Την ώρα, που ο πλανήτης μοιάζει να έχει «ακινητοποιηθεί» και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μειωθεί σε πρωτοφανή βαθμό εξαιτίας της Covid-19, ο φυσικός κόσμος διατηρεί την εντυπωσιακή του κινητικότητα. Αυτό μαρτυρά, τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα στη λίμνη Κερκίνη, στο νομό Σερρών.
Όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Θόδωρος Ναζιρίδης, γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης, οι μερικές δεκάδες κύκνοι που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.
«Είναι οι χειμερινοί επισκέπτες, που μας έρχονται από τον μακρινό βορρά, "επισκέπτες" που ξοδεύουν ένα εξάμηνο περίπου στην Κερκίνη και ήδη κάποιοι έχουν αφιχθεί», αναφέρει ο κ. Ναζιρίδης, εξηγώντας πως τις τελευταίες ημέρες τρία είδη κύκνων έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Ο γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στην λίμνη οι νανόκυκνοι, των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συγκριτικά με περασμένες δεκαετίες, όταν οι εμφανίσεις του είδους ήταν σποραδικές στην Κερκίνη, αφού το είδος προτιμούσε το Δέλτα του Έβρου. «Στην Κερκίνη φτάνουν πια αρκετές εκατοντάδες και ήδη έχουμε μερικές δεκάδες που έφτασαν, θα μείνουν μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου», εξηγεί ο κ. Ναζιρίδης, επισημαίνοντας πως και άλλα δύο είδη φτάνουν σε περιορισμένους πληθυσμούς από τις βόρειες χώρες, όπως ο αγριόκυκνος και ο βουβόκυκνος.
Ο φθινοπωρινός χορός των κύκνων στην Κερκίνη
«Αυτή την περίοδο, το πολυπληθέστερο είδος που φτάνει από μακριά στην Κερκίνη είναι ο νανόκυκνος και υπάρχουν ήδη μερικές δεκάδες τέτοια πουλιά στη λίμνη, ενώ έφτασαν και πέντε αγριόκυκνοι όπως και επτά με οκτώ βουβόκυκνοι. Είναι μικροί πληθυσμοί και τα άτομα (σ.σ κάθε πτηνό) τα αναγνωρίζουμε πολλές φορές αφού μπορεί να φέρουν και δαχτυλίδια ή κολάρα με πληροφορίες για το πού δαχτυλιώθηκε το πουλί, πού αλλού παρατηρήθηκε αλλά και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στην Κερκίνη», αναφέρει ο κ. Ναζιρίδης ενώ περιγράφει και τα χαρακτηριστικά των πτηνών που θα βοηθήσουν τον φυσιολάτρη να ξεχωρίσει τα είδη.
Οι διαφορές ανάμεσα στα τρία είδη κύκνων είναι αρκετά σημαντικές με τον βουβόκυκνο να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τα άλλα δύο είδη και ένα μαύρο εξόγκωμα στη βάση του πορτοκαλιού ράμφους. Αυτός είναι και ο πιο «κοινός τύπος κύκνου». Οι αγριόκυκνοι, όπως και ο νανόκυκνοι από την άλλη, «έχουν αρκετά μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τον βουβόκυκνο», ενώ συγκριτικά έχουν και αρκετά διαφορετικό κεφάλι. Με το μαύρο και το κίτρινο χρώμα στο ράμφος τους -με οξεία γωνία μάλιστα στο τέλος στην περίπτωση του πλέον μικρόσωμου νανόκυκνου- τα δύο αυτά είδη θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερα φωτογραφικό «κλικ» στον τυχερό θεατή τους επόμενους μήνες. Μέχρι να αποχωρήσουν από την Κερκίνη για να επιστρέψουν ξανά στο «σπίτι» τους, στις αχανείς εκτάσεις της βόρειας Ευρώπης την άνοιξη του 2021.