Την ελπίδα ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορέσει να επιστρέψει η σχετική κανονικότητα στη χώρα αλλά και γενικότερα στην πλανήτη, μετά την έναρξη των εμβολιασμών, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου, τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην υπάρχει η ίδια πίεση.
Σύμφωνα με όσα είπε, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς, ενώ μετά θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκατ. δόσεις. Όπως πρόσθεσε, εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την άνοιξη, είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7%-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα. Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο.
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και υπογράμμισε ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια.
«Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατός τους με το εμβόλιο», σχολίασε και πρόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.
Μόσιαλος για τις παρενέργειες του εμβολίου
Όσον αφορά τις παρενέργειες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα, εξήγησε ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί λίγες μέρες μετά την ημέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο αυτό καθαυτό, διότι θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στη Βρετανία ο κ. Μόσιαλος είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν εγκριθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθά στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά, σημείωσε, από 12 έως 17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι περνάνε την ασθένεια «στο πόδι», δίχως προβλήματα.
- Οι ειδήσεις live
- Πέτσας: Βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί
- Κορωνοϊός: Οι 8+1 περιοχές για τις οποίες κρούει καμπανάκι ο Τσιόδρας -Ανησυχία για τη Δυτική Αττική
- Δολοφονία στα Βριλήσσια: Ποιος είναι ο 56χρονος που εκτέλεσαν -Οι δράστες του είχαν στήσει καρτέρι
- Αρκάς: Νέο απίστευτο σκίτσο για τους αρνητές της μάσκας [εικόνα]
- Δεύτερες σκέψεις για το 30% στις ηλεκτρονικές πληρωμές -Κίνδυνος επιβαρύνσεων για νοικοκυριά