Για τη νέα εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα ασφαλή καταφύγια μίλησε o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Kωνσταντίνος Κυρανάκης.
Χθες, με αφορμή το μπαράζ των σεισμών στη Σαντορίνη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή την πλατφόρμα mysafetyplan.
Η πλατφόρμα αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Κ. Κυρανάκης: Είναι ένας ψηφιακός χάρτης που έχει τα ασφαλή σημεία εκκένωσης και τα καταφύγια
Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα εφαρμογή που τέθηκε σε εφαρμογή ο κ Κυρανάκης δήλωσε στο Action24: «Είναι ένας ψηφιακός χάρτης στη διεύθυνση mysafetyplan.gov.gr, ο οποίος, για τη Σαντορίνη και την Αμοργό αλλά και για πάρα πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, έχει τα ασφαλή σημεία εκκένωσης και τα καταφύγια. Αυτά είναι σημεία τα οποία έχουν υποδειχθεί από δήμους και Περιφέρειες.
«Αυτά είναι σημεία, που σε περίπτωση σεισμού, πρέπει να τα ξέρει από πριν ο πολίτης για να μπορεί να μεταβεί εκεί με ασφάλεια, προσωρινά, μέχρι να μπορούν οι αρχες να δουν ακριβώς τι συμβαίνει και η πολιτική προστασία να κάνει τη δουλειά της».
Επισήμανε ότι «δεν είναι κρησφύγετα, είναι καταφύγια, σημεία καταφυγής, σημεία ασφαλούς εκκένωσης τα οποία έοχυν υποδείξει οι δήμοι και οι περιφέρειες, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση σεισμού μπορεί πολύς κόσμος να συγκεντρωθεί με ασφάλεια. Κάποια είναι σε υπόστεγα, κάποια είναι ανοιχτοί χώροι, κάποια είναι οτιδήποτε έχει υποδείξει ο κάθε δήμος».
«Οι πολίτες της Σαντορίνης και της Αμοργού να ενημερωθούν για τα ασφαλή σημεία και καταφύγια»
«Εμείς καλούμε τους πολίτες της Σαντορίνης και της Αμοργού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του κινδύνου, να δούνε ποια είναι αυτά τα σημεία. Να έχουν στο μυαλό τους ποια είναι αυτά τα σημεία σε περίπτωση που γίνει κάτι χειρότερο», τόνισε.
«Ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπαίνει στη διεύθυνση και ενημερώνεται, δεν έχει βήματα, δεν είναι κάτι δύσκολο, είναι ένας χάρτης. Γιατί εκείνη την ωρα μπορέι να μας πιάσει ένας πανικός μια αγωνία και είναι καλό να γνωρίζουμε προληπτικά που μπορούμε να πάμε», συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν 8 σημεία στην Σαντορίνη και 5 στην Αμοργό»
Ερωτηθείς για το πόσα είναι αυτά τα καταφύγια ο κ Κυρανάκης είπε ότι είναι σημεία αναλόγως την περιοχή. Στη Σαντορίνη είναι 8 και άλλα 5 στην Αμοργό και είναι τα σημεία που έχουν υποδείξει οι δήμοι.
Ερωτηθείς τέλος αν η εφαρμογή δημιουργήθηκε λόγω των σεισμών στη Σαντορίνη και για το αν θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ο κ Κυρανάκης είπε: «Είναι μια εφαρμογή συνολικότερη η οποία σχεδιάζουμε μαζί με τον υπουργό πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια. Ωστόσο, επειδή είχαμε συγκεντρώσει αρκερτά σημεία, ήρθαμε σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες με τους δημάρχους Σαντορίνης και Αμοργού ώστε να προστεθούν και αυτά τα σημεία και να βγει ο χάρτης ο οποίος έχει περισσότερη χρησιμότητα ενδεχομένως, για εκείνους αυτήν την περίοδο, παρά για άλλους. Αν μπείτε στο mysafetyplan.gov.gr θα δείτε τις κουκίδες, υπάρχουν σημεία σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Αττική».
Ο ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή καταφύγια σε Σαντορίνη και Αμοργό