Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. Οι ανακοινώσεις για το lockdown.
Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Στο 6% ο δείκτης θετικότητας
«Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 233.000 κρούσματα στην Ελλάδα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ επισήμανε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων είναι 2.250. Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα είχαμε μεγάλη διακύμανση στον ημερήσιο αριθμό των τεστ λόγω της Καθαράς Δευτέρας.
Την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6%. Παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως άλλες, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, δείχνουν αυξητικές τάσεις.
Εντονη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας
«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ», σχολίασε η λοιμωξιολόγος, αναφέροντας πως καταγράφηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όσο την περασμένη εβδομάδα. Από το σύνολο των ασθενών, 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται μόνο στην Αττική.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα από το Αττικό Νοσοκομείο, στο οποίο και εργάζεται. Στο Αττικό από την 1η Μαρτίου εισήχθησαν 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 52 σε ΜΕΘ. Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει πίεση στα νοσοκομεία και στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση έχουμε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Κρήτης.
Όπως είπε η λοιμωξιολόγος, χάρη στους εμβολιασμούς, «ήδη βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και ίσως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ηλικιακή ομάδα των 70 ετών και άνω».
Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική
Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε ορισμένες εξηγήσεις για τους λόγους που η Αττική δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά τα αυστηρά μέτρα.
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και αυτό είναι ορατό από την επιδημιολογική εικόνα σε άλλες αστικές και ημιαστικές περιοχές.
«Δεν πιστεύουμε ότι στην Αττική ο κόσμος τηρεί τα μέτρα λιγότερο», τόνισε η λοιμωξιολόγος. Ωστόσο, όπως είπε, στην Αττική μένουν εκατομμύρια πολίτες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η διάδοση του ιού. Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως μπορεί «στο λεκανοπέδιο να μη βιώσαμε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων όσο την είδαμε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν αποδίδουν τα μέτρα όσο θα θέλαμε».
Η επιτροπή ειδικών υποστηρίζει πως η αύξηση των κρουσμάτων μετάλλαξης, ο χειμώνας, αλλά και η δικαιολογημένη κόπωση συμβάλλουν σημαντικά στην αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην Αττική.
Θα επιμείνει η πίεση στο ΕΣΥ
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα νέα κρούσματα σταματούσαν αμέσως σήμερα, «το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες». Η Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως μετά την προσοχή σε ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου, «ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα παιδιά μας, τους νέους που πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο και τους ενήλικες που πρέπει να βγουν από το σπίτι και να βρουν δουλειά».
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή ειδικών απευθύνει έκκληση σε ενηλίκους της παραγωγικής τάξης, αλλά και νέους (μαθητές και φοιτητές) να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και να φορούν με ευλάβεια τη μάσκα.
«Ας είναι αυτή η εβδομάδα που όλοι μας θα κάνουμε μια προσπάθεια να μη μολυνθούμε» είπε η λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και απέναντι σε στενούς συγγενείς και οικείους που ανήκουν στην «κοινωνική μας φούσκα».
Με το βλέμμα στην ψυχική κόπωση
Προτεραιότητα της επιτροπής ειδικών είναι πλέον η ψυχική κόπωση όλων, η οποία είναι εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση μέτρων», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που έκανε λόγο για ανεύρεση μιας χρυσής τομής.
«Η βελτίωση της ψυχολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική έναν χρόνο μετά την έναρξη αυτής της περιπέτειες» είπε.