Μακρά ήταν μια ακόμη νύχτα για τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων καθώς συνεχίστηκαν οι σεισμικές δονήσεις με τη Σαντορίνη να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι εμφανίζονται ανήσυχοι φοβούμενοι μήπως προκύψει ισχυρός σεισμός. Γι’ αυτόν τον λόγο σχηματίζονται ουρές στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο του νησιού.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Η έντονη η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο. Οι ισχυρότεροι καταγράφηκαν το χθες το πρωί και το μεσημέρι και ήταν εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το «112» να ηχεί στα κινητά των κατοίκων και να προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων. Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγιναν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,5 Ρίχτερ με διαφορά λίγων λεπτών.
Ειδικότερα, σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 22:19, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρό του ήταν 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης της Αμοργού και το εστιακό του βάθος ήταν 14, 4 χιλιόμετρα.
Ακολούθησε στις 22:39 μία ακόμα δόνηση 4,5 Ρίχτερ 18 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων τα ξημερώματα -Στα 4,9 Ρίχτερ ο ισχυρότερος σεισμός
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά σε Σαντορίνη και Ανάφη.
Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 14 χλμ.
Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC),εντοπίζεται στα 30 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Φηρά.
Να σημειωθεί πως η αρχική εκτίμηση του EMSC ήταν 5 Ρίχτερ.
Τρεις σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού
Εκτός από τα 4,9 Ρίχτερ, ακόμη τρεις σεισμικές δονήσεις, 4, 4,2 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις 05:03, στις 04:48, στις και στις 03:19 στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ διάρκειας πάνω από ένα λεπτό
Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα (02:13) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η διάρκεια του σεισμού ήταν πάνω από ένα λεπτό, για πρώτη φορά, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 02:37, σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση, εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 23χλμ ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας με εστιακό βάθος στα 17 χλμ.
Σεισμός 3,6 Ρίχτερ μετά τα μεσάνυχτα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 00:48 τα ξημερώματα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό με επίκεντρο της δόνησης στα 22 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.