Έρχονται νέες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού, αποκαλύπτει μιλώντας στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Ο καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει μάλιστα ότι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στο σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να μην μπορεί κάποιος τρίτος – «όπως CIA,NSA» αναφέρει χαρακτηριστικά - να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Κ. Δασκαλάκη στο podcast του Σταύρου Θεοδωράκη, εδώ:
Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική όπου βρίσκεται την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά - σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.
Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός χώρισε σε στρατόπεδα την επιστημονική κοινότητα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένα πάρτι συνωμοσιολόγων και τρολ, στο οποίο συμμετείχαν ανά στιγμές και ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον. «Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της επιδημίας με τους πολλαπλούς θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Τραμπ λέγοντας «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».
Μια σημαντική επίπτωση για τον σπουδαίο Έλληνα καθηγητή είναι ότι η επιδημία θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους και κάνει την επισήμανση: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορωνοϊος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε "τώρα που είμαστε όλοι online και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε". Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».
Απαντώντας στα ερωτήματα του Σταύρου Θεοδωράκη για την χειραγώγηση των πολιτών μέσω των social media από μυστικές υπηρεσίες και άλλα κέντρα, παραδέχεται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθότι «στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, να κρύψεις μέσα στο προϊόν άλφα και το προϊόν βήτα και το γάμα και το δέλτα και ούτω καθεξής». Και προσθέτει ότι πλέον στο ΜΙΤ προσπαθούν όλοι οι φοιτητές, της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών, να παίρνουν και μαθήματα ηθικής και να γνωρίζουν τις πιθανές κακές χρήσεις της τεχνολογίας.