Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού, με 95 ασθενείς να νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ νοσοκομείων όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, από τα 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 260 εντοπίζονται στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη.
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, μία ακόμη εστία ανησυχίας είναι το γεγονός ότι στο Περιστέρι, από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 31 θετικά κρούσματα (από 989 ελέγχους), με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα στο Περιστέρι προήλθαν από τυχαίους ελέγχους και όχι κάποια γνωστή συρροή. Το ίδιο συνέβη και στις Σέρρες σήμερα, όπου από τα 31 κρούσματα, τα 30 προήλθαν από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.
Σε επίπεδα lockdown ο αριθμός των διασωληνωμένων
Ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού προσεγγίζει και οριακά ξεπερνά εκείνον που καταγράφηκε τον Απρίλιο, όταν 93 ασθενείς βρέθηκαν σε ΜΕΘ. Αυτό δημιουργεί σαφώς μια πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των βαριά ασθενών από τον κορωνοϊό, που χρειάζονται διασωλήνωση, πλησιάζει τους 100.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως οι κλίνες ΜΕΘ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπους να μην ενταθεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε τον φόβο πως «μπορεί να μας ξεφύγει ο κορωνοϊός και τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν»!
Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου για τον κορωνοϊό
Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες -και πριν τα κρούσματα πλησιάσουν τα 1.000-, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούσε πως την αντίδραση των ειδικών, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως διασωληνωμένων, οι πολίτες μπορούν να τη γνωρίζουν συμβουλευόμενοι τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
«Ο χάρτης λέει ακριβώς τι μέτρα είναι διαθέσιμα. Εάν και εφόσον δούμε αύξηση, θα περάσει μια περιοχή σε άλλο επίπεδο», είχε πει τότε ο κ. Μαγιορκίνης για τον χάρτη τεσσάρων επιπέδων της κυβέρνησης.
Πέραν αυτών άλλωστε, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού έχει τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε περιοχές με Επίπεδο 3, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων (τακτικών ή μη) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωνε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Οταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».
Εως 26 ετών το 51% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε πως οι ηλικίες μεταξύ 19 και 40 ετών είναι αυτές που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, έως και δύο φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Παρ' όλα αυτά, το προφίλ των θανάτων από τον κορωνοϊό, που προσεγγίζει κατά μέσο όρο τους 10 ανά ημέρα, αφορά στη συντριπτική πλειονότητα άτομα μεγάλης ηλικίας.
Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων θα οδηγήσει μοιραία σε διάδοση του ιού και σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Να προστατέψουμε τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, διότι αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί αυτή τη στιγμή», σημείωσε πριν από μερικές ημέρες ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το ίδιο θέμα.