Καθηγητής Κρεστενίτης για χαμηλή στάθμη της θάλασσας: Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, δεν σχετίζεται με τον σεισμό - iefimerida.gr

Καθηγητής Κρεστενίτης για χαμηλή στάθμη της θάλασσας: Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, δεν σχετίζεται με τον σεισμό

Καβούρι, χαμηλή στάθμη της θάλασσας
Χαμηλή η στάθμη της θάλασσας και στο Καβούρι / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υποχωρήσει το φαινόμενο της χαμηλής στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κρεστενίτη.

Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το τελευταίο διάστημα, περίπου μία εβδομάδα, ίσως και λίγο παραπάνω, η στάθμη της ελεύθερης επιφάνειας της θάλασσας είναι ιδιαίτερα χαμηλή», η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα πιο μέσα από εκεί που βρισκόταν συνήθως, ενώ «το φαινόμενο εμφανίζεται όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε αρκετές παραλιακές περιοχές της βόρειας Μεσογείου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ελλαδικό χώρο το φαινόμενο είχε μεγαλύτερη ένταση στο βόρειο Αιγαίο, σε σχέση με το νότιο Αιγαίο, όπου εμφανίστηκε με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. «Στη βόρεια Ελλάδα βέβαια ενισχύθηκε επειδή είχαμε ένα διάστημα και έντονους βοριάδες, οπότε απομακρύνθηκε λίγο ακόμη η θάλασσα προς τα μέσα», προσθέτει.

«Δεν είναι αφύσικο, δεν σχετίζεται με τον σεισμό»

«Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, περίεργο ή αφύσικο και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό γεγονός και έχει φυσικά αίτια που το δημιούργησαν», σημειώνει ο κ. Κρεστενίτης. Εξηγεί, παράλληλα, ότι τα φυσικά αίτια είναι δύο: Το πρώτο είναι ότι επικρατεί σε όλη αυτή την περιοχή ένα βαρομετρικό σύστημα με πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, που σχεδόν καλύπτει όλη τη Μεσόγειο. Το δεύτερο, όπως τονίζει, «είναι ότι την περίοδο αυτή είχαμε και ιδιαίτερα υψηλές διακυμάνσεις (της στάθμης του νερού) λόγω αστρονομικής παλίρροιας, που συμβαίνει όταν έχουμε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο και η παλίρροια ενισχύεται».

Ο κ. Κρεστενίτης εκτιμά ότι «το φαινόμενο αυτό θα υποχωρήσει μόλις αρχίσει η ατμοσφαιρική πίεση να επανέρχεται στα επίπεδα κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση που συνήθως επικρατεί στις διάφορες περιοχές» και διευκρινίζει ότι «με βάση τη μετεωρολογική πρόγνωση, αυτό θα συμβεί στο τέλος της εβδομάδας, οπότε οι ατμοσφαιρικές πιέσεις θα επανέλθουν σε τιμές κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση της περιοχής μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της ατμοσφαιρικής πίεσης που καταγράφονται, σημειώνει ότι «η ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή μας είναι περίπου στα 1013 με 1014 Milibar και έφτασε κάποια στιγμή στα 1032». Παράλληλα, αναφέρει ότι «όπως πολλά πράγματα στη φύση, έτσι και η ατμοσφαιρική πίεση έχει και αυτή αυξομειώσεις, και είχε μια ακραία της τιμή, που δεν ήταν και πρωτοφανής. Νομίζω το αξιοπερίεργο αυτής της περιόδου ήταν ότι αυτό κράτησε αρκετές μέρες».

Για το ενδεχόμενο, το φαινόμενο να είναι μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής τονίζει ότι «αυτό είναι κάτι πρόωρο να το πει κάποιος, θα πρέπει να το μελετήσει, να δει και την ιστορία αυτού του φαινομένου, αν έχει ξαναϋπάρξει σε τόση ένταση, ποια είναι η συχνότητα, πού μπορεί να εμφανιστεί και αν μπορεί να το συσχετίσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στάθμη θάλασσας φαινόμενο Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ