Τα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού αλλά και η έξαρση των μολύνσεων στην Αττική συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς, με τον ημερήσιο απολογισμό χθες, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, να φτάνει στα μεγαλύτερα επίπεδά του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Τα 842 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός του 15νθημέρου, καθώς από τις 12 Ιανουαρίου έχουν να καταγραφούν πάνω από 800 κρούσματα σε μία ημέρα (τότε είχαν καταγραφεί 866).
Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μολύνσεων από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, έχει κάνει τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκια».
Ενα στα δύο κρούσματα στην Αττική
Η Αττική το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις σε κρούσματα. Χθες από τα 842 κρούσματα , τα 427 αφορούσαν το Λεκανοπέδιο. Ο ένας στους δύο δηλαδή που βρέθηκε θετικός προέρχεται από την Αττική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας όπου διαγνώστηκαν 113 κρούσματα, ενώ στα βόρεια προάστια βρέθηκαν 76 και 67 στον δυτικό τομέα Αθηνών.
Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 65 κρούσματα, στην Λάρισα 37, ενώ ανησυχία προκαλούν τα 38 κρούσματα στην Εύβοια. 29 είχε η Αχαΐα και 16 η Κοζάνη.
Ενδείξεις για μεταλλαγμένα κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα
Οσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει την Δευτέρα πως «οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση». Στο παγκόσμιο σύστημα Υγείας υπάρχει μία έντονη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται παντού και φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Μέχρι την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 59 κρούσματα μεταλλαγμένου ιού, με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Αττική και Κρήτη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, υπάρχουν και τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεταλλαγμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.
«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον μεταλλαγμένα κρούσματα του νέου βρετανικού στελέχους της Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να έρθει και η σχετική επιβεβαίωση από την Ακαδημία Αθηνών γι’ αυτό και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα κρούσματα για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα.
Σε ερώτηση μάλιστα για τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι δύο αυτές περιπτώσεις κρουσμάτων που πιθανόν να έχουν εντοπιστεί με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία, η κ. Γκιούλα σημείωσε πως «το ένα βρέθηκε στον νομό Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όχι μέσα σε αυτή και ένα ακόμη στην Κεντρική Μακεδονία».
Καθηγητής Μίνα στο iefimerida.gr: Τρεις μεταλλάξεις θα σκοτώσουν περισσότερους ανθρώπους
Για τον κίνδυνο του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού τοποθετήθηκε στο iefimerida.gr και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Μάικλ Μίνα, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν δύο με τρεις μεταλλάξεις, που μπορεί να ανεβάσουν τον αριθμό των θανάτων.
«Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύαμε ότι ο ιός δεν θα έβρισκε τρόπο να βελτιωθεί. Οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενες. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ο ιός έχει πολύ χώρο να αναπτυχθεί. Ελπίζουμε να συνεχίσει να μεταλλάσσεται με τρόπους που μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να προβλέψουμε. Οι παραλλαγές που έχουν ήδη εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική δεν είναι αυτές καθαυτές ανησυχητικές. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν, ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερες παραλλαγές που θα έρθουν και ενδεχομένως κάποιες δεν θα καλύπτονται από την ανοσία», είπε αρχικά.
«Ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσής της, ακόμη και χωρίς να αυξήσει οποιοδήποτε είδος παθογένειας, θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, επειδή πρόκειται να μολύνει περισσότερους ανθρώπους» πρόσθεσε.
Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ, για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για να περιορίσουμε τον ιό. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού είναι η επιβράδυνση της μετάδοσης ακόμη και χωρίς το εμβόλιο, μέσω άλλων μέτρων. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται συνεχή τεστ στον πληθυσμό ώστε να περιορίζεται η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς. Με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και βεβαίως αυτών της ατομικής προστασίας μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση όσο το δυνατόν περισσότερο και άρα την πιθανότητα εμφάνισης μιας κακής μετάλλαξης».
ΑΠΘ: Σε κάποιο σημείο θα κυριαρχεί το μεταλλαγμένο στέλεχος
Ενα άλλο σημείο του μεταλλαγμένου στελέχους που έρχεται να ανησυχήσει την ιατρική κοινότητα, είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και του Εθνικού Εργαστηρίου όπου αναφέρουν πως από κάποιο σημείο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχεί του κορωνοϊού.
«Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει. Σε κάποιο σημείο, τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη.
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση, που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού
«Ανακοινώνουμε 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».