Σαρωτικός αναμένεται να είναι ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας, που ξεκίνησε από το λογιστήριο της κεντρικής δομής της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν στο iefimerida ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή...».
Τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας κατά την «έφοδό» τους κατάσχεσαν τα πάντα, με στόχο να διερευνηθεί η ροή των χρημάτων, αλλά και πού κατέληξαν τελικώς τα εκατομμύρια που δόθηκαν με τη μορφή δωρεών στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Ο έλεγχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, θα είναι σε βάθος πενταετίας και θα αφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνους που ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η έρευνα των εισαγγελικών αρχών, όπου ήδη από την Τρίτη έχουν περάσει το κατώφλι και έχουν καταθέσει τρία άτομα.
Πρόκειται για δύο πρώην εργαζομένους και έναν τρόφιμο, οι οποίοι φέρονται να επιβεβαίωσαν τη σωματική κακοποίηση που καταγγέλλεται ότι συνέβαινε στις δομές της Κιβωτού.
Κιβωτός του Κόσμου: Το 2015 η πρώτη καταγγελία για σωματική βία
Την ίδια ώρα, και μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής που είχε σταλεί το 2015 από πρώην εθελόντρια - παιδαγωγό στο παράρτημα της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα, στην οποία έκανε τότε εκτενή αναφορά σε χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο για ασέλγεια, αποκαλύπτεται πως η έρευνα δεν είχε προχωρήσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταγγελία είχε γίνει στις 23 Ιουλίου του 2015, στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία, ακολούθησε σειρά ελέγχων στο εν λόγω παράρτημα, και στα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους λήφθηκαν καταθέσεις.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσαν στο iefimerida πως «η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έλαβε επιστολή από μια εθελόντρια παιδαγωγό. Αστυνομικοί πήγαν στη δομή, έλαβαν καταθέσεις χωρίς να επιβεβαιώνονται τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή. Ενημερώθηκε η Εισαγγελία, όπου και διαβιβάστηκε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί».
Ωστόσο, τα όσα είχαν γνωστοποιηθεί πριν από 7 ολόκληρα χρόνια φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το παράρτημα της Πωγωνιανής, που ήταν το πρώτο παράρτημα που λειτούργησε στην Ήπειρο, στο οποίο αφορούσε και η καταγγελία που είχε γίνει, λειτουργούσε με άδεια για παιδιά άνω των 5 ετών, ωστόσο, όπως είχε προκύψει, φιλοξενούσε ακόμα και βρέφη, χωρίς το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.
Παράνομη η λειτουργία δεύτερου παραρτήματος στην Ήπειρο
Την ίδια ώρα, εντελώς παράνομη φέρεται να ήταν η λειτουργία του δεύτερου παραρτήματος στην Ήπειρο, αυτού της Κόνιτσας, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ.
Πάντως, όσον αφορά την πρώην εθελόντρια - παιδαγωγό που προχώρησε στην καταγγελία το 2015, η ίδια υποστηρίζει πως για τις κακοποιητικές συμπεριφορές είχε απευθυνθεί τηλεφωνικώς στον πατέρα Αντώνιο.
«Ο πατέρας Αντώνιος μου φώναζε ότι λέω ψέματα»
«Εγώ τον είχα πάρει τηλέφωνο πριν κάνω την καταγγελία μου. Και του τα είπα. Του είπα "εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε". Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους, θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει ότι λέω ψέματα, με πολύ έντονο τρόπο, δηλαδή η αντίδρασή του ήταν πολύ άσχημη, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά, και μου έκλεισε το τηλέφωνο! Φυσικά, δεν το περίμενα, εκεί κατάλαβα τι γίνεται στο Ίδρυμα. Για τη σεξουαλική κακοποίηση μου προκαλεί έκπληξη, δεν περίμενα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν έχει συμβεί. Όμως, τίποτα άλλο δεν μου προκαλεί έκπληξη, όλα τα άλλα τα ήξερα. Εδώ και οχτώ χρόνια ήξερα πολύ καλά τι συμβαίνει στο Ίδρυμα, και όχι μόνο εγώ, πάρα πολλοί παιδαγωγοί που μιλούσαν τότε, γιατί αν μιλούσαμε άνθρωποι, εκπαιδευτικοί που δουλεύαμε εκεί, αμέσως απολυόμασταν».