινή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας μέχρι στιγμής στο Γεωδυναμικό, ενώ οι άλλοι 8000 περίπου, έχουν προκύψει από μηχανική μάθηση [που είναι ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο οποίο οι υπολογιστές μαθαίνουν από τα δεδομένα και βελτιώνονται με την εμπειρία]».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ