Με έκδηλο προβληματισμό μίλησε για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την «έκρηξη» κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν, τότε πλησιάζει η μέρα που θα δούμε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια απ’ όσα ανακοινώνονται, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι συμπεριφορές, καθώς από ένα άτομο θετικό στον κορωνοϊό, σε ένα συνωστισμένο μπαρ, μπορεί να κολλήσουν άλλοι 100.
Δερμιτζάκης: Φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει ο κορωνοϊός
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει ο κορωνοϊός και τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάνουν», και προσέθεσε:
«Ακουσα χθες την (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κυρία Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά, γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν». Οπως επισήμανε, ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. «Είδα ότι κάποιοι δεν φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο και οι αστυνομικοί δεν έλεγαν τίποτε στη Θεσσαλονίκη», προσέθεσε.
«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα. Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown… Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε τον συνδυασμό. Οποια χώρα πάει σε lockdown δηλώνει ήττα», επεσήμανε καταλήγοντας ο καθηγητής.