Έξαλλοι είναι αρκετοί επώνυμοι και επιχειρηματίες με την Κιβωτό του Κόσμου, στην οποία έδωσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τον Οργανισμό.
Συνολικά, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δοθεί περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών, ωστόσο αρκετοί δείχνουν να το έχουν μετανιώσει μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις πρακτικές της Κιβωτού, μάλιστα, ήταν η Σίλια Κριθαριώτη.
Στη διάρκεια εκδήλωσης, η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας αποκάλυψε πως η Κιβωτός του Κόσμου, για να δεχτεί δωρεά ένα κτίριο, έθετε όρο να το γράψουν στον Οργανισμό και όχι να το πάρουν ως δωρεά.
«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει δωρεά σε διάφορα μέρη κτίρια για να στεγάσουν τα παιδιά και να φιλοξενούνται εκεί. Μόνο η Κιβωτός είχε έναν όρο: Ζητούσε να τους γράψουν τα κτίρια» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι η μόνη επιχειρηματίας που δεν έκρυψε την αγανάκτησή της. Ο Κ. Λούλης, βιομήχανος από τον Βόλο, είχε παρόμοια εμπειρία. Δώρισε δύο σπίτια 3.000 τετραγωνικών μέτρων και είπε πως περιμένει την έρευνα της Αστυνομίας, νιώθοντας απογοητευμένος από τις αποκαλύψεις.
Η Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια, χήρα του γνωστού βιομηχάνου της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας, μίλησε αποκλειστικά στο iefimerida.gr. Έχοντας δωρίσει κτίρια στην Καλαμάτα,
δήλωσε απογοητευμένη από τις εξελίξεις.
«Δωρίσαμε τα σπίτια στην Κιβωτό γιατί πιστεύαμε ότι υπήρχε κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία. Ας φροντίσει το κράτος να υπάρχει εποπτεία για να συνεχίσουν να φιλοξενούνται τα παιδιά, ώστε να μην πάνε οι δωρεές χαμένες, που δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν όλα αυτά ισχύουν».
Κιβωτός του Κόσμου: Πήρε 33 εκατ. ευρώ από δωρεές ιδιωτών σε 6 χρόνια
Την ίδια ώρα, τα νέα ευρήματα για τη δράση της Κιβωτού του Κόσμου είναι συνταρακτικά. Αυτή τη φορά για τα οικονομικά μεγέθη της και τις δωρεές-μαμούθ, που ξεπέρασαν τα 27 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2021, ενώ, αν συνυπολογίσει κανείς και τις φετινές δωρεές, φτάνουν σχεδόν τα 33 εκατ.
Μετά την αποκάλυψη του iefimerida.gr ότι η Οικονομική Αστυνομία βρήκε πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο (κάτι που σημαίνει ότι η πρεσβυτέρα και η μητέρα του π. Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς), έρχονται νέα στοιχεία στην επιφάνεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Mega, οι δωρεές που έγιναν στη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» από το 2017 έως το 2021 ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, αν υπολογιστούν σε αυτές και τα περίπου 5 εκατομμύρια που έχουν δωριστεί μέσα στο 2022, τότε φτάνουμε στα σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια.
Καταγγελίες για άρνηση σε δωρεές υλικών αγαθών στη δομή της Καλαμάτας
Άνθρωποι, μάλιστα, κατήγγειλαν ότι είχαν προσπαθήσει να δωρίσουν υλικά αγαθά στη δομή στην Καλαμάτα, ωστόσο στελέχη της Κιβωτού δεν τα δέχονταν και ζητούσαν χρήματα.
«Μόλις επικοινωνήσαμε με στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης, μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση. Μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η καταγγέλλουσα.
Την ίδια στιγμή, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά την ώρα που η Κιβωτός στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών, την κάλυψη των οποίων ζητούσε από τους δωρητές.