Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε 21 από τις 26 περιφερειακές ενότητες των νησιών του Αιγαίου και του Ιουνίου.
Τη στιγμή που χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο με 3.565 μολύνσεις, η αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά θέτει σε συναγερμό κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου και αναμένουμε την κορύφωσή της τον Αύγουστο.
Ενδεικτικό είναι ότι στη στη Σαντορίνη βρέθηκαν 58 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 37, ενώ στην Πάρο 34. Ανησυχία επικρατεί και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπου διαπιστώθηκαν 36 νέα περιστατικά μόλυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε σημάνει συναγερμό για τα νησιά και συγκεκριμένα για τη Μύκονο όπου έχουν ληφθεί ήδη επιπλέον μέτρα, την Ίο, τη Θήρα, την Πάρο και περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.
Σε συναγερμό Πάρος και Σαντορίνη
Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε τοπικούς φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς δεν θέλουν να γίνουν «νέα Μύκονος».
Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του επισήμανε πως παρότι μέχρι τώρα η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό και οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».
«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα. Η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κορωνοϊό και να μη βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό.
«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας.
Κορωνοϊός: Τα λύματα επιβεβαιώνουν την αύξηση των κρουσμάτων
Σημειώνεται ότι την αυξητική τάση των κρουσμάτων επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%), ενώ πτωτικές μεταβολές καταγράφηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).
«Εκρηξη» σημειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.