Η κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό έχει βάλει φρένο στις φθινοπωρινές αποδράσεις πολλών, ωστόσο η εναλλακτική για μικρές εκδρομές γύρω από την Αθήνα πάντα υπάρχουν στο τραπέζι. Μια από αυτές είναι και η λίμνη Τσιβλού, μόλις δύο ώρες μακριά από το κέντρο.
Για εκείνους λοιπόν που δεν θέλουν να σπαταλήσουν τις λίγες ώρες που έχουν ελεύθερες να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας πίσω από το τιμόνι, η λίμνη Τσίβλου -178 χλμ. από την Αθήνα- ενδείκνυται για μικρές σύντομες αποδράσεις που συνδυάζουν την χαλάρωση με την εξερεύνηση.
Πρόκειται για μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου. Η λίμνη είναι φωλιασμένη ανάμεσα σε βουνοπλαγιές σε υψόμετρο 754 μέτρων με τα εντυπωσιακά έλατα του Χελμού να δημιουργούν ένα αλπικό σκηνικό.
Πώς να φτάσω στην λίμνη Τσιβλού
Ακολουθώντας την εθνική Αθηνών Πατρών και στρίβοντας στην Ακράτα, θα προσπεράσετε τα χωριά Βούτσιμο και Καλαμιά και στη συνέχεια τον οικισμό του Πύργου. Μετά το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στη Βαλιμή (υψόμετρο 970 μ.), ο δρόμος ξεκινά να κατηφορίζει και πάλι και καταλήγει στη λίμνη Τσιβλού, η οποία βρίσκεται στο βάθος μιας καταπράσινης κοιλότητας.
Εικόνες από την μαγευτική λίμνη Τσιβλού
Η περιοχή ενδείκνυται για περπάτημα, κωπηλασία ενώ εάν είστε λάτρεις του ποδηλάτου την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε την λίμνη Τσιβλού θα σκεφτείτε σοβαρά να το πάρετε μαζί σας. Η εξερεύνηση μπορεί να ξεκινήσει κατά μήκος της όχθης, μια διαδρομή -με στάσεις για φωτογραφίες- περίπου 2,5 ωρών.
Σε κοντινή απόσταση από την λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαχαρούλα. Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε πίνοντας τον καφέ σας ή να κάτσετε σε κάποιο μαγειρείο εάν έχετε όρεξη για παραδοσιακό φαγητό της... μαμάς. Οι επιλογές είναι αρκετές και σίγουρα τα γούστα ακόμη και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη θα καλυφθούν με το «καλημέρα».
Πληροφοριακά, η λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μάλιστα η τοπική παράδοση την ονομάζει και ως Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.
Μία μικρή υδάτινη κουκκίδα μέσα σε καταπράσινες πλαγιές..
Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας…