Δεκάδες χιλιάδες έως και μισό εκατομμύριο απώλειες ανθρώπων θα είχε κοστίσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα εάν δεν είχαν ληφθεί έγκυρα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ της Βοστώνης, μιλώντας στο MEGA εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας αλλά και την αποτελεσματικότητά της.
«Σε ένα καλό σενάριο θα είχαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες νεκρών στην Ελλάδα ωστόσο αυτό είναι το καλό σενάριο, είναι το σενάριο του τι θα γινόταν αν δεν κατέρρεε το υγειονομικό μας σύστημα. Όταν πας για ανοσία της αγέλης περιμένεις περίπου το 50% - 60% του πληθυσμού σου να νοσήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή με βάση την ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού περιμένουμε για μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει και γηραιό πληθυσμό περιμένουμε γύρω στο 1% ή παραπάνω θνησιμότητα. Ωστόσο το επίπεδο θνησιμότητας θα ανέβει στο 5% αν καταρρεύσει το υγειονομικό μας σύστημα και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς οπότε είναι πολύ σημαντικό που πήραμε μέτρα νωρίς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι «έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα μέτρα»
Παράλληλα, έκανε λόγο πώς «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη λήψη ο μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο καθηγητής, εξήγησε τη λογική τους. «Η λογική των πολύ σκληρών μέτρων είναι ότι περιορίζεις τους ασθενείς στο σπίτι τους. Προφανώς αυτοί θα μεταδώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά ο σκοπός είναι να μείνει εκεί. Όσο όμως δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα σημαίνει ότι συντηρούμε τη φωτιά και τα κρούσματα επεκτείνονται εκτός του σπιτιού μας».
Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε επίσης ότι προφανώς αρχικά δεν τηρήθηκαν αρκετά τα μέτρα και για αυτό δεν έχουν αρχίσει να πέφτουν τα κρούσματα.